Hur vet jag om jag har gallsten?

Gallsten kan dyka upp som ett resultat av dåliga matvanor, högt kolesterol eller andra faktorer, och de tenderar att vara asymptomatiska.

Gallsten inträffar ibland utan några uppenbara symtom, och vi fortsätter därför med våra liv utan att veta att något är fel. Dåligt näringsintag kan vara orsaken bakom detta tillstånd, så låt oss lära dig hur du kan känna igen problemet och undvika det i förväg.

Symtom för gallsten

Leversmärta

Har du någonsin frågat dig själv vad gallstenar är? De är hårda, små kristaller som hindrar gallblåsan från att genomföra sina funktioner. De dyker upp i kroppen på grund av ändringar i gallan, infektioner, små problem i gallblåsans kapacitet att dränera eller på grund av högt kolesterol eller dåliga matvanor.

Många måste i slutänden opereras för att få bort dessa stenar, och eftersom detta problem är relativt vanligt bör vi, om möjligt, försöka förhindra det. Det är därför vi ska visa dig några huvudsakliga symtom för gallsten, men vi måste tydliggöra att läkare uppger att runt 40% av alla fall inträffar utan några som helst symtom. I 60% av fallen kan vi dock ta en titt på symtomen!

1. Typ av smärta

Smärtan dyker plötsligt upp och håller i sig i några sekunder. Den inträffar i den övre delen av buken eller mellan skulderbladen. Detta är det första symtomet och tecknet på att stenen förflyttar sig och har börjat blockera gallblåsegångarna eller gallgångarna.

2. Uppsvälld mage

Oroa dig inte. Det är uppenbarligen rätt vanligt för magar att bli uppsvällda, och det behöver inte ha något att göra med gallsten. Om du dock lider av uppsvälld mage kan du tänka på följande: känner du dig uppsvälld varje dag? Är det nästan alltid direkt efter att du har ätit? Det bästa du kan göra är att skriva ned dina symtom. Om du konstant är uppsvälld och även känner av andra symtom som förklaras i denna artikel bör du överväga möjligheten att du lider av gallsten.

3. Matsmältningsproblem

När någon lider av gallsten brukar de ha små matsmältningsproblem, som gaser, rapningar, inflammerade tarmar, bukkramper, sjukdomskänsla efter matintag och, framförallt, låg tolerans för fet mat. De fyller dig och gör magen orolig, vilket är karaktäristiskt för gallsten.

4. Fysiska symtom

Dessa symtom inträffar inte för alla patienter, men om de gör det ska du vara uppmärksam: din hur blir något gul på grund av gallan och du kan även märka att din ögonvita börjar bli gulaktig.

5. Förändringar i avföringen och urinen

Du bör tänka på att gallblåsan är ansvarig för att producera galla, bearbeta fetter och hjälpa till med matsmältningen. Om du har problem med gallblåsan, till exempel om du har stenar som blockerar den, kan detta påverka hela ditt matsmältnings- och avföringssystem. När det kommer till avföring är det rätt vanligt för personer som lider av detta tillstånd att den blir vitare och mer geléliknande. Din urin kommer å andra sidan verka mörkare än normalt. Du bör försöka tänka på detta.

Tips för att skydda gallblåsan

Citron och olivolja

Om du redan lider av gallsten kommer en nyttigare diet inte göra att du blir av med dem. Du bör alltid uppsöka en läkare så att denne kan besluta huruvida du behöver opereras för att ta bort stenarna. Om du ännu inte drabbats av några symtom kan du dock försöka förbättra situationen genom att följa dessa tips. De fungerar i runt 60% av fallen.

  • Innan du går till sängs och direkt när du vaknar på morgonen tar du en matsked olivolja och tre droppar citronsaft. Denna kur är utmärkt för att skydda och rena gallblåsan.
  • Naturlig rödbets- och äppeljuice. Denna supernyttiga juice är riktigt bra att dricka till middag. Du bör använda grönt äpple och en medelstor rödbeta. Skär dem i bitar och mixa dem tillsammans med 25 cl vatten. Drick detta tre gånger per vecka för att gagna dig och din gallblåsa.
  • Öljäst: Du kan inkludera denna substans i dina smoothies eller juicer, till exempel. Den har utmärkta fördelar eftersom den är en bra källa för inositol, vilket är perfekt för att skydda gallblåsan och levern.

Om du böjar uppleva symtom ska du komma ihåg att uppsöka en läkare. De genomför några tester och fastslår om du lider av gallsten eller inte.

MER FÖR DIG