Hur känner man igen symtom på gallsten?

Gallsten kan dyka upp som ett resultat av dåliga matvanor, högt kolesterol eller andra faktorer, och tillståndet tenderar att vara asymptomatiskt.
Hur känner man igen symtom på gallsten?

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

Gallsten uppstår ibland utan några självklara symtom, och vi fortsätter därför med våra liv utan att veta att något är fel. Dåligt näringsintag kan vara orsaken bakom detta tillstånd. Låt oss därför berätta om några vanliga symtom på gallsten så du kan lära dig känna igen problemet och undvika det i god tid.

Symtom på gallsten

Lär dig känna igen symtom på gallsten

Har du någonsin frågat dig själv vad gallstenar är? De är hårda, små kristaller som hindrar gallblåsan från att genomföra sina funktioner. De dyker upp i kroppen på grund av ändringar i gallan, infektioner, små problem i gallblåsans kapacitet att dränera eller på grund av högt kolesterol eller dåliga matvanor.

Många måste i slutänden opereras för att få bort dessa stenar. Eftersom detta problem är relativt vanligt bör man, om möjligt, försöka förhindra det. Det är därför vi ska visa dig några huvudsakliga symtom på gallsten. Vi vill dock först tydliggöra att runt 40% av alla fall inträffar utan några som helst symtom. I 60% av fallen uppvisas dock symtom. Låt oss ta en titt på dem!

1. Typ av smärta

Smärtan dyker plötsligt upp och håller i sig i några sekunder. Den inträffar i den övre delen av buken eller mellan skulderbladen. Detta är det första symtomet och tecknet på att stenen förflyttar sig och har börjat blockera gallblåsegångarna eller gallgångarna.

2. Uppsvälld mage

Oroa dig inte. Det är som du kanske upptäckt rätt vanligt att magen blir uppsvälld, och det behöver inte ha något att göra med gallsten. Om du dock lider av uppsvälld mage kan du tänka på följande: känner du dig uppsvälld varje dag? Är det nästan alltid direkt efter att du har ätit? Det bästa du kan göra är att skriva ned dina symtom. Om du konstant är uppsvälld och även känner av andra symtom som förklaras i denna artikel bör du överväga möjligheten att du lider av gallsten.

3. Matsmältningsproblem

De som lider av gallsten brukar ofta ha små matsmältningsproblem. Detta kan vara gaser, rapningar, inflammerade tarmar, bukkramper, sjukdomskänsla efter matintag och, framförallt, låg tolerans för fet mat. De gör att du känner dig mätt och gör magen orolig. Detta är ett karaktäristiskt symtom på gallsten.

4. Fysiska symtom

Dessa symtom inträffar inte för alla patienter, men om de gör det ska du vara uppmärksam: gallan kan göra att din hud blir något gulfärgad. Du kan även märka en gulaktig färg i ögonvitan.

5. Förändringar i avföringen och urinen

Du bör tänka på att gallblåsan är ansvarig för att producera galla, bearbeta fetter och hjälpa till med matsmältningen. Har man problem med gallblåsan, till exempel om man har stenar som blockerar, kan detta påverka hela matsmältnings- och avföringssystemet. När det kommer till avföring är det rätt vanligt att den blir vitare och mer geléliknande. Urinen kommer å andra sidan verka mörkare än normalt. Du bör försöka vara uppmärksam på detta.

Tips för att skydda gallblåsan

Citron och olivolja skyddar urinblåsan

Om du redan lider av gallsten kommer en nyttigare kost inte göra att du blir av med dem. Du bör alltid uppsöka en läkare så att de kan besluta huruvida du behöver opereras för att ta bort stenarna. Om du ännu inte drabbats av några symtom kan du dock försöka förbättra situationen genom att följa dessa tips. De fungerar i runt 60% av fallen.

  • Innan sängdags och direkt när du vaknar på morgonen tar du en matsked olivolja och tre droppar citronsaft. Denna kur är utmärkt för att skydda och rena gallblåsan.
  • Naturlig rödbets- och äppeljuice. Denna supernyttiga juice är riktigt bra att dricka till middag. Du bör använda grönt äpple och en medelstor rödbeta. Skär dem i bitar och mixa dem tillsammans med 25 cl vatten. Drick detta tre gånger per vecka för att ta hand om dig och din gallblåsa.
  • Öljäst: Du kan tillsätta detta i dina smoothies eller juicer, till exempel. Det är en bra källa för inositol, vilket är perfekt för att skydda gallblåsan och levern.

Om du böjar uppleva symtom ska du komma ihåg att uppsöka en läkare. De kan då utföra några tester och fastslå om du lider av gallsten eller inte.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.