Vilka är egentligen symptomen på gallsten?

Vilka är egentligen symptomen på gallsten?

Senaste uppdateringen: 25 november, 2018

Symptomen på gallsten är ofta relativt tydliga, men det finns personer som levt i åratal med stenar utan att ha varit medvetna om det. När symptomen plötsligt kommer förväxlas de ofta med matsmältningsproblem.

Därför vill vi lära dig symptomen på gallsten så att du vet hur du upptäcker dem och vad du ska göra för att behandla dem. Detta bör hjälpa dig att undvika eventuella komplikationer som kan kräva akut operation.

Gallsten har en benägenhet att bildas på grund av för hög kolesterolhalt eller bilirubin i gallan, vilka är några av de vanligaste orsakerna. 

Vilka är symptomen på gallsten?

  • Stark smärta i höger sida av bröstkorgen
  • Smärta som sträcker sig till ryggen eller höger axel
  • Ganska kraftiga buksmärtor (gallkramp)
  • Överskott av gaser i magen
  • Smärta vid inandning
  • Hög feber och svettningar

Nästan 80% av dem som lider av gallsten vet inte om det eftersom deras tillstånd inte medfört några symptom, vilket gör det till asymptomatisk gallsten.

Om du upplever något av dessa symptom på gallsten regelbundet och med växande intensitet lider du förmodligen av gallsten. Vi rekommenderar starkt att du uppsöker läkarvård omedelbart innan du får andra komplikationer.

Kom också ihåg det vi alltid säger: det är mycket bättre att förebygga än att bota, och detta gäller särskilt i det här fallet. Med detta tillstånd kan du när som helst få en nödsituation och gallblåsan kan sluta fungera, vilket kan orsaka extrema kramper som kräver omedelbar och akut kirurgi. 

Det är också fullt möjligt att organet är så pass fullt att det finns risk för att det spricker eller täpper igen, vilket är vanligare för detta tillstånd. Det är en ganska farlig situation som kan sätta patientens liv på spel om inte rätt behandling erhålls.

Slutligen, om du inte misstänker att du har gallsten men ändå fått diagnosen fastställd måste du följa läkarens ordination till punkt och pricka. Du kommer behöva följa en mycket kontrollerad kost under tiden som du väntar på operation för att undvika komplicerade situationer.

Under operationen kommer läkaren ta bort dessa smärtsamma stenar, men du kan vara säker på att det kommer göra dig så gott som ny. Om du följer läkarens ordination blir allt bra och du kommer inte få några som helst problem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.