5 vanliga anledningar till bröstsmärta

Har du någonsin tänkt att din diet kan vara orsaken till bröstsmärta? Att skära ned på vissa livsmedel kan ge dig lindring.
5 vanliga anledningar till bröstsmärta

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bröstsmärta är när brösten blir känsligare för tryck eller beröring. Det kan även vara plötslig, onormal smärta, men något som kan vara vanligt vid slutet av menstruationscykeln eller under en graviditet.

Smärtan kan dyka upp i ett eller båda brösten, eller även i underarmsregionen. Styrkan varierar och det kan finnas många olika förklaringar.

Upplever du bröstsmärta? Här kommer några möjliga anledningar.

1. Mastit kan vara en orsak till bröstsmärta

Mastit är en bröstinflammation och beror huvudsakligen på blockeringar i mjölkgångarna. I vissa fall kan det även röra sig om en infektion i brösten.

Mastit kan skapa bröstsmärta

Utöver smärta kan man även uppleva:

 • Inflammation
 • Generellt obehag
 • Feber
 • Känslighet i bröstet
 • Rodnad
 • En känsla av hårdhet

Den huvudsakliga orsaken till mastit kan även vara torra och spruckna bröstvårtor. Det låter infekterande organismer komma in.

Ett försvagat immunsystem eller att föda barn kan också utsätta modern för vissa organismer som ger upphov till detta problem.

För att behandla mastit är det viktigt att följa den behandling som rekommenderats av en läkare. Du bör även se till att din bebis äter korrekt.

För att undvika att bröstvårtorna spricker bör du pumpa mjölk varannan timme och sedan applicera en återfuktande kräm.

2. Cystor

Cystor är ett vanligt problem för kvinnor. Det är en godartad utväxt som vanligtvis dyker upp på grund av hormoner, och består av små blåsor av vätska.

De kan även dyka upp när brösten förändras i storlek. Även om det inte finns någon påtaglig orsak för dem kan de vara rätt smärtsamma.

Det är viktigt att du talar med en läkare så snart som möjligt för att bli kvitt dem med oral medicinering. Oftast räcker det, och ingen kirurgi krävs.

Om läkaren anser att tillståndet är allvarligare kan du få en mer avancerad behandling.

Oroa dig inte – det händer sällan och betyder nästan aldrig den form av cancer som kvinnor befarar mest.

Om du upplever detta problem bör du försöka undvika vissa livsmedel, såsom choklad och läsk. Det är även rekommenderat att lägga till vitamin E och B som kosttillskott.

3. Fibrom kan skapa bröstsmärta

Fibrom är godartade tumörer. Först av allt måste du förstå att tumörer och cystor inte är samma sak. En tumör är en cellulär formation som växer snabbt och bildar överflödig vävnad. De är vanligtvis hårda och stela.

Generellt dyker godartade bröstfibrom (fibroadenom) upp som små bulor, endast några millimeter i bredd.

Dessa noder varierar vanligtvis beroende på:

 • Hormonaktivitet
 • Menstruationscykeln
 • Graviditet
 • Amning

Ibland kan de vara större och kräva kirurgi för att tas bort, men lyckligtvis försvinner de oftast efter en mindre behandling.

4. Kost

Det finns vissa ingredienser som kan leda till bröstsmärta. Livsmedel med mycket fett, natrium eller koffein är framstående exempel på detta.

Du bör undvika eller minska konsumtionen av dessa livsmedel:

 • Choklad
 • Torkad frukt (och även valnötter, jordnötter, mandlar)
 • Koffeinberikade drycker (läsk, svart te, grönt te)
 • Snabbmat
 • Saltade popcorn eller pommes frites
 • Bearbetade såser
 • Rött kött och korv

Om du efter att ha minskat konsumtionen av ovan nämnda livsmedel fortfarande upplever bröstsmärta bör du boka tid för en medicinsk undersökning. Varje månad bör du dessutom göra en självundersökning av brösten.

5. Menstruation kan ge bröstsmärta

Du kan drabbas av många symptom under menstruationscykeln. Ett av dessa är bröstsmärta. Det är ett väldigt känsligt område och kan bli så ömt att man inte ens kan vidröra det dagarna innan eller under denna period.

Vissa kvinnor upplever extrem smärta, och den minsta beröring av bröstvårtor eller bröst kan vara outhärdlig.

Hormoner är den huvudsakliga boven i dramat under menstruationen, och även de kroppsliga förändringar som sker under dessa dagar, såsom allmän svullnad och trötthet, kan ge bröstsmärta.

Preventivmedel kan mildra hormonsvängningar

Östrogen och progesteron är de två hormoner som är involverade i menstruationen, och som även förbereder kvinnor inför graviditet.

De är orsaken till premenstruella och menstruella symptom, såsom viktuppgång och smärtsam svullnad av brösten.

Det finns många sätt att undvika detta irriterande problem innan och under menstruationen. En av de populäraste metoderna är att använda p-piller, p-plåster eller spiraler för att avsevärt minska bröstsmärtan.

Ett annat bra alternativ är att begränsa din konsumtion av koffein, salt, animaliskt fett och mjölkprodukter innan din menstruation startar.

För att summera finns det många anledningar till varför dina bröst kan göra ont. Alla kvinnor är annorlunda och du bör inte anta att vad en vän eller familjemedlem upplever är samma som din situation.

Om du har tvivel, rådfråga din läkare.

Kom ihåg att du aldrig bör självmedicinera. Även om receptfria läkemedel kan hjälpa dig med problemet inledningsvis kan ansvarslös användning även leda till att de blir ineffektiva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
 • Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
 • Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
 • Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
 • Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
 • Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
 • Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
 • Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
 • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.