Bukspottkörtelinflammation: Symtom du bör känna till

Ett tydligt tecken på en inflammerad bukspottkörtel är en känsla av akut smärta precis efter att du har ätit, medan du smälter maten eller när du ligger ner på rygg.
Bukspottkörtelinflammation: Symtom du bör känna till

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2019

Bukspottkörtelinflammation är ganska vanligt förekommande dessa dagar. Något du kanske finner intressant att veta är att läkarna hävdar att det drabbar kvinnor oftare än män. Det är därför vi i dagens artikel vill ge dig viktig information om bukspottkörtelinflammation som du bör tänka på för att ta hand om din hälsa.

Varför drabbas vi av en inflammerad bukspottkörtel emellanåt?

Läkare med bukspottkörtel

Som du säkert redan vet är bukspottkörteln organet som sitter precis bakom magsäcken. Den har en mycket speciell och viktig funktion: den producerar enzymer och kemiska ämnen som underlättar matsmältningen, och glöm inte att den också är involverad i syntesen av insulin.

Det är förvisso sant att det idag finns människor som lyckas leva ett tämligen normalt liv utan en bukspottkörtel, men de måste genomgå kontinuerlig behandling för att hantera deras brist på naturligt hormon och avsaknaden av enzymproduktion som främjar viktiga kroppsfunktioner.

Därför är det bäst att aldrig nå denna punkt. Bukspottkörteln är värd att ta hand om varje dag.

Vad kan leda till att du drabbas av bukspottkörtelinflammation?

 • Gallsten. Detta är en klassiskt utlösande faktor för bukspottkörtelinflammation som du alltid bör ha i åtanke.
 • Dåliga kostvanor och en ohälsosam livsstil.
 • Ett svagt immunförsvar.
 • Ämnesomsättningsproblem.
 • Höga triglyceridnivåer i blodet.
 • Långvarig användning av vissa läkemedel.
 • En tidigare skada på bukspottkörteln.
 • Olika typer av sjukdomar, som Reyes syndrom eller Kawasakis sjukdom (även om detta inte är särskilt vanligt).

Symtom på bukspottkörtelinflammation

Smärta att se upp med

Smärta kan uppträda plötsligt lika väl som den kan komma smygande, men du kommer nå en punkt där dina dagliga aktiviteter blir begränsade, och andra symtom kan också börja visa sig vid sidan av detta obehag:

 • Svår buksmärta som påminner om en brännande känsla och med fokus på den vänstra sidan under revbenen. Detta är det centrala området men smärtan strålar vanligtvis genom hela buken.
 • Smärtan är mer akut efter en måltid eller under matsmältningen.
 • Smärtan kan även nå rygg och axlar. När den gör det åtföljs den ofta av illamående.
 • Smärtan är värre när du ligger på rygg. Varför? Magsäcken trycker neråt mot den inflammerade bukspottkörteln.

Illamående och kräkningar

Dessa symtom inträffar vanligtvis efter en måltid. Detta är när bukspottkörteln börjar syntetisera enzymer när du börjar smälta maten, men nu är den blockerad av inflammationen.

Under de tidiga stadierna av bukspottkörtelinflammation förväxlar människor ibland sina symtom med vanliga matsmältningsbesvär. Men när obehagen kvarstår är det dags att ta problemet på allvar och kontakta din läkare.

Huvudvärk

Daglig huvudvärk

Kom ihåg att när bukspottkörteln är inflammerad försvagas hela immunförsvaret. Om du märker av följande symtom bör du inte ignorera dem:

 • Huvudvärk som kanske inte är särskilt stark, men som är konstant från dag till dag. Det kan även orsaka muntorrhet, yrsel och illamående.
 • Trötthet är också mycket vanligt. De tillstånd som orsakar en inflammerad bukspottkörtel påverkar hela kroppen: matsmältningen försvåras, du absorberar inte tillräckligt med vitaminer och näringsämnen, och immunförsvaret försvagas. Du löper större risk att drabbas av alla slags infektioner och sjukdomar.
Huvudvärk

Hur kan du ta hand om din bukspottkörtel på bästa sätt?

Att helt enkelt ta lite bättre hand om hela kroppen varje dag kan hjälpa dig att undvika bukspottkörtelinflammation eller något annat problem med detta organ. Och om du gör det tar du samtidigt bättre hand om din allmänna hälsa och kommer därmed få en högre livskvalitet.

Juice

Rekommendationer

 • Säg nej till tobak. Om du fortfarande använder tobaksprodukter är det nu dags att ta det största steget för att öka ditt välbefinnande. Du kommer få bättre hälsa i största allmänhet medan du förhindrar vissa allvarliga sjukdomar. I tillägg får du en friskare bukspottkörtel. Så säg adjö till de där cigaretterna redan idag!
 • Säg nej till raffinerat socker och mjöl. De är stora fiender till bukspottkörteln, och även till resten av kroppen. Visst sötar de din mat och gör dina måltider mer njutbara, men med tiden orsakar de stor förödelse. De är helt enkelt inte värda det.
 • Säg ja till att äta lite smartare. Det är aldrig en bra idé att konsumera stora mängder mat på en gång. Fördela ditt matintag över 5 mindre måltider under dagen. Försök att inte äta för mycket rött kött eller bearbetade livsmedel, och kom ihåg att grönsaker som kål och broccoli är bra för att förebygga bukspottkörtelinflammation.
 • Säg ja till några naturliga juicer. Det finns inget bättre att lägga till i sin dagliga kost. Papaya, aloe, kronärtskocka, mango, kål, morötter och även rödbetor kan bli utmärkta juicer, så  prova dem!
 • Säg ja till mer fibrer. Att äta livsmedel rika på fiber är det perfekta sättet att börja varje dag.
 • Säg ja till att hålla koll på din vikt. Fetma gör dig inget gott. Men du måste inte ha en perfekt figur utan ett uns av fett heller. Försök att hålla en hälsosam, balanserad vikt och undvik de risker som är förknippade med fetma.

Det är värt att göra dessa små dagliga insatser till förmån för hälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.