Har du gallsten?

Gallblåsan är ett organ som utgör en del av matsmältningssystemet och återfinns nedanför levern. Dess funktion är att generera galla, det vätskeformiga ämnet som hjälper oss att smälta fetter. Gallsten är beteckningen på fasta partiklar som hindrar flödet av galla, och kan bildas på grund av en ohälsosam kost och överkonsumtion av kolesterol. Här är några kost- och hälsotips som hjälper dig att förhindra gallsten!

Vilka löper störst risk att drabbas av gallsten?

Grupper som är mest mottagliga för denna sjukdom är:

 • Kvinnor – de höga nivåerna av östrogen under graviditeten kan minska hur mycket gallan i gallblåsan kan röra sig, och p-piller kan öka kolesterolnivåer.
 • Människor som lider av fetma.
 • De som överkonsumerar fett och socker.
 • Personer över 60 år.
 • Personer med diabetes.

Hur vet jag om jag har gallsten?

Om du vill veta om du har gallsten bör du först lära dig symtomen:

 • En känsla av att magen är full.
 • Inflammation.
 • Smärta i högra delen av buken.
 • Obehag i nedre delen av ryggen.
 • Huvudvärk, illamående och feber.

Dessa är de vanligaste symtomen som tyder på att din gallblåsa kan behöva kontrolleras. Om du lider av något av dessa ska du uppsöka en läkare som kan klämma på magen och leta efter stenar. Om inga upptäcks med denna metod genomgår du ett ultraljud av buken.

Nyckeln är din kost

Konsumtion av frukt och grönsaker, till exempel rädisor, selleri och kronärtskockor, C-vitamin, fullkorn och mat med låg fetthalt, är också bra bundsförvanter för att både upprätthålla optimal funktion av gallblåsan och god matsmältning.

Det är alltid rekommenderat att ersätta rött kött med vitt kött – kokt, grillat eller ugnsbakat. Konsumtion av fisk är också ett bra alternativ då det är mycket rikt på protein och järn. Det rekommenderas också att du minskar eventuell överkonsumtion av läsk, godis, alkohol och stekt mat.

Alltför kryddad mat kan vara skadlig för matsmältningen och kan orsaka sura uppstötningar.

Huskurer

För att förbättra vår matsmältning kan vi dricka naturliga huskurer hemma, framförallt:

 • Äppeljuice.
 • Kamomillte tre gånger per dag.
 • Mineralvatten.

Dessa är de viktigaste alternativen vi bör ha i åtanke. Alla dessa drycker kan hjälpa oss att rena våra gallblåsor och känna omedelbar lindring, särskilt för de som lider av kolik eller andra liknande sjukdomar.

Vidare har många människor vittnat om att sova på höger sida – där gallblåsan finns – har hjälpt dem motverka tillståndet och påskyndat att stenarna, även kända som kristaller, kommer ut.

Vanor för en sund livsstil

Motion och fysisk aktivitet kommer alltid att vara ett roligt och fördelaktigt alternativ för alla som vill förebygga sjukdomar som gallsten. Om du kan behålla en idealvikt kan du vanligtvis också upprätthålla en god fysisk och psykisk hälsa.

Att tänka på…

Din goda hälsa beror på din diet. Att ta hand om din gallblåsa och alla andra organ är grundläggande för att leva ett längre och friskare liv. Du ska aldrig vänta tills problemet blir värre då ju längre du väntar desto färre alternativ har du för att förbättra ditt tillstånd. Ibland kanske du också behöver utsätta kroppen för risker så som kirurgi, vilket – om det inte är det enda sättet att nå resultat – aldrig bör vara ditt förstahandsalternativ. Slösa inte din tid. Börja leva sunt redan nu!

MER FÖR DIG