9 sunda vanor som kan leda till ett långt liv

9 sunda vanor som kan leda till ett långt liv

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vår livsstil har en enorm inverkan på vår hälsa och hur vi åldras, både mentalt och fysiskt. Det har visat sig att genom att anamma vissa sunda vanor kan du leva ett produktivt och hälsosamt liv, och både känna och hålla dig ung samt förlänga ditt liv med flera år.

Åldrandet är en naturlig och oundviklig del av livet, men det finns vissa ohälsosamma vanor som kan påskynda denna process och kan ha en allvarlig inverkan på din hälsa, vilket gör att du ser äldre ut och berövar dig på flera år av din förväntade livslängd. Men lyckligtvis finns det även sunda vanor för att se till att din kropp fortsätter att kännas och se ung ut, så att du kan njuta av god hälsa under dina levnadsår. Följande artikel kommer lista några av de sunda vanor som kan hjälpa dig att leva ett längre och friskare liv.

Ät sunt

En hälsosam kost innebär att du varierar din mat och äter med måtta. Din kropp behöver lite av allt och alla näringskällor har sina egna fördelar. Medan vissa livsmedel rekommenderas mer än andra är det bästa du kan göra helt enkelt att äta en välbalanserad kost. Du bör alltid inkludera livsmedel rika på fibrer, vitaminer och mineraler. Kom dock ihåg att överkonsumtion är skadligt för din hälsa, särskilt när du överkonsumerar fett och skräpmat.

Bibehåll god daglig hygien

Tvätta händerna ofta

Du behöver en bra hygienrutin varje dag för att eliminera skadliga patogener som kan påverka din hälsa. Det är viktigt att tvätta din kropp väl med just ditt unika behov i åtanke. Till exempel så kräver kroppens mest intima områden mycket mer vård, liksom dina händer och din mun.

Motionera dagligen

Det är 100% bevisat att motion inte bara förbättrar din fysiska hälsa, utan även ditt psykiska välbefinnande. Den moderna teknologin har haft stort inflytande över hur vi engagerar oss fysiskt med världen, så det är viktigt att du tränar regelbundet för att hålla dig frisk.

Det bidrar till att du upprätthåller en sund kroppsvikt och förebygger sjukdom. Det är lättare än du tror att börja med en sådan motionsrutin, och det kan även vara roligt. Välj trapporna istället för hissen, gå istället för att ta bilen, eller simma, hoppa, dansa – ja, välj helt enkelt den typ av fysisk aktivitet du gillar bäst.

Förebygg olyckor

Blommor i krukor

Ofta kan du förebygga de små olyckorna i hemmet som kan påverka din hälsa. Undvik situationer som innebär höga risker, be om hjälp inför styrkekrävande arbeten och tänk alltid över de hushålls- eller arbetsuppgifter som kan skada dig.

Undvik alkohol och cigaretter

Många unga människor förknippar alkoholkonsumtion med att ha roligt. När du börjar dricka vid ung ålder äventyras din hälsa och det kan ofta ha långvariga effekter som inte är lätta att behandla. Alkohol är ett giftigt ämne för våra kroppar och kan vara beroendeframkallande.

Cigaretter är också en dålig vana som påverkar många. Vi vet att tobak kan påverka din hälsa negativt och till och med leda till döden, vilket det också ofta gör. Så undvik alla dessa laster och välj istället att leva ett alkohol- och tobaksfritt liv.

Gör mentala övningar

Mental träning

Precis som din kropp har ditt sinne behov av stimulans för att hålla sig friskt och i form för att kunna bekämpa de försämrande processerna som förknippas med åldrande. Att utföra mentala övningar är enkelt och kan hjälpa dig att fortsätta förbättra dina mentala funktioner. Det är tillräckligt att njuta av sunda vanor, så som läsning, pussel, skrivande och koncentrations- eller meditationsövningar.

Njut av din lediga tid

Det bästa sättet att fortsätta känna dig ung, upprätthålla god hälsa och njuta av god livskvalitet är att lära dig njuta av din lediga tid. Delta i roliga och avkopplande aktiviteter. Tillbringa tid med din familj eller vänner, res, gå på konserter eller prova på något nytt. Det är det bästa sättet att njuta av livet till fullo.

Undvik stress

Undvik stress i vardagen

Många människor lider av stressrelaterade sjukdomar. Allt från ditt arbete och hemmiljö till teknik, och så många andra faktorer som du möter i ditt dagliga liv, kan orsaka stress, ångest, depression och dussintals andra symptom i form av obalanser, både fysiska och känslomässiga.

Sunda vanor: drick mer vatten

Vatten ger liv, och majoriteten av vår kropp består av vatten. Se till att du dricker minst två liter vatten per dag för att hålla dig frisk, återfuktad och för att ge huden ett föryngrat utseende. Vatten har så många positiva egenskaper som du bör dra nytta av dagligen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Water and nutrition. (2016).
  cdc.gov/healthywater/drinking/nutrition/
 • Institute of Medicine of the National Academies. (2005). Chapter 4: Water. Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate.
  nap.edu/read/10925/chapter/6
 • American Council on Exercise. (n.d.). Exercise library.
  acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/exercise-library/
 • CMAJ. 2006 Mar 14; 174(6): 801–809. Health benefits of physical activity: the evidence. doi: 10.1503/cmaj.051351
 • University of Washington School of Medicine. (2018). No safe level of alcohol, new study concludes. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180824103018.htm
 • Int J Angiol. 2007 Autumn; 16(3): 77–83. Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs. doi: 10.1055/s-0031-1278254

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.