Egenskaperna hos anti-näringsämnen

Anti-näringsämnen stör absorptionen av vissa element på tarmnivå. Begreppet har en negativ klang, men spelar faktiskt en positiv roll för vårt välbefinnandet. Hur kommer detta sig?
Egenskaperna hos anti-näringsämnen
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Anti-näringsämnen är föreningar som stör absorptionen av ämnen i tarmen, och de kan vara antingen naturliga eller syntetiska. Dessutom har de varit i fokus för forskning de senaste åren eftersom flera livsmedel och drycker vi regelbundet äter och dricker innehåller dessa ämnen.

Dessa element finns i naturen och är inte skadliga för kroppen. Vilka är de vanligaste? Vad bör du känna till om dem? Fortsätt läsa för att ta reda på det.

De viktigaste anti-näringsämnena i mat och dryck

Namnet anti-näringsämnen förvirrar människor som försöker hålla sig till en hälsosam kost. Men fördelarna med livsmedel som innehåller dessa ämnen uppväger alla eventuella negativa effekter. Detta visar en artikel publicerad av Harvard School of Public Health.

Tanniner är anti-näringsämnen

Dessa är typer av polyfenoler som förhindrar absorptionen av vissa proteiner eller järn. De finns i vindruvor, som är rika på resveratrol, och har ofta en distinkt bitter smak. Men de har även antioxidantegenskaper är viktiga för hälsan.

Dessutom verkar konsumtion hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en artikel publicerad i British Journal of Pharmacology. Därför bör du vara noga med att inkludera dessa ämnen i din kost.

Du bör också säkerställa ett regelbundet intag av järn och vitamin C, genom ett intag av andra livsmedel, för att inte uppleva komplikationer som kan komma av anemi.

Konsumtion av stora mängder tanniner kan vara en riskfaktor för veganer. Detta beror på att vegetabiliskt järn har en lägre biotillgänglighet än animaliskt järn. Därför är det nödvändigt att vara uppmärksam på tillräckligt intag av detta mineral när man följer en kost utan animaliska produkter.

Kort sagt, det är bäst att öka ditt intag av C-vitamin vid denna typ av kost, samt att separera intaget av livsmedel rika på vegetabiliskt järn från de som innehåller tanniner.

Två druvtyper.
Tanniner finns i frukter som vindruvor. De kan hämma järnupptaget, men är bra antioxidanter.

Fytinsyra

Detta finns främst i frön, spannmål, nötter och vissa baljväxter. Konsumtionen kan påverka upptaget av zink, järn och kalcium. Dessutom kan det hämma vissa matsmältningsenzymer associerade med proteolys.

Det hjälper dock till att kontrollera glukoskurvan och minska insulinresistensen. Det kan också minska risken för att utveckla fettlever, enligt en studie publicerad 2016.

För närvarande saknas fortfarande solida bevis genom studier på människor angående detta, även om detta ämne har tydliga positiva hälsokonsekvenser.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Allergier mot livsmedelstillsatser – symptom och behandlingar

Kalciumoxalat

Detta ämne finns i vissa gröna bladgrönsaker. Det binder kalcium och kan minska upptaget av detta mineral. Dessutom kan det också störa andra mineraler som järn eller magnesium.

Som om detta inte vore nog kan ett överdrivet intag främja utvecklingen av njursten. Men dessa effekter beror till största del på uttorkning och möjligen någon genetisk faktor.

Därtill kan biologisk mångfald i tarmmikrobiotan avsevärt minska risken för denna typ av sjukdom. Bakterier av släktet Lactobacillus hjälper kroppen att förhindra bildning av stenar genom att bryta ner oxalatsalter, enligt en rapport publicerad i Microbial Pathogenesis.

Fiber är anti-näringsämnen

Överdrivet fiberintag kan störa upptaget av vissa näringsämnen från kosten. Det fördröjer glukosabsorptionen och blockerar delvis kolesterolabsorptionen vid intag i normala mängder. Det kan dock störa proteinabsorptionen vid högre koncentrationer.

Detta ämne är dock nödvändigt som en del av alla dieter och kosthållningar. Detta eftersom att det förbättrar kontrollen av mättnadsmekanismen samt minskar problemen i samband med tarmtransit.

Dessutom är en konsumtion av fiber relaterad till selektiv tillväxt av mikrobiota från fermenteringsprocesser. Också den kardiovaskulära risken minskar vid tillräckligt kostfiberintag.

En person som håller en bild av tarmen.
Överdriven konsumtion av fibrer kan störa proteinsyntesen, men det är ett måste för bland annat matsmältning och kardiovaskulär hälsa.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är pseudosädesslag och vilka är deras hälsofördelar?

En varierad kost hjälper dig att må bra av anti-näringsämnen

Anti-näringsämnen är ämnen som kan störa absorptionen av vissa föreningar på tarmnivå. Men generellt är de nödvändiga för en frisk kropp. Därför bör de alltid vara en del av din kost.

Det bästa du kan göra är att hålla dig till en välbalanserad, varierad och hälsosam kost. Det kommer att säkerställa tillförseln av alla de näringsämnen din kropp behöver och minska de ofördelaktiga effekterna av anti-näringsämnen.

En strategi för att uppnå detta är att tänka på fiberintaget. Det är ett utmärkt sätt för att mättnadsmekanismen ska fungera optimalt, vilket minskar aptiten och i sin tur lusten att småäta mellan måltiderna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Sekita A., Okazaki Y., Katayama T., Dietary phytic acid prevents fatty liver by reducing expression of hepatic lipogenic enzymes and modulates gut microbiota in rats fed a high sucrose diet. Nutrition, 2016. 32(6): 720-2.
  • Sadaf H., Irfan Raza S., Waqas Hassan S., Role of gut microbiota against calcium oxalate. Microb Pathog, 2017. 109: 287-291.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.