Egenskaper och behandling av hyperinsulinemi

Hyperinsulinemi är ett allvarligt metaboliskt tillstånd associerat med flera kroniska sjukdomar. Läs vidare för att lära dig mer om egenskaperna och hur man behandlar hyperinsulinemi.
Egenskaper och behandling av hyperinsulinemi

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Metaboliska sjukdomar manifesterar sig genom olika tecken och symptom, och en ökning av insulinvärdet är ett av dem. Faktum är att det ofta är associerat med diabetes typ 2. Hyperinsulinemi, även kallat insulinresistens, är allvarligt även om behandlingen är ganska enkel. Dagens artikel kommer att prata om egenskaper och behandling av hyperinsulinemi mer detaljerat.

Låt oss först prata om vilken funktion som hormonet insulin har i kroppen. Detta hormon är ansvarigt för att reglera blodsockernivån. Det gör att socker når musklerna och andra, perifera vävnader.

Hyperinsulinemi

Detta är ett välkänt tillstånd, men det är svårt att ge en exakt definition av vad det är. Vissa beskriver det som ett överskott av insulin i blodet. Det är dock svårt att avgöra när detta hormon är närvarande eftersom det inte finns några referensvärden.

I de flesta fall diagnostiserar läkare tillståndet när de utför tester för andra sjukdomar. De gör detta genom att jämföra glukos- och insulinnivåerna i blodet under en period av fasta.

Symptomen på denna hormonella förändring är inte exakt samma för alla, men höga insulinnivåer, hypoglykemi och lågt blodsocker är vanligt förekommande. Dock är hypoglykemi inte specifikt just för denna sjukdom och kan således vara ett symptom på många andra sjukdomar.

Följande sticker ut bland de symptom som personer med hyperinsulinemi kan uppleva:

behandling av hyperinsulinemi: kvinna springer
Motion är viktigt som en komponent i behandling av hyperinsulinemi.

Behandling av hyperinsulinemi

Behandling av hyperinsulinemi liknar mycket behandling av diabetes typ 2. Det medicinska tillvägagångssättet för båda dessa tillstånd fokuserar på livsstilsförändringar för patienten. Generellt är målet att patienten ska lägga sig till med hälsosammare vanor i vardagen.

Förändringar i kosten som en behandling av hyperinsulinemi

Det första en läkare som regel rekommenderar för en person med hyperinsulinemi är en hälsosam kost med lågt kaloriinnehåll för att patienten ska gå ner i vikt. Faktum är att forskare har observerat att för att förbättra flera olika metaboliska tillstånd är det tillräckligt att minska kroppsvikten med 5 till 10%.

I den meningen rekommenderar de också en påtaglig minskning av kolhydratintaget för att minska sockernivåerna i blodet. Samtidigt måste patienten begränsa sitt intag av mättade fetter och transfetter. Helst bör patienten ha ett dagligt kaloriintag med mindre än 7% från mättade fetter och mindre än 1% från transfetter.

Dessutom måste personer med detta tillstånd också öka sitt intag av livsmedel som är rika på fiber, som bland annat fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. De bör också öka sitt intag av fleromättade fetter och omega-3-fettsyror. Det dagliga intaget av proteiner bör vara cirka 20%.

Läs mer om detta i den här artikeln: Hur du kan förbättra din kost om du lider av diabetes

Motion och viktminskning

Denna del består av att komplettera den hälsosamma kosten med träning och fysisk aktivitet för att främja viktminskningen. Kostförändringar och en liten viktminskning minskar sannolikheten för att utveckla typ 2-diabetes efter att ha utvecklat hyperinsulinemi med så mycket som 58%.

Den rekommenderade fysiska aktiviteten är medelhård träning i 30 till 40 minuter, fyra gånger i veckan för att förbättra livskvaliteten. Dessutom är det viktigt att inte ha mer än två vilodagar mellan varje session. Detta är främst för att uppnå bättre och snabbare resultat.

Det är bäst att man börjar med lätta övningar och gradvis ökar intensiteten när det fysiska tillståndet förbättras. Detta är särskilt viktigt om patienten har levt ett stillasittande liv fram till diagnosen.

Minskning av stress som en behandling av hyperinsulinemi

Psykologisk stress påverkar kroppen och kan leda till överdriven frigöring av glukos i blodomloppet. Som en konsekvens ökar detta utsöndringen av insulin. Kronisk stress främjar hyperinsulinemi.

Att minska stressnivåerna är på grund av detta en del av behandlingen av detta tillstånd. Det är därför som vårdpersonal ofta rekommenderar att man börjar leva ett mindre hektiskt liv med hjälp av olika avslappningstekniker.

Farmakologisk och kirurgisk behandling av hyperinsulinemi

Det finns tillfällen när det krävs mer än livsstilsförändringar för att vända processen med hyperinsulinemi. I dessa fall kan patienten behöva farmakologisk behandling. Denna bör anpassas till patientens individuella behov.

Det här är några av de läkemedel som din läkare kan ordinera:

  • Hämmare av insulininsulinutsöndringen
  • Glukosutlösande stimulantia
  • Hämmare av effekten av insulin

Det finns perioder då hyperinsulinemi kan vara orsakat av en insulinproducerande tumör i bukspottkörteln. Dessa fall kräver ett lite mer aggressivt behandlingssätt även efter bukspottkörtelkirurgi.

behandling av hyperinsulinemi
Tumörer i bukspottkörteln är en mindre vanlig orsak till hyperinsulinemi och kräver kirurgi.

Hyperinsulinemi: behandling genom livsstil

Som du kan se är diagnosen hyperinsulinemi komplex och går ofta obemärkt förbi. Behandlingsprotokollet är dock lätt att implementera. I de flesta fall kommer en radikal förändring mot en hälsosammare livsstil att förbättra situationen avsevärt.

Sammanfattningsvis måste alla med hyperinsulinemi förbättra sin kost, träna mer och minska sina stressnivåer. Detta beror på att allt detta minskar blodsockernivån, vilket i sin tur minskar insulinutsöndringen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Madonna R, De Caterina R. Aterogénesis y diabetes: resistencia a la insulina e hiperinsulinemia. Revista Española de Cardiología. 2012;65(4):309-313.
  • Fung J, Berger A. Hyperinsulinemia and Insulin Resistance: Scope of the Problem. Journal of Insulin Resistance. 2016;1(1).
  • Perez de Inestrosa B, Vallecillos Perez M, Torres A, Molina Perez M. Obesidad e hiperinsulinismo. Medicina General y de la Familia. 2014;3(1):5-7.
  • Tovar, Alejandro Pinzón, and Samuel Yucumá Gutiérrez. “Hiperinsulinismo endógeno diagnosticado como epilepsia.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 3.1 (2017): 51-55.
  • Turcios Tristá, Silvia Elena, et al. “Hipoglucemia por hiperinsulinismo endógeno.” Revista Cubana de Endocrinología 30.2 (2019).
  • Cabezas-Zábala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial.” Revista de la Facultad de Medicina 64.4 (2016): 761-768.
  • Tárraga López, Bárbara María. “Revisión de los efectos de la dieta cetogénica sobre enfermedades derivadas de la hiperinsulinemia y de la inflamación crónica de bajo grado.” (2019).
  • Rojas, Joselyn, et al. “Insulinorresistencia e hiperinsulinemia como factores de riesgo para enfermedad cardiovascular.” Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica 27.1 (2008): 30-40.
  • Burgos SJ, Luis. “Tumores neuroendocrinos del páncreas.” Revista médica de Chile 132.5 (2004): 627-634.
  • DEL SÍNDROME, G. D. E. “Consenso Mexicano sobre el tratamiento integral del síndrome metabólico.” Rev Mex Cardiol 13.1 (2002): 4-30.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.