Kontrollera typ 2-diabetes naturligt

För att kontrollera typ 2-diabetes är det viktigt att hålla koll på kosten. Du måste även kolla med en specialist för att få reda på vilka de bästa livsmedlen att inkludera är.
Kontrollera typ 2-diabetes naturligt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I vårt samhälle är en av de vanligaste sjukdomarna diabetes. Det finns två former av denna sjukdom: typ 1 och typ 2. Typ 1 måste kontrolleras med hjälp av insulin. Man kan å andra sidan kontrollera typ 2-diabetes med korrekt näringsintag.

Idag vill vi berätta om hur man använder kosten för att kontrollera typ 2-diabetes. Om du lider av detta tillstånd eller om du har en familjehistorik med denna sjukdom, var uppmärksam på vad vi har att säga.

Typer av diabetes

Typ 1-diabetes

Detta tillstånd är när bukspottkörteln slutar producera ett hormon vid namn insulin. Eftersom kroppen inte har något insulin måste patienten tillhandahålla det på konstgjord väg. Enligt diverse studier är denna typ av diabetes genetisk, så det går inte att förebygga den.

Typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes involverar också brist på insulin, men här finns det fortfarande en viss mängd. Kroppen  kan alltså producera insulin, men inte i rätt mängder. Det kan även vara så att kroppen producerar mycket insulin, men att det inte fungerar som det ska.

Insulin och glukos

Glukos och insulin

Du kanske har märkt att vi nämnt insulin flera gånger. Detta eftersom detta hormon spelar en väldigt viktig roll i hälsan tack vare vad det gör med glukos. När du äter så omvandlas en del av din mat till glukos. Detta är en väldigt viktig process för kroppen eftersom glukos är din huvudsakliga källa till energi.

Insulin möjliggör för glukosen att nå cellerna som behöver det. När du saknar insulin så stannar allt detta glukos i blodet, vilket orsakar hälsoproblem.

Att kontrollera typ 2-diabetes

Typ 1 och 2 av diabetes är väldigt annorlunda, i huvudsak eftersom det vid typ 1 inte finns något insulin alls. Hos typ 2 finns det som sagt en viss mängd, men inte tillräckligt. Därför är det enda sättet att kontrollera typ 1-diabetes med hjälp av insulin utifrån. Så är inte fallet med typ 2, där det går att reglera på andra sätt.

Det innebär inte att insulinberoende personer inte måste hålla koll på kosten, och det innebär heller inte att personer med typ 2-diabetes inte behöver ta läkemedel – i vissa fall är det nödvändigt. Det innebär helt enkelt att korrekt näringsintag kan spela en kritisk roll i att kontrollera typ 2-diabetes, så var uppmärksam.

Hur man gör för att kontrollera typ 2-diabetes

Var försiktig med glukos

Det är ett misstag att tro att dina blodsockernivåer endast kommer höjas när du äter sötsaker. Glukos bildas eftersom vissa livsmedel du äter omvandlas till denna substans, även om de inte är sötsaker.

Det är viktigt att klargöra detta eftersom många med diabetes typ 2 tror att de kan undvika att höja blodsockret endast genom att hålla sig borta från sötsaker. Så är dock inte fallet. Du måste veta att kolhydrater också höjer glukosnivåerna.

Ät långsamma kolhydrater

Långsamma kolhydrater för att kontrollera typ 2-diabetes

Även om kolhydrater blir till socker i blodet, kan man inte sluta äta dem. Det faktum att du lider av typ 2-diabetes innebär inte att du bör eliminera några livsmedelsgrupper. Vad du bör göra är att lea efter de bästa livsmedlen i varje grupp beroende på ditt tillstånd. När det kommer till kolhydrater är det bättre att äta långsamma än snabba.

Med andra ord är det bättre att äta brunt ris, fullkorn, grönsaker och spannmål än pasta, mjöl, sylt och flingor.

Använd inte för mycket sötningsmedel

Det är viktigt att undvika att äta för mycket socker eftersom det direkt påverkar blodsockernivåerna. Många vill dock äta saker som är söta, och använder därför andra sötningsmedel. Men det finns forskning som säger att dessa kan ha negativa bieffekter. Därför ska du använda dem med måtta så att de inte skadar din hälsa.

Ät protein

Typer av protein

Proteiner har inte samma effekt som kolhydrater; de blir alltså inte till glukos, och därför kan du äta gott om protein utan rädsla för att ändra blodsockret.

Var försiktig med fett

Fetter blir inte till glukos, men de ökar kolesterolnivåerna. Detta kan göra saker och ting värre om du är diabetiker, så det är viktigt att förbättra din kost.

Insulinabsorbenter

Ät produkter som hjälper dig att absorbera insulin lättare. Du ska inte bara minska det som blir till glukos, utan även försöka förbättra det insulin du producerar. Du kan därför äta kokosolja, svamp och kanel.

Som du kan se finns det många livsmedel som påverkar diabetes. Kolla alltid med din läkare för att komma fram till vilken kost du bör ha.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Steck A., Rewers MJ., Genetics of type 1 diabetes. Clinical Chemistry, 2011. 57 (2): 176-185.
  • Wstman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.