Hur du kan förbättra din kost om du lider av diabetes

Lider du av diabetes och vill förbättra din kost för att undvika hälsoproblem? Läs denna artikel för att få de bästa tipsen.
Hur du kan förbättra din kost om du lider av diabetes

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

För att hålla dina glukosnivåer i balans behöver du ha koll på dina matvanor och ändra dem om du behöver det. I denna artikeln berättar vi hur du kan förbättra din kost om du lider av diabetes.

Missa inte detta!

Hur du kan förbättra din kost om du lider av diabetes

Att justera din kost är ett av de bästa sätten för att undvika möjliga komplikationer på grund av diabetes. Därför rekommenderar vi att du är uppmärksam på allt du äter.

skål med frukt
En bra kost kan förebygga eventuella komplikationer med diabetes.

Välj alltid mat av bra kvalitet som har ett högt näringsvärde och ät inte för mycket. Kom ihåg att det är bättre att äta mindre portioner för att hålla dina glukosnivåer under kontroll. Andra rekommendationer är att försöka organisera dina måltider. Ha till exempel scheman på ditt matintag för att undvika att blodsockret stiger för snabbt.

Generellt sätt behöver personer med diabetes äta en kost som innefattar hälsosamma livsmedel som tillgodoser deras näringsbehov. Det hjälper dem att bibehålla en hälsosam vikt och hålla triglycerid- och kolesterolnivåerna under kontroll.

Låt oss ta en titt på ett par idéer.

Förbättra din kost om du är diabetiker

Att anpassa dina kostvanor efter ditt tillstånd är viktigt för att du ska ha en bra livskvalitet. Genom att du äter bra och undviker ett överskott av kalorier och inte heller äter för stora portioner, kan du förbättra insulinproduktionen, vilket är huvudproblemet när man lider av diabetes.

Självklart bör du prata med din läkare innan du ändrar din kost för att få råd om vilka livsmedel du bör lägga till eller ta bort. Ingen är mer kvalificerad för att ge råd än din egen läkare.

1. Förbättra din kost genom att ändra din konsumtion av mat som omvandlas till socker.

koständring diabetes
Undvik att dricka juicer och äta mat som snabbt omvandlas till socker.

Visste du att sötsaker inte är det enda livsmedlet som får glukosnivåerna att skjuta i höjden? Snabba kolhydrater har samma effekt på glukosnivåerna eftersom de omvandlas till socker när de absorberas av kroppen.

Detta betyder inte att du bör undvika kolhydrater, dock bör du istället välja långsamma kolhydrater som släpps ut gradvis och tillåter en bättre kontroll av blodsockernivån.

2. Få i dig tillräckligt med protein.

Generellt så ökar inte blodsockernivån av livsmedel som är rika på protein. Av denna anledning rekommenderar läkare ofta att diabetespatienter äter protein dagligen, och alltid man ser till att följa de rätta proportionerna för sin ålder, längd och vikt.

År 2014 genomfördes en studie som visade att en frukost rik på protein kan ge metaboliska fördelar för personer med typ 2-diabetes. Prata med din läkare om du funderar över detta.

3. Välj långsamma kolhydrater.

Långsamma kolhydrater tas upp långsamt av kroppen, vilket betyder att blodsockernivån stiger gradvis och på så sätt undviker hastiga uppgångar. Ät potatis, fullkornsris och pasta, fullkornsbröd och baljväxter.

4. Se över ditt intag av fett.

olivolja
Välj hälsosamma omättade fetter istället för onyttiga mättade fetter.

Sanning är att det inte finns någon sammanfattande information gällande rekommenderat fettintag för personer som lider av diabetes. Anledningen till det är för att det finns olika studier med olika slutsatser.

Trots att det inte finns någon slutsats vet vi ändå att:

  • Du bör välja livsmedel med “bra”, omättade eller fleromättade fetter istället för livsmedel med mättade fetter. Välj till exempel en avokado istället för en korv och olivolja istället för smör.

5. Undvik juicer om du lider av diabetes.

Ät hellre frukt istället för att dricka ett glas juice. Trots att apelsiner och ett glas med apelsinjuice gjord på bara apelsiner innehåller samma mängd socker, absorberar kroppen snabbare sockret i juicen, och det kan leda till att blodsockernivån skjuter i toppen.

Du borde verkligen läsa denna artikel: 5 naturliga teer mot svullen mage

6. Ät nötter.

förbättra din kost nötter
Att äta nötter kan hjälpa dig att hålla dina blocksockernivåer under kontroll.

En studie som publicerades i februari 2019 i den medicinska tidskriften Circulation Research hade analyserat över 16 000 personer med typ 2-diabetes. Denna studie kom till slutsatsen att en regelbunden konsumtion av mandlar, pistachnötter och valnötter kan sänka risken för hjärtsjukdomar bland vuxna med typ 2-diabetes.

Man uppskattar att personer som äter minst fem portioner nötter i veckan har en 17 % mindre risk att utveckla hjärtsjukdomar jämfört med de som bara äter ett par få portioner per vecka.

7. Ät kanel om du lider av diabetes.

All data gällande detta är motsägelsefull. Vissa studier säger att regelbunden konsumtion av kanel kan hjälpa personer med typ-2 diabetes att sänka blodsockernivåerna. Dock visar andra studier att de undersökta deltagarna inte visat någon skillnad. Innan du tillsätter kanel i din kost bör du prata med din läkare för att ta reda på om du har några fördelar av det.

Att förbättra din kost om du lider av diabetes är det första steget för att kontrollera din sjukdom. Dock bör du inte göra några större förändringar utan att prata med en specialist. Din läkare är den bästa personen att få råd ifrån baserat på dina näringsbehov och ditt fysiska tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
  • Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
  • Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.