4 kostvanor som kan förbättra sköldkörtelhälsan

Visste du att skötsel av din sköldkörtelhälsa innebär ett mindre intag av bearbetade livsmedel, i favör för mer ekologiska och naturliga produkter?
4 kostvanor som kan förbättra sköldkörtelhälsan
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Oroar du dig över och vill förbättra sköldkörtelhälsan? Du har förmodligen redan insett att kostvanor är en av nycklarna till att reglera sköldkörteln. Om du inte är medveten om vad du borde och inte borde äta ska du fortsätta läsa.

Varför är det så viktigt att förbättra sköldkörtelhälsan?

Sköldkörteln är precis som namnet antyder en körtel som ligger i halsen, nära luftstrupen. Huvuduppgiften är att producera hormoner. När det finns en obalans i den kan man utveckla hypotyreos eller hypertyreos. Det beror på huruvida sköldkörteln arbetar mer eller mindre än den borde.

Kvinna-med-sköldkörtelproblem

Att bibehålla och förbättra sköldkörtelhälsan ska inte vara alltför komplicerat om du följer en nyttig och balanserad kost. Problemet nuförtiden är att det blir allt svårare att äta naturliga livsmedel, medan bearbetade alternativ bara blir vanligare. Det finns dock viss mat du borde äta, och nedan listar vi några av dem:

1. Lägg till ett jodtillskott i kosten

Jod är ett viktigt ämne för kroppen, speciellt i utvecklingen av dina hormoner. Det är därför en jodbrist under graviditeten kan resultera i mentala utvecklingsproblem för bebisen. Du måste inkludera jod i din kost så att sköldkörteln fortsätter att fungera som den ska. Vanligtvis kan din läkare skriva ut ett jodtillskott.

2. Ät tranbär varje vecka

Tranbär-är-extremt-nyttiga

Tranbär är en av de bästa frukterna som finns. De är snåla på fett, natrium och kolesterol. Samtidigt är de rika på jod (1/2 innehåller 400 mcg jod), fibrer, antioxidanter och vitamin C samt K. Ett bra alternativ är att använda tranbärsjuice i dina smoothies. Det ger bättre smak till de grönsaker du kanske inte gillar särskilt mycket.

Ett enkelt recept är:

Ingredienser

 • 60 g babyspenat
 • 240 ml tranbärsjuice
 • 5 nötter
 • 1 isbit

Beredning

 • Mixa alla ingredienser och drick omedelbart.

3. Lägg till potatis i din kost

Potatis har sitt ursprung i Amerika och tillhandahåller 60 mcg jod per portion. För att verkligen dra nytta av fördelarna måste du dock se till att tillaga den rätt.

Försök med följande:

 • Snål på fett: det är bäst att äta ugnsbakad potatis istället för friterad. För att tillföra lite smak kan du använda lite salt, men med måtta.
 • Kombinerad med andra rotfrukter för att tillföra lite fiber och hjälpa dig att bli mätt.

Överdriv inte: eftersom potatis är rik på kolhydrater ska du äta max en medelstor potatis om dagen.

En sak du ska undvika är att äta stora mängder kommersialiserade potatisar. Dessa innehåller mycket transfett, salt och andra konserveringsmedel som kan påverka sköldkörtelhälsan negativt.

4. Ät så naturligt som möjligt

Ät-naturliga-livsmedel

Var ärlig: hur många frysta, konserverade eller bearbetade produkter äter du om dagen? Ta en titt i skafferiet så kanske du överraskas över hur majoriteten av alla produkter faller under dessa kategorier. Sköldkörtelhälsan har mycket att göra med dina hormoner. Det är därför det är viktigt att hålla kroppen så fri från livsmedel som kan ändra dem som möjligt. Det inkluderar kemikalier, sötningsmedel, konserveringsmedel och mer.

Det bästa är att äta färska och säsongsenliga produkter. Vi föreslår att du gör ett litet test under de kommande månaderna; det är inte så komplicerat. Allt du behöver göra är följande:

 • Byt ut flingpaketet mot ett naturligt alternativ. I de flesta butiker hittar du naturliga versioner gjort på vete, havre, amarant och quinoa, bland andra. Fördelarna med dessa – utöver att vara mycket nyttigare – är att de är billigare.
 • Ät frukt och grönsaker som är i säsong. Eftersom de är färska och redo att ätas är risken mindre att de varit frysta, vilket påverkar näringsinnehållet.
 • Om du kan ska du starta en trädgård hemma.
 • Gör livsmedel du gillar hemma. Yoghurt och goda drycker är två exempel på produkter som är lätt att göra hemma. Byt ut läsken mot hemgjorda teer eller smaksatta vatten du gör själv.
 • Bered dina egna snacks för att stilla hungern mellan måltider. Från hemgjord glass till frön – det finns alltid alternativ för att stilla suget utan att oroa sig över kemikalier som hindrar dig att förbättra sköldkörtelhälsan.

Vad tror du? Är du redo att följa våra tips? Tänk på att du lätt kan förbättra sköldkörtelhälsan genom att göra rätt förändringar i din tillvaro.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lopez Y., Franco C., Cepeda A., Vazquez B., Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem, 2018. 74 (1): 189-193.
 • Lee YM., Yoong Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.