Lär dig att njuta av smakrik och nyttig potatis

På grund av deras höga kolhydratinnehåll ska du försöka äta potatis vid lunchtid och undvika dem kvällstid eftersom de kan störa din nattliga vila och få dig att gå upp i vikt.
Lär dig att njuta av smakrik och nyttig potatis

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2019

Stekt, ugnsbakad, kokt, med eller utan skal… Vilket är det bästa sättet att äta nyttig potatis utan att offra smaken? I dagens artikel ska vi dela med oss några enkla och originella idéer som du kan dra nytta av för att använda allt som potatisen har att erbjuda.

Potatis

Potatis kommer från Peru och Bolivia, och tillhör släktet solanaceae, precis som tomat, chilifrukter och äggplanta. Idag är det en basföda över hela världen. Många recept tillreds faktiskt med denna rotfrukt: puréer, soppor, omeletter, degar, förrätter och till och med alkohol.

Potatis består mestadels av vatten och stärkelse, men resten av beståndsdelarna är protein, mineraler (kalium, kalcium, fosfater, magnesium), vitaminer (B och C) samt fibrer.

Tips för att äta nyttig potatis

1. Ekologisk med skal

Kasta inte potatisskalet

Vi rekommenderar att man tillagar potatis med skalet på, oavsett om man kokar, ugnsbakar eller ångar dem. Du bör dock använda ekologisk potatis så att du undviker bekämpningsmedel, ogräsmedel och andra kemiska substanser som annars kan finnas i jorden.

  • Skalet på potatisen är väldigt näringsrikt och är framförallt rikt på vitamin C. Det innehåller även B-vitaminer samt mineraler såsom kalium, fosfater, magnesium, zink och järn.
  • Tack vare de olika näringsämnena är skalet mättande, reglerar blodtrycket, minskar stress och förebygger hjärtsjukdom.

Om vi äter skalet på potatisen är det viktigt att undvika delar som är gröna eller har börjat gro, eftersom dessa innehåller solanin en giftig substans.

2. Ugnsbakade som pommes frites

Om du gillar pommes frites kan du skära potatisen i långa, tunna strimlor, pensla med olivolja och ugnsbaka vid hög temperatur.

Genom att tillreda dem på det sättet får du pommes frites som är mycket nyttigare, knaprigare och godare.

3. Halvstekta

Bättre än friterat

Ett annat alternativ för älskare av pommes frites är att koka dem tills de blir lite mjuka. Torka dem därefter väl och stek dem i panna med olja.

Genom att göra det kommer fettinnehållet vara mycket lägre än om man friterad dem som vanligt.

4. Nyttig potatis – de bästa sorterna

Det finns så många sorters potatis att det bästa sättet att välja nyttig potatis är att ta hänsyn till din region och årstid (och helst välja ekologiska typer). Genom att välja efter region och årstid ser du till att få bäst kvalitet för bäst pris.

Vi kan klassificera de bästa användningarna för de olika typerna baserat på deras färg:

  • Gul: friterad och ugnsbakad
  • Röd: grytor, sallader och ångade
  • Vit: sallader
  • Lila: grytor och grillade

5. Friterat, men med umeboshi

Potatis med umeboshi

Ett sätt att balansera surheten som friterar potatisen är att lägga till ett par umeboshi (japanska plommon) medan de tillagas.

De balanserar surheten med sina alkaliserande egenskaper. Du ska aldrig någonsin äta umeboshi efter att tillagningen är klar.

6. Den bästa oljan

När man friterar potatis är det viktigt att välja högkvalitativ olja som inte bryts ned vid höga temperaturer. Det finns två oljor som möter denna standard: extra jungfruolivolja och kokosolja.

Ett annat alternativ är att tillaga dem med ghee, som är skirat smör. Det är lämpligt och nyttigt eftersom det är snålt på fett och laktos.

Du kan hitta ghee – en basföda i länder som Indien – i butiker eller göra det hemma.

7. Bättre vid lunchtid

Ät potatis vid lunchtid

Potatis är rotfrukter som tillhandahåller gott om energi tack vare sitt höga innehåll av kolhydrater. Därför är den bästa tidpunkten att äta dem på morgonen eller till lunch.

Om du äter dem på kvällen kan de störa din nattliga vila och leda till viktuppgång.

8. Kombinerat med grönsaker

Personer som försöker tappa vikt eller de som lider av matsmältningsproblem ska inte blanda potatis med protein i samma måltid (kött, baljväxter, ägg, nötter).

Vidare ska du inte äta frukt omedelbart efter en måltid med stärkelse. Det är mycket nyttigare att äta frukt en halvtimme efter lunch eller på förmiddagen.

De bästa livsmedlen att ackompanjera potatis med är råa eller tillagade grönsaker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbón trans fatty acids and inflammation in the context of aterosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.