9 nya och intressanta användningar för kokosolja

Tack vare dess konsistens och unika kombination av fettsyror kan kokosolja vara till stor hjälp i dina skönhetsrutiner såväl som för din hudhälsa.
9 nya och intressanta användningar för kokosolja

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kokosolja är ett vegetabiliskt fett som utvinns genom bearbetningen av kokospulpa. Oljan består till 90% av mättade fettsyror, såväl som antioxidanter, vitaminer och andra essentiella näringsämnen som kombineras för att ge fantastiska fördelar. Idag ska vi tala om några intressanta användningar för kokosolja.

Även om oljan innehåller mycket kalorier tillhör den familjen “hälsosamma fetter”, som gagnar kroppen när de konsumeras. Utöver det innehåller oljan stora mängder fettsyror med korta kedjor som, till skillnad från andra fettyper, inte kräver bukspottkörtelenzym eller galla för att smältas.

Det mest intressanta är att kokosolja innehåller antibakteriella, svampmotverkande och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att lösa många vardagliga problem. Eftersom vissa inte är medvetna om att det finns olika användningar för kokosolja vill vi idag dela med oss av de nio mest intressanta.

1. Fuktkräm för kropp och ansikte

återfukta huden

Kokosolja har tack vare sina fettsyror en fantastisk antioxidativ effekt som gör att oljan fungerar perfekt som substitut för vanliga kroppskrämer. Regelbunden applicering kan minska närvaron av döda hudceller, bakterier och torrhet.

Du kan använda kokosolja på huden i ansiktet såväl som resten av kroppen. Den gör dig inte flottig och stimulerar dessutom produktionen av kollagen.

2. Tillskott för viktnedgång

Trots det höga kaloriinnehållet och många mättade fetter är kokosolja ett utmärkt komplement till en hälsosam viktnedgångsplan. Eftersom oljan består av fettsyror med medellånga kedjor ökar det din ämnesomsättning och optimerar din energiförbrukning.

För att förbättra viktnedgången är det en god idé att ta två matskedar kokosolja om dagen, helst på tom mage.

3. Naturlig tandkräm

naturlig tandkräm

De antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna hos kokosolja kan användas för att behandla större tandproblem. När du använder oljan som en naturlig tandkräm minskar närvaron av bakterier och baciller som orsakar tand- och tandköttsinfektioner.

Du kan förbättra effekten med lite bikarbonat, vilket bleker dina tänder och bekämpar dålig andedräkt.

4. Naturligt balsam

Genom att applicera oljan i håret ersätter du kommersiella balsam för att nära och återvitalisera det. De antimikrobiella och svampmotverkande egenskaperna bekämpar mjäll och andra åkommor i skalpen som kan leda till stort håravfall.

Oljan är återfuktande, innehåller antioxidanter och ändrar inte din naturliga produktion av oljor, trots att den själv är en olja. När du använder den 2-3 gånger per vecka hjälper den dig att få starkt, friskt och skinande hår.

5. Behandling av skärsår och brännskador

handkräm

De återfuktande och återställande egenskaperna i kokosolja gör att den kan användas mot lesioner som drabbat den kutana vävnaden. Vitaminer och mineraler ger näring åt läderhuden och främjar återhämtning från solbränna och ytliga sår. Utöver det förebygger kokosolja infektioner eftersom den har antibakteriella och svampmotverkande egenskaper.

6. Naturlig deodorant

Ytterligare en av våra användningar för kokosolja är som deodorant, eftersom den kan skydda dig mot luktskapande bakterier i armhålorna, på fötterna och runt nacken. Applicera bara en liten mängd med varsam cirkelmassage 2-3 gånger per dag.

7. Läppbalsam är en av våra användningar för kokosolja

torra läppar

Istället för att lägga massor med pengar på kommersiella läpprodukter är det värt att dra nytta av egenskaperna i kokosolja. Oljan tillför fukt till den ömtåliga huden på läpparna samtidigt som den möjliggör eliminering av döda hudceller.

8. Frissmotverkande behandling

Glöm inte att läsa: Hudvårdens sju synder

De fuktgivande och vårdande egenskaperna hos kokosolja kan även användas som en behandling mot friss. Applicera bara en liten mängd på hårrötterna och jobba ut mot topparna. Låt sitta i 20 minuter. Skölj bort överflöd med gott om vatten och styla som vanligt.

9. Kräm mot bristningar

hudbristningar på magen

I flera decennier har kokosolja varit känd som en av de bästa naturliga produkterna för att bekämpa bristningar på huden. När du använder oljan morgon och kväll återfuktar den drabbade områden på djupet och reparerar på lång sikt skadade fibrer. Det rekommenderas för gravida kvinnor, och daglig användning håller huden elastisk och frisk.

Som du kan se finns det gott om intressanta användningar för kokosolja i det dagliga livet. Köp alltid 100% ekologiska produkter för att vara säker på deras näringsinnehåll och egenskaper.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cardoso, D. A., Moreira, A. S. B., De Oliveira, G. M. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion Hospitalaria32(5), 2144–2152. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9642
  • Alcalde, M. T. (2008). Cosmética natural y ecológica. Ámbito Farmacéutico. Cosmética27(9), 96–104.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.