Fördelarna med tranbärsjuice - en bra idé för hälsan

Visste du att tranbärsjuice har mer antioxidanter än spenat? Lär dig de fantastiska fördelarna med tranbär i den här artikeln!
Fördelarna med tranbärsjuice - en bra idé för hälsan

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Under de senaste två till tre åren har det blivit alltmer vanligt att hitta kommersiella märken som säljer tranbärsjuice i affären. Men är det en bra idé att dricka det eller gör det samma skada som läskedrycker?

Svaret är ja, du kan dricka det. Men drick inte för mycket. Se till att få tag i de naturligaste alternativen. Det är viktigt att du läser etiketterna och håller dig borta från juicer som har tillsatt socker och konserveringsmedel.

Tranbär är väldigt små jämfört med andra frukter. Trots det är de en bra källa till vatten, och tack vare deras smak och egenskaper har de använts mycket av bland annat stammar i Amerika.

Mängden antioxidanter i tranbärsjuice är ett bra tillskott i kosten. Faktum är att juicen har ett bättre näringsvärde än broccoli och spenat. Det är därför en bra idé att ge dina barn ett litet glas av denna dryck emellanåt.

Nu ska vi berätta för dig om fördelarna med tranbärsjuice.

Motverkar cancer och tumörer

Det beror på juicens polyfenolkomponenter. Dessa saktar ner utvecklingen och spridningen av tumörer. Det gäller speciellt för lung-, bröst, kolon- och prostatatumörer.

Tranbärsjuice kan också hjälpa till att lindra inflammation, då det har ett högt innehåll av salicylsyra.

På grund av flavonoiderna motverkar juicen även skadlig cellväxt. Därför minskas tumörer och spridningen av cancer.

Tranbärsjuice minskar uppkomsten av hål i tänderna

Tranbärsjuice förebygger hål i tänderna

Proanthocyanidin är en kemisk komponent som hittas i tranbär. Dess funktion är att sakta ner skadliga bakterier som ofta attackerar dina tänder, och reducerar även syreproduktionen.

Det skyddar dina tänder från periodontala sjukdomar och mot ackumuleringen av plack.

Tranbärsjuice och bra munhygien är en perfekt kombination för att ta hand om din munhälsa. Du måste bara komma ihåg att det inte fungerar om du dricker processade juicer, då sockerinnehållet är för högt.

Stärker dina ben och tänder

Tranbärsjuice har ett högt innehåll av kalcium. Tänk på det om du har problem med osteoporos, då är det en bra idé att dricka ett halvt glas varje dag.

Många av de företag som gör juicen lägger vanligtvis till kalcium. Om du väljer att dricka dessa rekommenderar vi att du väljer den version som har minst socker.

Det kan vara en god idé att undvika dessa juicer helt p.g.a. deras sockerinnehåll, men tänk på att väldigt lite tranbärsjuice ger dig tillräckligt med kalcium för att kunna motverka stora cellskador.

Se åtminstone till att tranbärsjuicen du dricker bara innehåller naturligt socker.

Främjar hjärtat

Flavonoider.minskar risken för hjärtsjukdomar

Juicen kan hjälpa dig att minska risken för hjärtsjukdomar, eftersom den har ett högt innehåll av flavonoider.

Dessa gör samma jobb som antioxidanter och minskar risken för problem som arterioskleros. Det är en sjukdom där dina artärer krymper p.g.a. ackumuleringen av lipider, kalcium och kolesterol i blodet.

Faran med det är att ditt blodflöde stoppas upp, vilket gör att vissa delar av din kropp inte får tillräckligt med syre. När du inte får rätt behandling kan det sluta med att du får hälsoproblem, som bland annat hjärtattacker och stroke.

Andra fördelar med juicen är att den renar giftiga ämnen från ditt blod. Denna rensning är viktig för att motverka leverproblem.

Motverkar fetma

Organiska syror hjälper till att ta bort fett

Om du dricker tranbärsjuice kan det hjälpa din kropp att ta bort fett som ackumulerats p.g.a. dess organiska syror.

Men det innebär inte att du kan sluta träna för att du börjar dricka det. Du kan heller inte sluta med en balanserad kost. Raka motsatsen. En balanserad träningsrutin motverkar att du äter onödiga fetter och hjälper dig att bli av med dem du redan har i kroppen.

Tranbärsjuice hjälper dig att bli av med ackumulerat fett i kroppen, men kan inte göra det på egen hand.

Drick ett halvt glas tranbärsjuice varje dag för att bli friskare

Efter att ha läst det här kommer du antagligen att vilja ha lite, men du måste vara försiktig med mängden.

Smaken kan vara väldigt söt och därför är det många som har svårt att vänja sig. Ett bra tips är att blanda  juicen i smoothies eller att späda ut den med vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pappas, E., & Schaich, K. M. (2009). Phytochemicals of cranberries and cranberry products: Characterization, potential health effects, and processing stability. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(9), 741–781. https://doi.org/10.1080/10408390802145377
  • Chew, B., Mathison, B., Kimble, L., McKay, D., Kaspar, K., Khoo, C., … Blumberg, J. (2019). Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial. European Journal of Nutrition58(3), 1223–1235. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1643-z
  • Philip N, Walsh LJ. Cranberry Polyphenols: Natural Weapons against Dental Caries. Dent J (Basel). 2019;7(1):20. Published 2019 Mar 1. doi:10.3390/dj7010020
  • Blumberg JB, Camesano TA, Cassidy A, et al. Cranberries and their bioactive constituents in human health. Adv Nutr. 2013;4(6):618–632. Published 2013 Nov 6. doi:10.3945/an.113.004473

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.