Varför tibetanska munkar har starka, vita tänder

Varför tibetanska munkar har starka, vita tänder

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tibetanska munkar är kända för sin isolering från den materiella världen för att bättre sjunka in i den spirituella. Buddhistmunkar strävar efter bortkoppling från kroppens önskningar, eftersom de bara då kan uppnå inre frid. Trots det måste de se till att deras fysiska kroppar mår bra, för dessa är hem till deras mest dyrbara resurs: själen. Det kan därför vara bra att veta lite mer om deras kultur, för vår egen hälsas skull. De är till exempel kända för att ha starka, vita tänder.

Alla vet att buddhistmunkar lever långt från städer, utan närköp inom gångavstånd och utan att träffa tandläkare regelbundet. Så hur förklarar man att munkarna har bland de friskaste, vita tänderna? Vi i västvärlden kommer aldrig ha lika vita tänder som munkarna utan att investera i tandkräm, vitgörande krämer och geler; även med dem kommer vissa aldrig få det!

Kom ihåg att munkarnas vita tänderna kommer med avundsvärd tandhälsa. För dem är utseendet av sekundär vikt.

Ett legendariskt recept för vita tänder

Munkar kanske inte har butiker, men de har naturliga kurer som hjälper dem att ta hand om sina kroppar i enlighet med religionen.

Baserat på deras utmärkta resultat vill vi idag dela med oss av ett recept för att göra traditionell tandkräm med bevisad effektivitet.

Vad behöver du?

koshersalt i skål
 • Jodfritt koshersalt: det här är en ren typ av salt som judar använder för att krydda sin mat och bevara den lägre. Du kan ofta hitta det i hälsokostbutiker.
 • Vatten.

Som du kan se behövs väldigt få ingredienser, så du kommer inte ha svårt att göra behandlingen.

Mängder

 • 1 dl vatten
 • 1 matsked koshersalt

Beredning

 • Koka vattnet och låt det svalna till en uthärdlig temperatur.
 • Tillsätt koshersaltet.
 • Låt stå i minst en minut.
 • Ta bort eventuellt skum som bildas på toppen.
 • Om du är en väldigt upptagen person kan du koka extravatten och spara det.

Applicering

Du kommer kunna se kristaller av salt i din blandning. De är nyckeln till din speciella tandkräm, men låt oss först berätta hur du använder den.

 • Lägg kristallerna på din tandborste.
 • Borsta tänderna som vanligt, och glöm inte att använda cirkelrörelser så att kristallerna kan nå in i alla springor.
 • Skölj med samma lösning av vatten och salt.
 • Upprepa tre gånger per dag.

Som du kan se är det en enkel och billig process som knappt kommer ta mer än en minut extra. Om du äter ute och vill vara nogräknad kan du ta med dig blandningen i väskan. Du behöver bara en liten mängd, så det är inte särskilt jobbigt – fördelarna är däremot fantastiska.

Andra tips för att få friska tänder

vitt leende

Tibetanska munkar har andra vanor som kompletterar detta fantastiska recept. Till att börja med så varken röker eller använder de alkohol – Folktandvården varnar dock att missfärgade tänder inte är det enda problemet för munhygienen med tobaksbruk. De ser på dessa substanser som gift, vars mål är att förvirra vad som inte är viktigt med vad som är det.

Besök den här artikeln: Recept på naturliga munsköljmedel

Du kanske inte håller med om det, men att undvika dessa produkter är att förebygga fläckar och slitage på tänderna. På samma sätt undviker de socker, kommersiella desserter och fet mat, vilket ger dem ett försprång när det kommer till att ha vita tänder.

Nästan all mat vi äter idag innehåller dessa ämnen, utöver konstgjorda färgämnen som gör det ännu svårare att få vita tänder.

Istället följer munkarna en kost rik på grönsaker och ekologiska produkter. De är mindre slitande eftersom de innehåller färre bakterier. Utöver det innehåller de inte några kemikalier, som kan attackera tandemaljen och ge hål.

Det är ett gammalt recept från en uråldrig kultur vars medlemmar lever långa och friska liv. Den hemgjorda krämen är harmlös, men om du märker att den inte fungerar för dig kan du sluta när som helst.

Det är dock värt att prova. Berätta gärna för oss hur det går!

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mayo Clinic Staff. (2013). Oral health: Brush up on dental care basics.
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20045536
 • Seal out tooth decay. (2012).
  nidcr.nih.gov/OralHealth/Topics/ToothDecay/SealOutToothDecay.htm
 • Taking care of your teeth and mouth. (2015).
  nia.nih.gov/health/taking-care-your-teeth-and-mouth

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.