8 livsmedel som ger dig gula tänder

Även om många mörka livsmedel, som röda frukter och rödbetor, är väldigt bra för hälsan rekommenderas det att man sköljer munnen efteråt för att inte tänderna ska få fläckar.
8 livsmedel som ger dig gula tänder

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ha vita tänder är synonymt med ungdomlighet, men under årens lopp förlorar tänderna sin naturliga ton. Det finns dock vissa livsmedel som kan ge dig gula tänder i förtid, eftersom vissa ämnen kan ge missfärgningar på tänderna och skada den vita emaljen.

Tandemaljen är vad som ger tänderna sin karaktäristiska vita färg. Har du fått gula tänder för att tandemaljen har försämrats rekommenderar vi att du pratar med din tandläkare. Har dina tänder blivit gula på grund av vissa livsmedel bör du överväga att minska konsumtionen av dessa för att förhindra det.

Vet du vilka livsmedel som ger dig gula tänder?

Kaffe

Kaffe ger dig gula fläckar på tänderna, men det kanske du redan visste? Det beror på att tändernas yttre skikt är mycket poröst och därför lätt absorberar den mörka färgen.

Te

Te med citronmeliss

Många tror att te ger mindre missfärgningar än kaffe, men faktum är att vissa typer av te kan göra dina tänder ännu gulare än kaffe. De flesta teer ger dig många hälsofördelar, men det är bäst att välja de som är ljusa.

Soja

Mörka såser som soja används för att smaksätta mat men kan också ge dig gula tänder. Regeln säger att om ett livsmedel kan fläcka ner dina kläder kan det även missfärga tänderna.

Ketchup

Ketchup kan ge dig gula tänder

Det är jättegott med ketchup till spaghetti, men det kan ge dig gula tänder. Anledningen är att ketchup innehåller höga koncentrationer av syra vilket orsakar erosion på tänderna. Tricket för att minska effekten är att äta spenat eller broccoli först.

Blåbär

Blåbär värderas högt inom hälsokosten tack vare sina höga antioxidanthalter, men den mörkblå färgen kan ge fläckar på tänderna. Därför rekommenderas att du direkt sköljer av tänderna efter att du har ätit blåbär.

Rödbetor

rödbetor innehåller starka färgämnen

Rödbetornas intensiva färg kan också ge fläckar på tänderna, speciellt om du dricker dem som juice. Det är bra för hälsan men det är en god idé att borsta tänderna efter att ha ätit rödbetor för att tänderna inte ska förlora sin vita nyans.

Curry

Röd och gul curry kan tyvärr också ge gula tänder. Du kan förstås fortsätta äta det, då det har fördelar för hälsan, men för att minska den negativa påverkan på tänderna bör du skölja munnen efteråt.

Rödvin

rödvin kan fläcka tänderna

Rödvin innehåller antioxidanter och andra bra ämnen som resveratrol, som är väldigt bra för hjärtat samt för att förhindra tidigt åldrande, cancer och andra sjukdomar. Det är dock inte så bra för tänderna eftersom det kan ge fläckar.

Tänk på detta!

I alla dessa fall kan du minska effekten på tänderna genom att skölja munnen direkt efter att du har ätit. Observera dock att du i vissa fall kan förvärra problemet genom att borsta, eftersom vissa sura livsmedel kan få tandemaljen att mjukna. Därför är det bra att vänta en timme.

Hur man naturligt bleker gula tänder

Om dina tänder har förlorat sin naturliga vithet från att ha ätit dessa livsmedel, oroa dig inte! Du behöver inte lägga stora summor pengar på tandblekningar som kan skada tänderna.

Följande huskurer kan ge dig vitare tänder naturligt.

Äppelcidervinäger

vinäger kan ge dig vitare tänder

Äppelcidervinäger är en väldigt effektiv ingrediens för tandblekning. Var dock försiktig eftersom det är en sur produkt som kan skada tandemaljen! Det rekommenderas att du löser upp två matskedar äppelcidervinäger i ett glas vatten och sköljer munnen ordentligt med vätskan innan du borstar tänderna som vanligt.

Äpple, selleri eller blomkål

Äpplen är bra för att rengöra tänderna så att de blir vita igen. En liknande effekt uppstår med andra livsmedel som selleri och blomkål, som man kan gnugga på tänderna för att få bort fläckar.

Väteperoxid

Väteperoxid är ett mycket kraftigt naturligt blekmedel som kan hjälpa dig att återställa tändernas vita nyans. Du kan använda det som ett munvatten. Skölj munnen i 30 sekunder och borsta därefter som vanligt.

Ett annat sätt är att blanda lika delar väteperoxid och bikarbonat för att bleka tänderna ordentligt. Det bleker tänderna på kort tid och rengör dem dessutom från bakterier.

Jordgubbar

jordgubbar för vitare tänder

Jordgubbar är väldigt bra att applicera på gula tänder. Vill du ha ett säkert och ekonomiskt sätt att bleka tänderna kan du prova att blanda 6 jordgubbar i en mixer och applicera på tänderna med en mjuk borste. Låt det sitta i några minuter och skölj sedan med en blandning av bikarbonat och vatten.

Citron och salt

Citronsaft har länge använts för att naturligt bleka både hud och tänder. I det här fallet använder vi citronsaft med en tesked salt för att rengöra och bleka tänderna. Tänk dock på att vara försiktig.

Apelsinskal och lagerblad

Den här huskuren är inte lika känd, men de som har provat säger att den är mycket effektiv. Krossa apelsinskal och lagerblad och använd blandningen för att borsta tänderna. Låt sitta i några minuter och skölj.

Bikarbonat

tandborste och bikarbonat

Bikarbonat är ett av de mest kända medlen när det gäller tandblekning, och vissa tandkrämer innehåller det faktiskt för att ge ett bättre resultat.

Du kan dock använda det som det är för att borsta tänderna.

Avkok på salvia

Avkok på salvia har många medicinska egenskaper och kan stärka tänderna naturligt och göra dem vitare. Du kan därför bereda ett avkok på salvia och använda det som munvatten varje dag. Ett alternativ är att gnida färska salviablad direkt på tänderna och tandköttet.

Bananskal

Många kastar bananskalen utan att veta att man kan använda det för att naturligt bleka tänderna. Vill du ha ett perfekt leende kan du gnugga insidan av bananskalen på tänderna. Vänta sedan i 5 minuter innan du sköljer.

Viktigt!

Dessa huskurer kan vara väldigt effektiva för att naturligt bleka tänderna men resultaten är inte omedelbara. Det är viktigt att välja den lösning som passar dig och att vara konsekvent med behandlingen för att uppnå önskat resultat.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.