Fyra vackra buddhistläror om kärlek

Buddhismen lär oss att älska varandra på en spirituell nivå. Genom att acceptera det som en del av den du är och jobba för andras välmående och frihet kommer du växa mer som person.
Fyra vackra buddhistläror om kärlek

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

De buddhistläror som utgör religionens koncept av kärlek är väldigt annorlunda jämfört med den klassiska bilden av romantisk kärlek som film- och litteraturvärlden översatt till en serie missuppfattningar, och som kan vara väldigt smärtsamma.

Om man struntar i huruvida man är spirituell, religiös eller agnostisk – eller lite av varje – är det alltid viktigt att lära sig om olika sätt att se samma verklighet, för det berikar dig personligen.

Kärlek är och kommer alltid vara en komplex och spännande dimension. Det är något vi lär oss om varje dag, så det är värt att lära känna några intressanta teorier som kan hjälpa dig att växa på insidan, och därigenom få lyckligare, hälsosammare förhållanden.

Buddhism är ett sätt att göra det på. Det är därför vi idag vill dela med oss av några av pelarna för denna tro, och vi föreslår att du reflekterar på dem i några minuter.

Buddhistläror om kärlek

I texter, manifest och buddhistläror för denna gamla tro är kärlek framförallt en del av ditt inre väsen – båda hos dig och din partner.

Det är intressant att lära sig att för Buddha var kärlek en subtil och fantastisk blandning av glädje och medmänsklighet. Samtidigt ska vi komma ihåg att man i detta spirituella tillvägagångssätt inte bör höja sig själv över andra eller känna behovet att “klänga sig fast” vid något eller någon.

Detta “avlägsnande” är en del av den viktiga frihet i den mänskliga själen som låter den flöda och avancera längsmed livshjulet och genom varje kommande cykel. Med avlägsnande ska du dock inte tro att du inte kan träffa de du älskar.

För Buddhism är kärlek att se den andra personen som en del av dig själv, med glädje och respekt, men samtidigt tillåta personlig tillväxt hos den du älskar. Det är här vi hittar en av de vackraste aspekterna av detta synsätt.

Låt oss utforska det i större detalj.

1. Ovillkorlig godhet

Buddhistläror påminner oss om att en av de huvudsakliga pelarna i ditt liv bör vara godhet.

 • Att vara ädel i hjärta och sinne betyder att vi gör det bästa vi kan för oss själva samtidigt som vi respekterar och tar hand om de omkring oss.
 • Det är framförallt sant för romantisk kärlek, för det är där ovillkorlig godhet behövs som mest och måste uttryckas tydligast.
 • Att vara ett respektfullt par, tänka på varandras välmående och finna en personlig balans genom att vara ädel i sina handlingar och ord är ett värde ingen av er bör försumma.
buddha

2. Kapaciteten för kärlek och lycka för den du älskar

Kärlek kommer aldrig föra med sig sorg eller tårar när den är sann, mogen och vis. Personen som vill göra dig lycklig kommer aldrig få dig att gråta.

 • Buddhistläror i texter påminner om att vi för att kunna älska någon måste observera denne och ta reda på vad som gör personen lycklig.
 • Denna förståelse blir en väg där två personer möts, och för att vidare gagna denna ömsesidiga förståelse måste ni även kunna njuta av er tid tillsammans, tala med glädje, titta i tystnad för att även granska din själs orosmoln.
 • Lycka uttrycks och observeras, och kärlek erbjuds med glädje – aldrig genom tårar eller utpressning.

Samtidigt påminner buddhism oss även att vi behöver vara lyckliga i ensamhet innan vi går in i ett förhållande. Endast lugna och lyckliga hjärtan kan ge det bästa av sig själva.

3. Medmänsklighet

Medmänsklighet måste förstås som en ädel och uppriktig önskan att lindra en annan persons lidande, speciellt en man älskar.

 • Buddhism påminner om att vi för att hitta orsaken till att vår käresta lider ibland måste använda mer än ord. Ord är inte alltid uppriktiga.
 • Du måste lära dig att observera, att utveckla empati som möjliggör för dina ögon att läsa en annans själ. Som du säkert redan gissat bjuder denna spirituella metod även in dig att lära dig meditation.

Endast när du finner din egen inre balans och frid kan du sammankoppla med andra i deras känslomässiga världar.

par med energi

4. Rättvisa och frihet i ett par

Detta är en viktig och komplex aspekt av förhållanden. Om du älskar någon, hur främjar man dennes frihet? Hur skapar man ett utrymme där ni båda kan vara tillsammans men samtidigt vara fria att växa?

 • Det är viktigt att se på saker ur en relativ synvinkel. Till att börja med bör sann kärlek alltid erbjudas med total frihet.

“Jag älskar dig eftersom jag även älskar mig själv, och jag känner mig fri att älska och hjälpa dig med din tillväxt såväl som min egen.”

Personlig frihet är, som vi sagt, ett exceptionellt värde, och även om det kan verka svårt att utöva kan det hjälpa dig att uppnå mognare förhållanden.

Det är viktigt att skapa ett gemensamt utrymme i sitt förhållande samtidigt som man även förstår att den andra personen kommer fortsätta att växa internt. Det är en väg ni följer tillsammans, hand i hand, men samtidigt i frihet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
 • Smith, H. (2005). El Budismo. In Las religiones del mundo.
 • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
 • Esteban, M. L., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: Revisiones y propuestas. Anuario de Psicologia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.