Några av nackdelarna och fördelarna med rabarber

Rabarber är känt för sina medicinska egenskaper. Det kan till exempel reglera kolesterolnivåerna och förbättra matsmältningen. Det har även många andra användningsområden samt också vissa biverkningar. Läs vidare för att lära dig mer.
Några av nackdelarna och fördelarna med rabarber

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Rabarberns vetenskapliga namn är Rheum rhabarbarum. Den tillhör familjen Polygonaceae. Den är ätbar och du kan använda stjälken i en mängd olika recept. Har du någonsin hört talas om de många fördelarna med rabarber för vår hälsa?

Förr i tiden användes växten främst för medicinska ändamål, särskilt som torra rötter. Idag använder vi stjälkarna i söta soppor, sylter, såser, kakor och vin. Det är också en huvudingrediens i många traditionella kakor och pajer i Europa och Nordamerika.

De näringsmässiga fördelarna med rabarber

Vi måste nämna att rabarber inte har så många viktiga näringsämnen, och kaloriintaget är lågt. Trots detta kan det vara en del av en hälsosam och varierad kost som kan komplettera dina näringsbehov.

Enligt information som samlats in i USA:s jordbruksdepartements databas innehåller 100 gram rabarber följande:

 • 26 kalorier
 • Mindre än 1,1 gram fett
 • 1,3 gram fiber
 • 1,1 gram protein
 • 5 gram kolhydrater
 • 1,1 gram socker
 • 26% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin K1
 • 6% av RDI av vitamin C
 • 3% av RDI av kalium
 • 1% av RDI av folat (vitamin B9)
 • Rabarber innehåller också en lite mängd kalcium. Det är emellertid vanligtvis närvarande i form av kalciumoxalatföreningar. Detta är en form av kalcium som kroppen inte effektivt kan ta till sig.
för- och nackdelarna med rabarber
Rabarber innehåller få kalorier och används i många recept.

Flera fördelar med rabarber

Vetenskapliga studier har fortfarande inte tillräckligt med solida bevis på rabarbernas hälsofördelar. Anekdotiska data och inofficiell forskning tyder på att det kan bidra till olika sjukdomsförebyggande egenskaper.

Låt oss titta på hur.

Fördelarna med rabarber: Det kan hjälpa till att balansera kolesterolnivåerna

Rabarberstjälkar ger ett avsevärt bidrag med fiber till din kost, och är kända för sin förmåga att reglera kolesterolnivåer.

I en kontrollerad studie publicerad i Journal of the American College of Nutrition, hjälpte stjälkarna av denna växt till att minska totalt kolesterol med 8% och dåligt kolesterol (LDL) med 9%.

Rabarber innehåller antioxidanter

Enligt en publikation i Research in Pharmaceutical Sciences, spelar antioxidanter en viktig roll för att förebygga kroniska sjukdomar. Det minskar inte bara de negativa effekterna av fria radikaler, det stärker också immunförsvaret och fungerar som ett medel mot inflammation.

Rabarber är en betydande källa till antioxidanter – ännu större än grönkål, enligt en studie publicerad av International Journal of Food, Science & Technology. Mer specifikt innehåller denna växt antocyaniner som bidrar till färbättrad hjärt-, hjärn- och hudhälsa.

Fördelarna med rabarber: De är bra för matsmältningen

Fibrerna i rabarberstjälkarna har också en positiv effekt på matsmältningshälsan. Enligt studier kan ett regelbundet intag kan hjälpa till att förebygga och behandla vissa gastrointestinala störningar som förstoppning.

En studie utförd på möss, publicerad i BioMed Research International, visar också att de tanniner som finns i rabarber hjälper till att reglera absorptionen av vatten i mag- och tarmkanalen, vilket förhindrar diarré.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Så botar du genital candida med hemgjorda preparat

Biverkningarna av rabarber

kvinnorygg
Du bör inte överskrida det rekommenderade intaget av rabarber, eftersom det innehåller kalciumoxalat, vilket kan bidra till bildandet av njursten.

Hos de flesta friska vuxna har ett måttligt intag av rabarber inga negativa konsekvenser. Vi måste dock vara tydliga att det är en av de huvudsakliga ätbara källorna till kalciumoxalat. Detta mineral finns främst i bladen på denna växt, som det inte rekommenderas att man äter.

Som beskrivs i en rapport publicerad i BMC Nephrology kan för mycket kalciumoxalat leda till hyperoxaluri, en vanlig orsak till njursten. Dessutom kan det leda till njursvikt om det inte behandlas i tid.

Således måste alla med njursjukdomar eller som har haft njurstenar undvika att äta denna växt. Rådfråga också din läkare innan du börjar äta den regelbundet om du tar något läkemedel.

Så här kan du dra fördel av rabarber i din kost

Att införliva rabarber i din kost är relativt lätt, trots den sura smaken. Exempelvis kan du mixa dem med jordgubbar för att få en dryck med söt och syrlig smak. Du kan också äta den färsk, men godast är den kanske ändå som ingrediens i en paj! Du kan med fördel tillsätta rabarber i havregrynsgröt, salladsdressingar, chiapuddingar och pajer.

Vad tror du? Är du redo att testa?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rhubarb, raw. (January 4, 2019). United States Department of Agriculture; USDA. Available in https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167758/nutrients
 • Heaney RP, Weaver CM. Oxalate: effect on calcium absorbability. Am J Clin Nutr. 1989;50(4):830‐832. doi:10.1093/ajcn/50.4.830
 • Goel V, Ooraikul B, Basu TK. Cholesterol lowering effects of rhubarb stalk fiber in hypercholesterolemic men. J Am Coll Nutr. 1997;16(6):600‐604.
 • Hajhashemi V, Vaseghi G, Pourfarzam M, Abdollahi A. Are antioxidants helpful for disease prevention?. Res Pharm Sci. 2010;5(1):1‐8.
 • Takeoka, G. R., Dao, L., Harden, L., Pantoja, A., & Kuhl, J. C. (2012). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheumspp.) varieties. International Journal of Food Science & Technology, 48(1), 172–178. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
 • Liu C, Zheng Y, Xu W, Wang H, Lin N. Rhubarb tannins extract inhibits the expression of aquaporins 2 and 3 in magnesium sulphate-induced diarrhoea model. Biomed Res Int. 2014;2014:619465. doi:10.1155/2014/619465
 • Albersmeyer M, Hilge R, Schröttle A, Weiss M, Sitter T, Vielhauer V. Acute kidney injury after ingestion of rhubarb: secondary oxalate nephropathy in a patient with type 1 diabetes. BMC Nephrol. 2012;13:141. Published 2012 Oct 30. doi:10.1186/1471-2369-13-141

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.