Effekterna av en lågkolhydratdiet på din kropp

Lågkolhydratdieter blev populära på grund av den viktminskning de verkar leda till. Är det verkligen en bra idé att sluta äta kolhydrater? Det är viktigt att överväga effekterna av en effekterna av en lågkolhydratdiet på din kropp. Läs mer om detta här!
Effekterna av en lågkolhydratdiet på din kropp
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Lågkolhydratdieter, eller dieter med få eller inga kolhydrater, har varit på modet på senare tid som ett sätt att gå ner i vikt och förbättra vissa aspekter av vår hälsa. Den enorma publicitet som de fått har fått många att tro att kolhydrater är skadliga för vår hälsa och inte borde vara en del av vår kost. Så vilka är då exakt är effekterna av en lågkolhydratdiet på din kropp?

Är kolhydrater verkligen så dåliga för din hälsa? Vad händer med din kropp när du slutar äta kolhydrater?

Kolhydratrika livsmedel ger vår kropp energi, och kroppen behöver dem för att fungera normalt. Om vi ​​slutar äta dem helt kan det skada vår hälsa. Å andra sidan kan en mycket hög kolhydratnivå också ha vissa negativa effekter. Vi måste därför hitta en bra balans och veta hur man väljer de mest lämpliga källorna.

Effekterna av en lågkolhydratdiet på din kropp: Fördelarna

Lågkolhydratdieter har inte bara väckt intresse bland allmänheten. De har också blivit ett ämne för intensiv forskning eftersom försök har gjorts för att avgöra om de är till nytta för hälsan eller inte.

Enligt den forskning som man har genomfört inom detta ämne är de kända effekterna av dessa typer av dieter att de ger goda resultat i viktminskning och andra allmänna hälsoförbättringar.

De viktigaste förändringarna är följande:

effekterna av en lågkolhydratdiet

Vad sägs om att ta en titt på den här artikeln: Måltidstips för att bränna fett utan att svälta dig själv

Effekterna av en lågkolhydratdiet på din kropp

Att följa en diet med färre kolhydrater kan man göra på olika sätt. Reduktionen kan vara ganska drastisk, som i fallet med ketogena dieter, eller vara i andra änden av skalan där du bara gör en måttlig reduktion. I vilket fall som helst visar studier uppkomsten av ett antal irriterande symptom och små obalanser i kroppen som ett resultat av minskat kolhydratintag.

Dessa är de vanligaste:

  • Huvudvärk och förvirring
  • Irritabilitet
  • Benkramper (dessa uppträder vanligtvis på grund av förlust av magnesium och andra mineraler; det är inte farligt, men kan vara smärtsamt.
  • Uttorkning på grund av ökad vattenförlust
  • Förstoppning som ett resultat av mindre fiber och omställningen för matsmältningssystemet
  • Dålig andedräkt (om kosten innehåller mycket lite kolhydrater)

I ovanstående studier har man emellertid också sett vissa möjliga negativa långtidseffekter när man följer den här typen av diet under en längre tid. Följande är forskarnas största oro:

  • Det finns inga långtidsstudier som bekräftar säkerheten med en ketogen diet, den mest begränsande varianten av ett minskat kolhydratintag.
  • Om uttorkning uppstår och du utövar någon form av fysisk aktivitet kan du uppleva sämre prestanda, trötthet, ökad kroppstemperatur eller förändringar i blodtrycket.
  • Ett mycket lågt intag av kolhydrater i kombination med ett högt proteinintag ökar produktionen av glukos i levern och minskar vävnadens respons på insulin. Dessa två tillstånd är markörer för insulinresistens.
  • Den kardiovaskulära hälsan kan bli sämre vid ökat intag av mättade fetter.

Rekommendationer för en hälsosam diet med lågt kolhydratinnehåll

Effekterna av en lågkolhydratdiet på din kropp och hälsa kan vara fördelaktig om du följer vissa riktlinjer för att undvika de negativa aspekterna. Det kan också vara ett varierat, hälsosamt och tillfredsställande sätt att äta.

Vad ska man ta hänsyn till? Låt oss ta en titt.

Ett stort intag av grönsaker

Denna punkt innebär inga förändringar i förhållande till rekommendationerna för den allmänna befolkningen. Eftersom de inte innehåller några (eller väldigt små mängder) kolhydrater finns det ett större utrymme att äta grönsaker. Om riktlinjerna inte är för strikta kan mer stärkelserika grönsaker också ingå i kosten.

2. Akta dig för ett överskott på protein

En lågkolhydratdiet behöver inte innehålla extra proteinrika livsmedel. Det räcker att följa de allmänna rekommendationerna och inkludera protein i varje måltid. De viktigaste källorna bör vara ägg, fisk, kött, nötter och baljväxter.

Kom ihåg att bönor, kikärter och linser ger en viss mängd kolhydrater. Om du vill följa en mycket strikt diet med ett mycket lågt kolhydratinnehåll bör du äta mycket små mängder av dem eller ta bort dem helt från din kost.

3. Öka mängden fett i din kost

När du slutar äta kolhydrater blir lipider kroppens viktigaste energikälla. Dessa är nödvändiga för att upprätthålla god hälsa, de ger dig en känsla av mättnad och de gör det lättare att följa din diet.

Dessa är de mest lämpliga fettrika livsmedlen att äta dagligen:

  • Olivolja och oliver
  • Avokado
  • Fet fisk
  • Nötter
  • Livsmedel med omega-3

4. Frukt och spannmål

Du får bara inkludera frukt och spannmål i små mängder när du följer en mindre strikt lågkolhydratdiet. Mat och dryck med tillsatt socker och alla bearbetade produkter måste dock tas bort helt från kosten.

5. Håll koll på salt- och vattenintaget

Att minska mängden kolhydrater kan leda till en större förlust av vatten och elektrolyter, inklusive natrium. Detta kan orsaka ett antal allvarliga effekter som vi bör försöka undvika. För att göra detta är det nödvändigt att dricka tillräckligt med vatten och säkerställa ett adekvat saltintag.

Du bör undvika bearbetade produkter med stora mängder natrium. Du kan dock laga egen mat och tillsätta salt. Till exempel kan du förbereda några lågkolhydraträtter eller buljonger som du kan dricka under dagen.

Missa inte den här artikeln: Vad har hälsosamma dieter gemensamt?

Det är möjligt att äta en hälsosam kost när du slutar äta kolhydrater

Dieter med lågt kolhydratinnehåll är på modet på grund av de positiva effekterna de har på viktminskning. Dessutom har de visat goda resultat när det gäller att kontrollera typ 2-diabetes, minska magmåttet och sänka blodtrycket.

Trots detta är det viktigt att veta att effekterna av en lågkolhydratdiet också kan vara negativa. Det är viktigt att du tar ett antal kostrekommendationer i beaktande för att genomföra dessa dieter på ett säkert sätt. I denna mening rekommenderar man att du är noga med att få ett adekvat intag av färska grönsaker tillsammans med livsmedel med fett och protein.

Hur som helst, innan du påbörjar denna diet, är det bäst att prata med en nutritionist. Vi får inte glömma bort det faktum att detta ätmönster inte är det mest lämpliga i alla fall. En nutritionist kommer att kunna avgöra om det är en diet som kan rekommenderas eller inte i ditt specifika fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bilsborough S.A, Crowe T.C. Low-carbohydrate diets: what are the potential short- and long-term health implications? Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2003.12(4):396-404.
  • Ebbeling CB, et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial. The British Medical Journal. Noviembre 2018.363:k4583.
  • Hu T, et al. The effects of a low-carbohydrate diet on appetite: A randomized controlled trial. Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases. Junio 2016.26(6):476-488.
  • Hu T, et al. Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Epidemiology. Octubre 2012.176(Suppl 7):S44-S54.
  • Huntriss R, et al. The interpretation and effect of a low-carbohydrate diet in the management of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2017. 72:311-325.
  • Lonnie M, et al. Protein for Life: Review of Optimal Protein Intake, Sustainable Dietary Sources and the Effect on Appetite in Ageing Adults. Nutrients. Marzo 2018.10(3):360.
  • Santos F.L, et al. Systematic review and meta‐analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obesity Reviews. Noviembre 2012. 13(11):1048-1066.
  • Veldhorst M.A, et al. Gluconeogenesis and energy expenditure after a high-protein, carbohydrate-free diet. American Journal of Clinical Nutrition. Setiembre 2009. 90(3):519-26.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.