De största skillnaderna mellan att vara smart och att vara intelligent

Intelligens är generellt kopplat till kognitiv förmåga, medan att vara smart handlar om att kunna ta vara på möjligheter. Hur medfödda är dessa egenskaper, och kan vi förbättra dem?
De största skillnaderna mellan att vara smart och att vara intelligent
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 12 november, 2023

Vad är skillnaden mellan att vara smart och att vara intelligent? Är en person som får höga poäng på ett prov smart eller intelligent? Eller hur är det med någon som kan upptäcka tecken på att motparten kommer att fuska?

Vi blandar ofta ihop dessa två termer, men faktum är att det finns skillnader mellan att vara smart och att vara intelligent. Låt oss ta en titt på vilka de är.

Vad innebär det att vara smart?

Det sägs ofta att smarta människor är praktiska, operativa, uppmärksamma och mycket uppmärksamma på signaler i miljön. Det gör att de kan tänka, agera och fatta beslut snabbt.

Den största fördelen med att vara en smart person har alltså att göra med registreringen av sammanhanget som gör att man kan läsa av situationen och bedöma ett lämpligt och välformulerat svar. Det gör att man har lätt att ta vara på fler möjligheter.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vad är hjärnans neuroplasticitet? Förmågan till förändring

Vad är intelligens?

Först, innan vi definierar vad det är att vara intelligent, är det viktigt att nämna att intelligens är en svår konstruktion. Det råder fortfarande inte total konsensus i det vetenskapliga samfundet om någon generell definition.

Samtidigt är det också viktigt att notera att denna mentala förmåga under lång tid varit förknippad med det kognitiva. På senare tid har emellertid andra teorier framkommit som betonar flera olika aspekter.

Till exempel är Gardners teori om multipla intelligenser, som härrör från 1980-talet, ett paradigmskifte. Enligt författaren kan vi vara intelligenta inom följande områden:

  • Logik-matematisk
  • Lingvistisk
  • Kroppslig/Kinestetisk
  • Musikalisk
  • Visuell/spatial
  • Naturintelligens
  • Social
  • Självkännedom
  • Existentiell

För Gardner besitter alla människor en blandning av dessa intelligenser, som har en potentiell utveckling i större eller mindre utsträckning.

Daniel Goleman postulerar i sin tur vikten av emotionell intelligens, vilket innebär att använda sociala färdigheter, samt kunskap och hantering av känslor. För den här psykologen är det mer än bara IQ.

vara smart och vara intelligent
Idén om en enbart kognitiv hjärna är idag inte giltig inom vetenskapen. Därför har vi idag begreppet multipla intelligenser.

Skillnaderna mellan att vara smart och att vara intelligent

Utöver dessa definitioner ska vi specificera de två huvudsakliga skillnaderna mellan att vara smart och att vara intelligent.

Det ena har att göra med det faktum att intelligens har varit föremål för studier i flera år, vilket har lett till att det nu finns en definition eller en standard för vad det innebär att vara intelligent, och som det till och med finns psykometriska test för. De första testerna utvecklades av Binet och Simon, men det finns flera instrument. De flesta av dessa är dock fokuserade på att mäta verbal förståelse, perceptuella resonemang, arbetsminne och bearbetningshastighet.

När det gäller olika intelligensmodeller kan man ifrågasätta huruvida denna konceptualisering är adekvat. Vanligen anses en person med ett IQ över genomsnittet vara intelligent. Om IQ:t överstiger 130, brukar vi kalla detta för begåvning eller höga förmågor.

När det gäller att vara smart finns det däremot ingen vetenskaplig eller mätbar konstruktion som sådan. Att vara smart motsvarar ett allmänt sunt förnuft. Det är mer kopplat till idén att en person vet hur man tar vara på möjligheter, lär sig av situationer och vet hur man löser vanliga problem.

En annan skillnad har att göra med hur dessa olika egenskaper utvecklas. Här kan vi tänka oss att intelligens är något bestämt och medfött, och att det att vara smart är något vi kan utveckla. Med andra ord kan intelligens berikas, men IQ kan inte ökas, medan smart kan utvecklas över tiden.

Inte alla vetenskapliga ståndpunkter validerar dock denna idé. Vissa anser att även om det finns vissa oföränderliga villkor när det gäller intelligens, är det också sant att hjärnan kännetecknas av neuroplasticitet. Med andra ord så kan vi i själva verket öka vår intelligens.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Stimulera produktionen av alfavågor i hjärnan

Så kan du öka din intelligens

Om vi tänker på implikationerna att vara smart och av att vara intelligent så har de båda något att bidra med inom olika områden. Därför kan det vara en fördel att anta dem som förmågor i en gemenskap.

Följande är några rekommendationer för att stimulera båda dessa egenskaper:

  • Ta hand om din hälsa. Ta alltid väl hand om din kropp för att bättre utnyttja dina färdigheter och talanger. För detta är vila, fritid, kost och träning rekommenderat.
  • Upplev nya saker. Genom att göra aktiviteter som är annorlunda mot de vi gör ofta kan vi få chansen att träffa andra människor, vidga våra vyer och ändra våra perspektiv. Dessutom, ju mer varierande dessa upplevelser är, desto mer kommer vi att diversifiera vårt sätt att tänka och agera.
  • Ha sociala kontakter. Detta gör att vi kan förbättra vår förmåga att interagera med andra, samt ta mer och bättre hänsyn till våra och andras känslor.
vara smart och vara intelligent
Handlingar som kan tyckas triviala för oss, som att sova gott, kan ha stor påverkan på hjärnans funktion.

Att vara smart eller intelligent… eller lite av båda

För god funktion eller prestation inom olika områden i livet är det viktigt att ha en dos av båda typerna av “intelligens”. Att ha kunskap och att kunna resonera och förstå, men samtidigt också att ha skicklighet att lösa praktiska situationer och läsa kontextuella signaler är nyckeln.

När det gäller att vara smart eller att vara intelligent kan dessa egenskaper vara komplementära. Det kan vara strategiskt att använda det ena eller det andra beroende på situationen.

Emotionell intelligens är ett område som visar oss att det inte finns något enskilt begrepp av intelligens utan istället flera. Det visar att våra känslor påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande. Ett exempel på detta är de nya pedagogiska interventionsprogrammen, som inkluderar arbete med den emotionella komponenten, i kombination med en inkorporering av kunskap.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Goleman, D. (2015). El cerebro y la inteligencia emocional: nuevos descubrimientos. B de Books.
  • Goleman, Daniel. La práctica de la inteligencia emocional. Editorial Kairós, 2010.
  • Vílchez, P. S. (2002). Evolución de los conceptos sobre inteligencia. Planteamientos actuales de la inteligencia emocional para la orientación educativa. Educación XX15(1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.