De 5 bästa livsmedlen för en frisk sköldkörtel
Sköldkörteln är den körtel i kroppen som är mest kritisk för din hälsa. När du har en frisk sköldkörtel, sköter den sitt jobb med att utsöndra hormoner och reglera din kropps ämnesomsättning.
Miljontals människor runt om i världen har problem med sin sköldkörtel, men de flesta vet inte vilka symtomen är på kroppen. Kvinnor är de som främst drabbas av sköldkörtelproblem, framförallt när de blivit vuxna.
Det är viktigt att vara välinformerad om sköldkörtelproblem och även veta vilka vanor som låter den fungera optimalt.
I dagens artikel ska vi dela med oss av information om denna körtel, de åkommor som kan drabba den samt vilka livsmedel som främjar god sköldkörtelhälsa.
Vad gör en sköldkörtel och hur påverkas den?
Vi tänker oftast inte på sköldkörteln förrän problem uppstår, såsom hypotyreos. Men den spelar faktiskt två mycket viktiga roller som påverkar hälsan: den reglerar din ämnesomsättning och producerar hormoner som i sin tur leder till utvecklingen av protein.
När din sköldkörtel inte mår bra eller när din hälsa rent generellt ligger i riskzonen ändras din sköldkörtelfunktion och det kan leda till sjukdomar och sämre livskvalitet.
De två vanligaste åkommorna som folk utvecklar är:
Se även: 8 varningstecken på hypotyreos
Hypotyreos
Hypotyreos inträffar när din sköldkörtel är underaktiv och inte producerar tillräckligt av ett hormon vid namn tyroxin, som ansvarar för att hålla din ämnesomsättning på optimal nivå.
När det inträffar upplever du följande symtom:
- Trötthet
- Depression
- Viktuppgång
- Torr hud
- Håravfall
- Intolerans mot kyla
Hypertyreos
I det här fallet inträffar nästan motsatsen. Sköldkörteln utsöndrar för mycket hormon och får din ämnesomsättning att accelerera, vilket kan orsaka kaos i din kropp om det inte behandlas.
Symtomen inkluderar:
- Nervositet
- Sömnlöshet
- Intolerans mot hetta
- Viktnedgång
- Hjärtklappning
- Skakningar
- Svaghet
Vilka är de bästa livsmedlen för en frisk sköldkörtel?
För att undvika problem med sköldkörteln, speciellt det vanligaste (hypotyreos), ska du försöka äta en kost som är rik på följande näringsämnen för att främja optimal funktion.
1. Livsmedel rika på jod
Brist på jod kan leda till sköldkörtelproblem som är svåra att kontrollera. Att äta mer livsmedel med jod hjälper körteln och stimulerar produktionen av tyroxin.
Några bra källor är bland annat:
- Ägg
- Mangold
- Pumpa
- Sesamfrön
- Skaldjur
- Musslor
- Tonfisk
- Lax
- Svamp
- Bordssalt med jod
2. Fiberrika livsmedel
Fibrer är viktiga för att reglera din ämnesomsättning och förebygga den viktuppgång som ofta associeras med hypotyreos. Fibrer förbättrar matsmältningen, kontrollerar blodsockernivåerna och gör att du känner dig mätt.
Du hittar gott om fibrer i:
- Havre
- Råris
- Broccoli
- Äpplen
- Majs
- Bönor
- Avokado
- Linser
- Päron
3. Magert kött
Att äta magert kött kan vara ett utmärkt komplement till de flesta kostplaner, men framförallt för personer som inte har en frisk sköldkörtel.
Bland annat kan du välja mellan:
- Kyckling
- Kalv
- Kalkon
- Kanin
- Fet fisk
4. Livsmedel rika på vitaminer
Vitaminer förbättrar inte bara din sköldkörtelfunktion utan spelar även en stor roll för din generella hälsa. Om du skulle drabbas av en sköldkörtelsjukdom är det rekommenderat att du konsumerar gott om livsmedel med vitamin A, C, E, B2, B3 och B6.
Detta kan du hitta i:
- Citrusfrukter
- Spannmål
- Fullkorn och frön
- Öljäst
- Ris
- Kli
- Jordnötter
- Svamp
Vi rekommenderar att läsa: Märkliga tecken på vitaminbrist
5. Livsmedel rika på zink
När din sköldkörtel producerar för mycket hormon kan det minska nivåerna av detta viktiga mineral i din kropp. Det är därför en god idé att konsumera vissa livsmedel som kan bekämpa problemet.
Du kan hitta zink i följande:
- Ostron
- Vetegroddar
- Kli
- Lamm
- Ingefära
- Nötter
- Gröna ärtor
Samtliga av dessa livsmedel hjälper dig att få en frisk sköldkörtel. Om du dock misstänker att du lider av en åkomma i sköldkörteln är det bäst att du kontaktar din läkare för korrekt diagnos och behandling.
Alla förändringar i din sköldkörtels funktion kräver att du ändrar din livsstil.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sun, X., Sun, Y., Li, W.-C., Chen, C.-Y., Chiu, Y.-H., Chien, H.-Y., & Wang, Y. (2015). Association of Thyroid-stimulating Hormone and Cardiovascular Risk Factors. Internal Medicine, 54(20), 2537–2544. http://doi.org/10.2169/internalmedicine.54.4514
- Hage, M. P., & Azar, S. T. (2012). The Link between Thyroid Function and Depression. Journal of Thyroid Research, 2012, 1–8. http://doi.org/10.1155/2012/590648
- Haugen, B. R., Alexander, E. K., Bible, K. C., Doherty, G. M., Mandel, S. J., Nikiforov, Y. E., … Wartofsky, L. (2016). 2015 American Thyroid Association Management Guidelines for Adult Patients with Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer: The American Thyroid Association Guidelines Task Force on Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer. Thyroid, 26(1), 1–133. http://doi.org/10.1089/thy.2015.0020
- Understanding thyroid tests. (2018). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072598/
- Underactive thyroid: Deciding whether or not to treat subclinical hypothyroidism. (2017). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072784/