Livsmedel som hjälper dig att reglera sköldkörteln

För att hålla din sköldkörtel frisk är det viktigt att äta minst fem mindre måltider per dag samt att du inte småäter mellan måltiderna. Lägg till fiber och motion till dina vanor.
Livsmedel som hjälper dig att reglera sköldkörteln

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Sköldkörteln är en körtel belägen i halsen. Den reglerar olika funktioner i kroppen, inklusive produktionen av trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4), som hjälper till att reglera ämnesomsättningen och påverkar de andra systemen i kroppen. Den har stor betydelse för den generella hälsan, och därför är det viktigt att reglera sköldkörteln.

När sköldkörteln fungerar som den ska behöver du inte nödvändigtvis se över din diet, men du bör alltid vara medveten om, och undvika att ådra dig, de tillstånd under vilka din sköldkörtel antingen producerar mer hormoner än nödvändigt (hypertyreos) eller otillräckligt med hormoner (hypotyreos). Nedan listar vi en rad livsmedel som hjälper dig att reglera sköldkörteln naturligt.

Brist på jod är en direkt orsak till sköldkörteldysfunktion och många människor i världen lider av detta. När en sköldkörteldysfunktion inträffar är det nödvändigt att du följer en diet som hjälper dig att reglera sköldkörteln. Följande punkter kommer ge dig några grundläggande råd för behandling av detta tillstånd.

Kostrekommendationer vid hypertyreos

Som vi nämnde tidigare betecknar hypertyreos det tillstånd då sköldkörteln stimuleras i för hög grad och producerar för mycket hormoner. När det uppstår ett överskott av hormoner i kroppen kan du uppleva viktminskning och förlust av muskelmassa. En balanserad kost som innehåller livsmedel med högt energiinnehåll rekommenderas starkt.

Hypertyreos – överaktiv sköldkörtel

Mejeriprodukter (yoghurt, ost och mjölk)

  • Drick mejeriprodukter när det är möjligt.
  • Berika din yoghurt med kondenserad mjölk och pulveriserad helmjölk; använd den för att bereda shakes, soppor, puréer och spannmålsprodukter.
  • Tillsätt ost till sallader och andra livsmedel.

Proteiner (fisk, rött kött och ägg)

  • Skiva ett hårdkokt ägg och tillsätt i sallader eller soppor. Gör samma sak med kött och fisk.
  • Vispa ägg och tillsätt i puréer, soppor, krämer, salsor och shakes.
  • Tillsätt kött eller fisk i dina favoriträtter.

Socker, bröd, honung och kex

  • Ät kex och bröd till frukost. Vi rekommenderar dessa även vid lunch och middag.
  • Tillsätt stekt bröd eller krutonger till dina soppor och puréer.

Kostrekommendationer vid hypotyreos

Hypotyreos – underaktiv sköldkörtel

Och på den andra sidan av skalan – när vi talar om sköldkörtelrubbningar vi måste också ta hänsyn till hypotyreos där sköldkörteln producerar otillräckliga mängder hormoner. Hypotyreos visar sig med symtom som trötthet och håravfall, och kan också leda till att du går upp i vikt. Dessa fall är mycket mer komplexa och därför bör du träffa en läkare. Din kost ska vara balanserad och varierad.

Undvik fett, socker och för många kalorier

  • Bearbetade livsmedel och rött kött innehåller för mycket fett.
  • Margarin, smör och ister.
  • Socker, både vitt och brunt; och godis med socker.
  • Alkoholhaltiga drycker och sockerhaltiga drycker.

Rekommendationer för att reglera sköldkörteln

  • Ät 4-5 gånger om dagen i små portioner och undvik småätande mellan måltiderna. Undvik att experimentera med livsmedel.
  • Öka din dagliga motionsaktivitet. Ta vanliga trappor och undvik rulltrappor. Gå vandringsleder.
  • Håll dig till livsmedel rika på fiber, som råa grönsaker, ångkokta grönsaker samt frukter.

Allmän sköldkörtelvård

Några andra vanliga livsmedel som kan hjälpa dig att reglera sköldkörteln är sötvattenfisk, lax och tonfisk. Grönsaker och frukt med en ljus färg kan stimulera sköldkörteln och sänka blodtrycket. Vi rekommenderar att du använder pulveriserade alger istället för salt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.