7 livsmedel som förebygger håravfall

Tack vare deras höga innehåll av vitamin B6 och folsyra främjar fullkornsprodukter syresättning av blodet, vilket ger näring till hårsäckarna och får håret att växa snabbare och starkare.
7 livsmedel som förebygger håravfall

Senaste uppdateringen: 17 oktober, 2018

Hår kan börja falla av på grund av en lång rad olika orsaker: stress, frekvent användning av kemiska produkter, exponering för värme, hormonella förändringar och mycket annat. Men vad få människor tänker på när de lider av håravfall är att deras kost kan vara en viktig orsak till utvecklingen av detta problem – men den kan också vara lösningen. Lär dig hur man förebygger håravfall med rätt kost i följande artikel.

Vi hävdar att valet av livsmedel kan vara en av de främsta orsakerna till håravfall eftersom kroppen absorberar alla näringsämnen vi behöver för att fungera ordentligt, både på in- och utsidan, genom den mat vi äter. Håret får sin näring från hårsäckarna, så nyckeln är att ha en kost som är rik på viktiga näringsämnen för att stärka och främja god hårhälsa.

Om ditt håravfall är omfattande är det bäst att rådgöra med din läkare så att denne kan avgöra vad som är roten till detta problem. Men oavsett orsaken till ditt håravfall så kommer följande livsmedel med effekter som främjar hårväxt, behandlar och förebygger håravfall samt bidrar till att göra håret mjukare och mer silkeslent.

Antioxidanter

Frukt och grönsaker är den primära källan till naturliga antioxidanter. Genom att lägga till dem i din kost stärker du ditt hår och främjar en sund tillväxt. Vi rekommenderar att öka konsumtionen av dessa livsmedel, särskilt de som är rika på C-vitamin, som apelsiner, citroner, kiwi, broccoli och spenat, eftersom de är nyckeln till produktionen av kollagen, som är en viktig del av hår- och vävnadscellbildningar.

Olösliga fibrer

Havregryn har olösliga fibrer

Olösliga fibrer förekommer i fullkorn som ris, vete, havre, råg och många fler. Fiber är kopplat till kroppens förmåga att reglera insulin, som är ett hormon som är nära förknippat med manligt håravfall. Utöver detta innehåller fullkorn även vitamin B6 och folsyra, som bidrar till leveransen av syre till hårsäckarna.

Gröna bladgrönsaker

Förutom att vara rika på antioxidanter är gröna bladgrönsaker också kända för sitt stora innehåll av järn, vilket bidrar till att stärka och stimulera hårväxt. På grund av detta rekommenderar vi att lägga till livsmedel som mangold, brysselkål, spenat, radicchiosallad och ruccola i din kost.

Zink

Selleri mot håravfall

Zink är ett essentiellt näringsämne som katalyserar viktiga kemiska reaktioner hos kroppens många olika enzymer. Dess viktigaste fördelar för håret är energiproduktion och proteinbildning. En av de rikaste källorna till zink är kött, där du också hittar järn, protein samt vitamin B6 och B12. Alla dessa är förknippade med förebyggande och behandling av håravfall. Zink finns även i livsmedel som selleri, sparris, fikon, potatis och aubergine.

Livsmedel som innehåller folsyra och biotin

Dessa två ämnen bidrar tillsammans till att balansera den metaboliska aktiviteten hos snabbt delande celler, som de i hår, naglar och hud. Biotin kan hittas i livsmedel som jäst, bröd, spannmål, nötter, ärtor, vetekli, bananer, med flera. Folsyra erhålls vanligtvis genom nötkött, kalkon, kycklinglever samt bönor som kikärtor och svarta bönor.

Vitamin A

Ägg har vitamin A

En brist på vitamin A kan också orsaka håravfall. Denna vitamin är ansvarig för att förebygga att talgkörtlar blockeras eller torkar ut eftersom de hjälper till att smörja hårsäckarna, vilket i sin tur minskar håravfall. Dessutom bidrar vitamin A också till att leverera syre till follikelceller samt stärka och främja hårväxt, vilket förebygger håravfall. Att lägga till livsmedel som ägg, grönsaker, vitaminberikad mjölk samt oljor från fisk, solros och oliver till din kost kan hjälpa dig att öka ditt intag av vitamin A.

Vatten förebygger håravfall

Vatten är en nyttig och lättillgänglig dryck, och den är även nyckeln till att hålla håret starkt. Experter rekommenderar att vi dricker minst 8 glas vatten om dagen samt undviker överdriven konsumtion av läsk, energidrycker och alkohol.

Alla dessa livsmedel förebygger håravfall, så välj en eller flera som lockar dig mest.