7 ohälsosamma viktminskningssätt

När du känner dig rastlös och vill äta kan du stilla hungern med lite frukt, vatten, eller yoghurt.
7 ohälsosamma viktminskningssätt
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att gå ner i vikt är en utmaning som innebär att ändra många vanor, samt mycket disciplin och viljestyrka. I grunden är det en balanserad kost och viss mat som kan hjälpa dig göra dig av med dina kilon. Men det är också viktigt att tänka på att andra faktorer kan ha stor påverkan på processen. Det är viktigt att även vara medveten om dessa som komplement till din hälsosamma kost. Annars kan det bli omöjligt att nå det resultat du vill ha. I regel bör du undvika ohälsosamma viktminskningssätt när du går på diet, vilket du kommer få läsa mer om i denna artikel.

Om du är typen av person som tillbringar all din tid på gymmet och äter hälsosamt, men fortfarande inte lyckas nå den vikt du vill ha, gör du förmodligen något fel.

7 ohälsosamma viktminskningssätt

Nedan följer de 7 värsta sätten att försöka gå ner i vikt på. Om du känner igen något av dessa 7 ohälsosamma viktminskningssätt, kan det vara där ditt misstag ligger. Då kan du från och med nu rätta till det.

Du dricker inte tillräckligt med vatten

Vatten spelar stor roll i våra kroppar då det utöver att hålla dem återfuktade även underlättar vissa processer. Bland annat gynnar det matsmältningen och borttagningen av gifter och sådant som kroppen inte behöver. När man inte dricker tillräckligt med vatten är kroppen inte lika effektiv på att bränna kalorier. På så vis klarar den inte av att bränna bort fett för att vi ska kunna gå ner i vikt. Det rekommenderas att du dricker 2 liter vatten varje dag.

Drick 2 liter vatten om dagen

Du hoppar över frukosten

Detta är ett av de värsta sätten när man vill gå ner i vikt. Lyckligtvis rekommenderar många dieter av du äter vissa typer av mat på morgonen för att kickstarta matsmältningen och underlätta viktminskningsprocessen. Vissa tror ändå på detta ohälsosamma viktminskningssätt, och gör misstaget att hoppa över frukosten för att de vill byta ut det mot någon annan typ av viktminskningsmat. Det är väldigt viktigt att du äter frukost eftersom denna måltid underlättar för matsmältningen, ger dig energi, och hjälper dig att börja din dag på rätt sätt.

Du minskar antalet måltider

När det gäller viktminskning, är det ett stort misstag att minska antalet måltider per dag. Att äta två eller tre måltider per dag saktar ner matsmältningen och du kommer se dåliga resultat. Bäst är om du kan dela upp dina måltider i mindre portioner som du äter 4 till 6 gånger per dag. Självklart bör du välja hälsosam mat, och undvika socker, salt mat, och mat med höga halter av dåliga fetter.

Du tränar inte ordentligt

3-exercisesve

Det borde vara självklart att för att gå ner i vikt behöver du ha en bra träningsrutin som underlättar för matsmältningen och hjälper kroppen eliminera rester. Vissa tränar mycket, men eftersom de inte gör det på rätt sätt klarar de ändå inte att göra sig av med några kilon. Deras misstag är oftast att de bara gör aerobics som att gå, springa, cykla och liknande. För att få resultat är det viktigt att du kombinerar motionsträning med styrketräning.

Du äter för fort

När du inte tar dig tid att tugga ordentligt känner du dig inte lika mätt och vill därmed äta mer. Denna dåliga vana, och ohälsosamma viktminskningssätt, hindrar kroppen från att smälta maten ordentligt. Detta gör det naturligtvis svårare att uppnå viktminskning. Du bör dessutom inte äta framför TV:n eller andra elektroniska apparater, inte sitta dåligt, och inte äta medan du är distraherad av något annat.

Du får inte tillräckligt med sömn

Sov ordentligt

De som inte sover ordentligt, eller inte sover bra, har en tendens att lida av oro och lägger på sig vikt lättare. Sömnlösa nätter påverkar hormonproduktionen som reglerar aptiten, och detta kan göra att du vill äta mer. Det är viktigt att sova kring 8 timmar i sträck utan att du vaknar.

Stress

Stressiga situationer är de största fienderna i kampen för att gå ner i vikt. Sådana situationer orsakar oftast oro och som resultat vill du äta mer än vanligt. Detta blir en dålig vana som gör det nästan omöjligt att hålla en hälsosam kost. Höga stressnivåer ökar produktionen av kortisol, vilket gör att kroppen lagrar fett istället för att bränna det. Det är väldigt viktigt att du lär dig att hantera och minska stress samt oron den orsakar. Om stressiga situationer av någon anledning inte går att undvika, kan du lugna ner dig med ett hälsosamt snack som en flaska vatten, lite frukt eller yoghurt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bacon, L., & Aphramor, L. (2013). Weight science: Evaluating the evidence for a paradigm shift. In Clinical Nutrition: The Interface Between Metabolism, Diet, and Disease. https://doi.org/10.1201/b16308
  • de Vos, P., Hanck, C., Neisingh, M., Prak, D., Groen, H., & Faas, M. M. (2015). Weight gain in freshman college students and perceived health. Preventive Medicine Reports. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2015.03.008
  • Kuzbicka, K., & Rachon, D. (2013). Bad eating habits as the main cause of obesity among children. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.