5 enkla sätt att öka ämnesomsättningen

18 december, 2018

Genom vår ämnesomsättning omvandlas kalorier i vår mat till energi. Denna behöver kroppen för att utföra alla sina uppgifter, till exempel att pumpa ut syre till musklerna. Många olika faktorer inverkar på vår ämnesomsättning, som gener, kön och ålder. Men det finns också sätt att öka ämnesomsättningen. I den här artikeln ska vi titta närmare på fem av dessa.

5 sätt att öka ämnesomsättningen

Motionera mer

När du promenerar eller springer ökar kroppens behov av energi. Detta leder till att din ämnesomsättning ökar i ett par timmar efteråt. Även om det inte rör sig om en större ökning gör det ändå skillnad.

Lyft vikter

När du tränar med vikter sätts muskelvävnaden under stress. Därefter reparerar den sig själv, vilket snabbar upp ämnesomsättningen. En kvinna som tränar med vikter minst tre gånger i veckan under loppet av sex veckor kan bygga på sig tillräckligt med muskler för att förbränna mellan 10 och 32 extra kalorier per dag.

Ha koll på dina portionsstorlekar

Detta bidrar till att se till att du inte överbelastar din ämnesomsättning med överskottsenergi som du inte kan förbruka omedelbart. Använd en våg eller mått för att mäta mängden mat för att säkerställa att du får rätt portionsstorlekar för din kroppsvikt. Eller så kan du använda din hand som ett mått. En portion frukt är av ungefär samma storlek som din knytnäve. En portion flingor eller andra spannmålsprodukter motsvarar en näve och en portion gröna bladgrönsaker motsvarar cirka två nävar. En portion kött är ungefär storleken på din handflata.

Att skratta är ett sätt att öka ämnesomsättningen

Ät små måltider och ofta

Du har kanske hört att man bör äta små, regelbundna måltider under loppet av en dag? Detta är ett bra knep. Genom att öka antalet måltider du äter och minska portionsstorleken på varje måltid hjälper du till att balansera blodsockret. Detta är bättre jämfört med att skapa tre stora plötsliga ökningar, vilket är vad som sker när du äter tre stora måltider. Det första du bör göra är att bestämma mängden kalorier du behöver varje dag. Sedan håller du denna siffra i åtanke när du mäter upp dina portioner. Detta kommer hjälpa dig att genomföra övergången från tre stora måltider till fem mindre.

Skratta mycket!

Att skratta är också ett sätt att öka ämnesomsättningen. Forskare från Vanderbilt University i Nashville, Tennessee genomförde en studie kring ämnesomsättning och skratt. De placerade människor i en “metabolisk kammare” (ett litet rum som mäter produktionen av värme för att mäta en persons ämnesomsättning). Sedan fick de titta på roliga videoklipp. Försökspersonerna förbrände cirka 10 till 40 kalorier mer än de normalt skulle ha gjort. Det är en liten ökning, men varje kalori räknas för de personer som vill gå ner i vikt och öka ämnesomsättningen.

Foton av Seelensturm.