Bra näring för barn under sommaren: 7 tips

På sommaren är det mycket viktigt att säkerställa att dina barn får tillräckligt med näring i sig. Kom ihåg att temperaturerna är varma under denna tid på året, vilket kräver tillräckligt med vätska samt anpassade måltider. Läs vidare för att lära dig vad du bör tänka på.
Bra näring för barn under sommaren: 7 tips
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla föräldrar känner en speciell oro när det kommer till vad deras barn äter och den näring barnen får i sig. När allt kommer omkring spelar kosten en mycket viktig roll i hälsan. Av den anledningen känner många föräldrar behovet av att säkerställa bra näring för sina barn under sommaren, men utan att riktigt veta hur man gör det.

Lyckligtvis är det lättare att köpa färska och hälsosamma produkter när du har lite mer ledig tid, vilket många ofta har på sommaren. Vad ska du då tänka på? I den här artikeln ska vi dela med oss av 7 tips som du kan dra nytta av att använda, speciellt under sommarmånaderna.

1. Introducera nya frukter

En av de bästa sakerna med sommaren är det stora utbudet av färsk frukt som du kan hitta på marknaden. De flesta frukter är uppfriskande, söta och återfuktande, vilket är perfekt för de små barnen i ditt liv. Därför är just sommaren en bra årstid till att introducera nya sorters frukter. 

Vissa barn kan dock vara ganska ovilliga när det gäller mat. Tack och lov finns det ett brett utbud av recept och rätter som du kan förbereda tillsammans med dem för att underlätta introduktion i barnens kost. Kalla soppor, som vattenmelon, gazpacho eller melonkräm är till exempel ganska populära på sommaren. Det finns också andra hälsosamma och läckra alternativ, som sallader med mango, ananas och äpple, och många andra frukter.

Acai och annan frukt är bra näring för din bebis under sommaren.

Du kanske också är intresserad av: Frukt och grönsaker för energi på morgonen

2. Vegetabiliska puréer och sallader, ett bra alternativ för att säkerställa god näring för dina barn under sommaren

Lätta, fräscha rätter är fantastiska när det är varmt ute. Av den anledningen är det lämpligt att byta kokta grönsaker eller varma soppor mot andra rätter. Grönsaker ger många näringsämnen; att de förekommer i ett barns kost är oerhört viktigt eftersom regelbunden konsumtion minskar risken för att drabbas av vissa sjukdomar i vuxenlivet.

Gazpacho eller vichyssoise är två perfekta rätter för att säkerställa god näring för dina barn under sommaren. Du kan också försöka introducera nya ingredienser i pasta eller grönsakssallader, som till exempel gurka eller paprika.

3. Hemlagad glass

Det är ingen tvekan om att barn älskar glass, särskilt på sommaren. Men de flesta sorter tenderar att innehålla stora mängder socker eller ohälsosamma fetter. Lyckligtvis kan du laga hemlagad glass ganska enkelt och snabbt. Du behöver inte ens köpa specifika maskiner för att göra det. Här är några tips:

  • Du kan göra läcker sorbet genom att mosa dina favoritfrukter och frysa in.
  • Om du gillar krämig glass kan du göra detta med valfri mjölk, yoghurt eller till och med avokado!
  • Det är dessutom inte nödvändigt att tillsätta konstgjord färg eller arom. Om du vill att glassen ska få lite extra smak kan du lägga till kakao, vanilj eller mosad frukt.

4. Uppmuntra dina barn att delta i köket

Vi är medvetna om att de flesta familjers vardag är full av rutiner och uppgifter för både föräldrar och barn. Det är därför sommaren, och specifikt semestern, är en idealisk tid för att involvera barn i matlagningen.

Att främja samarbete väcker barnens nyfikenhet och intresse för matlagning. Utöver detta hjälper det dem att utveckla sina sinnen av både smak och lukt. Och inte bara det, det ökar också variationen och kvaliteten på deras kost, liksom antalet nya livsmedel de är villiga att prova i framtiden.

Du behöver inte be dem hjälpa till i svåra och komplexa recept. Det kan vara ganska enkelt: be dem tvätta grönsakerna eller mosa kikärter för att tillaga hummus. Det handlar om att ha kul i köket, och samtidigt utveckla förmågor beroende på barnens ålder. Om du vill kan du låta deras fantasi flöda fritt och se vilka nya och intressanta matkombinationer de kan ta fram!

En barnfamilj lagar mat tillsammans.

5. Dela måltider med dina barn

Ett annat bra tips för att säkerställa bra näring för ditt barn under sommaren är att äta nyttigt som en familj, vilket fungerar som ett gott exempel för dina barn. Generellt sett brukar föräldrar äta mer grönsaker än barn och ungdomar. Av den anledningen är det viktigt att du blir ett bra exempel för dina barn när det gäller hälsosam kost.

Här är det viktigt att ta hänsyn till vissa aspekter.

  • Sitt ner för att dela måltiden med dina barn. Tillbringa tillräckligt med tid med dem – gör måltiden till ett trevligt ögonblick.
  • Se till att det det finns ett brett utbud av hälsosamma livsmedel (särskilt frukt och grönsaker) till deras förfogande.
  • Tvinga dem inte att äta vissa saker eftersom det kan utlösa motvilja senare. Det bästa du kan göra är att bara erbjuda dem. Det är en bra idé också att prata om fördelarna med vissa grönsaker så att de känner sig uppmuntrade att äta dem.

Ett bra sätt att få barn att göra hälsosamma matval är att vara ett exempel för dem.

6. Lätta rätter säkerställer bra näring för dina barn under sommaren

På sommaren spenderar barn mycket av sin tid med att leka och ta del av utomhusaktiviteter, vilket kan göra att de äter mindre. Faktum är att höga temperaturer har kopplats till en minskad matlust, ämnesomsättning samt enzymaktivitet relaterad till matsmältningen.

Följaktligen är det bättre att välja maträtter som är lätta, med få såser, lite fetter och som tillagats milt och lätt så det är lätt att smälta. Att tillsätta nötter, tonfisk, baljväxter eller fullkorn gör lätta rätter till mycket näringsrika alternativ.

7. Se till att de dricker tillräckligt med vätska

Sommaren kan medföra extremt höga temperaturer. Därför bör man inte glömma bort att dricka vätska. Barn har en högre andel kroppsvätska jämfört med vuxna, och dessa vätskor måste fyllas på mer regelbundet.

Hälsoexperter pratar alltid om vikten av att dricka vatten under hela dagen. Barn älskar att delta i aktiviteter utomhus under denna tid på året och glömmer ofta att gå in för att vila och dricka vätska. Det är därför viktigt att alla föräldrar är uppmärksamma på sina barns vätskeintag. Vi måste notera att inte alla drycker är desamma när det gäller att ge kroppen vätska.

Vatten är viktigt för kroppen.

Nyckeln till bra näring för dina barn under sommaren

För att säkerställa god näring för barn under sommaren är det viktigt att uppmuntra dem att äta frukt, grönsaker och olika färska livsmedel. Kom ihåg att hålla dina måltider schemalagda och erbjuda fräscha och lätta recept. Dina barn kommer att tacka dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Ruyter J.C, et al. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. The New England Journal of Medicine.Octubre 2012. 367:1397-1406.
  • Fineberg HV. Healthy foods for healthy kids. Medscape General Medicine. Octubre 2007.9(4):20.
  • Grimm KA, et al. Fruit and vegetable intake during infancy and early childhood. Pediatrics. Setiembre 2014. 134 Suppl 1(Suppl 1):S63-S69.
  • Kenney EL, et al. What Do Children Eat in the Summer? A Direct Observation of Summer Day Camps That Serve Meals. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Julio 2017. 117(7):1097-1103.
  • Pearson N, et al.Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review.Public Health Nutrition. Febrero 2009. 12(2):267-283.
  • Van der Horst K, et al. Involving children in meal preparation. Effects on food intake. Appetite. Agosto 2014;79:18-24.
  • Zheng G, Li K, Wang Y. The Effects of High-Temperature Weather on Human Sleep Quality and Appetite. International Journal of Environmental Research and Public Health. Enero 2019.16(2):270.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.