Hur man gör en lätt kikärtshummus

När du har provat på denna kikärtsrätt, kommer du bli fast. Kikärtshummus är otroligt gott och välsmakande. Det är definitivt värt att lära sig att göra denna maträtt själv så du kan väcka häpnad hos dina middagsgäster med dess utsökta smak.
Hur man gör en lätt kikärtshummus

Senaste uppdateringen: 11 april, 2019

Kikärtshummus har blivit en favorit hos många på grund av att det är en rätt som passar både vegetarianer och veganer. Men denna typiska arabiska rätt är välkänd sedan länge kring Medelhavet och resten av Mellanöstern.

Det antas att rätten härrör från det forna Egypten. Även om detta inte har bevisats, vet vi i alla fall att det arabiska ordet “hummus” betyder “kikärter”.

Man serverar vanligtvis hummus som tillbehör eller aptitretare. Det avnjuts ofta med pitabröd, men det är också gott på rostat bröd och det går även bra ihop med råa morotsstavar eller andra grönsaker.

Så gör du en lätt kikärtshummus

Även om denna grönsakskräm redan är väldigt lätt, är det många som ändå skulle vilja göra en ännu lättare version av den. Så vad vi gör är att minska ingredienserna som kan göra att man lägger på sig lite i vikt, men utan att påverka dess utsökta smak.

Så här gör du vår lätta kikärtshummus.

Kikärtshummus är en lätt rätt som kan göras ännu lättare

Ingredienser (för 3 till 4 personer)

 • Saften från en halv citron
 • 1 tsk salt (5 g)
 • 50 ml varmt vatten
 • 2 msk tahini (30 g) (se recept på detta nedan)
 • 2 vitlöksklyftor
 • 6 dl kokta kikärter (500 g)
 • 1 tsk mald kummin (5 g)
 • 2 msk olivolja (30 ml) (eller den mängd du behöver)
 • Till garnering: hackad persilja eller sött pepparpulver
 • Extra kryddor: kummin och koriander

Så här gör du

 1. Det första du behöver göra är att ta de kokta kikärterna och hälla dem i en skål fylld med varmt vatten. Det är viktigt att vattnet täcker dem helt. Låt kikärterna stå i vattnet i minst 1 timme så att skalet lossnar.
 2. Därefter kan vi börja tillaga hummusen. För att göra detta, sila kikärterna i ett durkslag för att skilja dem från skalet som lossnat, och spara även lite av vattnet.
 3. Mosa sedan kikärterna med en handmixer. Mosa också vitlöksklyftorna ordentligt.
 4. Pressa en halv citron och tillsätt saften i kikärtsmoset (citronen ska inte vara så stor).
 5. Lägg ner alla övriga ingredienser i skålen och mixa igen på medelhastighet medan du tillsätter lite olivolja, bara lite.
 6. När allt är mixat, smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.
 7. Garnera och servera.

Hur man gör Tahini

Tahini är enkelt att göra

Tahini finns att köpa i vanliga mataffärer, men det går också att tillaga hemma rätt enkelt.

Ingredienser

 • 1 nypa salt
 • 2 msk sesamfrön (30 g)
 • 1 msk vatten (15 ml)
 • 1 msk olivolja (15 ml)

Så här gör du

 1. Skölj sesamfröna med vatten. Det är mycket viktigt att sila av vattnet ordentligt efteråt.
 2. Om de inte rostade, rostar du dem i en stekpanna på hög värme. (Du måste rosta fröna för att få en mer intensiv smak.)
 3. Lägg ner fröna i en skål. Tillsätt sedan till olivolja, vatten och salt och mixa. Mixa tills du har en slät pasta.

Det är olivoljan som är hemligheten i denna rätt. Ju mindre olja du använder desto bättre. För att nu hålla hummusen färsk måste den förvaras i kylskåpet (i max 3 dagar). Eftersom den inte innehåller några konserveringsmedel, kommer den att bli dålig därefter.

Du kan göra din tahini lite kryddstark genom att tillsätta 2 till 3 matskedar chilipeppar eller cayennepeppar. Vissa lägger också till en nypa svartpeppar för att förhöja smaken. Men detta beror helt och hållet på din smak och vilket resultat du vill ha.

Kikärtshummus är en riktigt nyttig och god maträtt som du kan äta till vilka måltider som helst på dygnet. Du bör verkligen testa på att göra den hemma och skicka iväg dina smaklökar på en vild åktur. Och med övning kommer din hummus bara att bli bättre och bättre.

Det är galet gott!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
 • Hirsch, D., & Tene, O. (2013). Hummus: The making of an Israeli culinary cult. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540512474529
 • Geranios, N. K. (2014). Why is US growing more chickpeas? In a word, hummus. Daily News. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.02.036

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.