Energidryck: hur påverkar den egentligen kroppen?

Utöver att vara beroendeframkallande ökar energidrycker din puls. Bara en burk innehåller samma mängd koffein som sex koppar te.
Energidryck: hur påverkar den egentligen kroppen?
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Energidryck har blivit mycket populärt under de senaste två decennierna, och effekterna på hälsan är under utredning. Red Bull är kanske den mest kända och konsumeras över hela världen för att stimulera hjärnan hos dem som av en eller annan anledning genomgår intensiv fysisk ansträngning och olika stressande situationer.

Med sitt motto “Red Bull ger dig vingar” har företaget övertygat miljontals konsumenter världen över att deras dryck är ett sätt att ladda upp inför den tunga mentala och fysiska ansträngningen av långa dagar på jobbet, tentaplugg, mm.

Drycken fungerar effektivt för att höja energin när kroppen behöver det. Men på senare år har vetenskapliga studier visat att bara en burk kan ändra flera funktioner i kroppen. Att dricka energidryck varje dag kan t.ex. leda till olika kardiovaskulära problem.

Varför är energidryck skadligt för hälsan?

Energidryck kan skada hjärtat

Energidrycker är läskedrycker som kombinerar ämnen som koffein, aminosyror (såsom taurin), kolhydrater (som glukuronolakton, ett derivat av glukos), vitaminer och i vissa fall växtextrakt som ginseng eller guarana.

Bara en burk innehåller förhöjda mängder koffein, vilket motsvarar 4 koppar kaffe, två espresso, 4 burkar cola eller 6 koppar te: cirka 300 mg.

En frisk individ kan inta mellan 100 och 300 mg koffein per dag, upp till maximalt 400 mg. Experter är överens om att denna dos inte utgör någon hälsorisk när den inte kombineras med andra ämnen, såsom alkohol.

Denna kombination eller att dricka i överskott kan ha farliga biverkningar som:

  • Takykardi
  • Hjärtklappning eller högt blodtryck
  • Sömnlöshet
  • Nervositet
  • Bristande motorik

Livsmedelsverket varnar även för att konsumtion av energidryck kombinerad med alkohol gör att man blir mindre medveten om sin berusningsgrad. Detta bereder i sin tur väg för en rad olika olyckor.

Ett av de största problemen ligger i att kombinera koffein med andra ämnen som kan vara riktigt farliga. Till exempel är aspartam känt för att vara cancerframkallande. Dessa drycker tenderar också att vara beroendeframkallande, vilket gör att konsumenterna aldrig känner sig tillfredsställda med bara en burk. Det leder till att de dricker mer för att tillfredsställa sina begär.

Vissa länder har förbjudit försäljning av Red Bull och annan energidryck

Bevisen som bekräftar de negativa hälsoeffekterna oroar myndigheter i olika länder. Det har lett till att vissa, inklusive Sverige, har infört åldersrestriktioner på försäljningen.

Vilka är riskerna med energidryck?

Ett glas med energidryck

Riskerna med dessa drycker visas när de konsumeras i överskott eller i kombination med andra ämnen, såsom alkohol.

Det behövs ytterligare studier för att avgöra hur farliga dessa drycker verkligen är, men det finns nu varningar för konsumenter att överväga:

  • De bör inte förtäras efter intensiv fysisk träning eftersom deras energigivande egenskaper ökar hjärtfrekvensen och kan ge en massiv hjärtinfarkt.
  • De är inte hydrerande. Den vätskedrivande effekten från koffeinet ökar faktiskt risken för uttorkning.
  • På grund av den höga halten av föreningar som förtunnar blodet kan överdriven konsumtion leda till en hjärnblödning; detta på grund av att hjärtat arbetar mindre för att pumpa blodet, men ökar den kraft med vilken det gör det.
  • Att blanda Red Bull och andra energidrycker med alkohol kan vara dödligt eftersom de direkt angriper levern.
  • Att dricka en burk om dagen ökar risken för att utveckla irreversibla nervsjukdomar.
  • De som är gravida, har hjärtproblem, kroniskt trötthetssyndrom, känslighet för koffein eller koagulationsstörningar bör undvika dem helt.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.