Blad från taggannona: Näring, användningsområden och recept

Blad från taggannona: Näring, användningsområden och recept
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 16 april, 2023

Taggannona är en exotisk frukt med ursprung i de amerikanska tropikerna, vars smak är så speciell att den tilltalar alla smaker. Den har av en grön färg med taggar, en stor storlek och ett vitt och mjukt fruktkött. Man kan använda nästan alla delar av Annona muricata-trädet, men få människor känner till användningen och egenskaperna hos bladen från taggannona.

Dessa blad används i många delar av världen för att behandla ett brett spektrum av sjukdomar. De mest kända är högt blodtryck, huvudvärk, parasitos och astma. Är dessa effekter dock mer anekdotiska än vetenskapliga?

Här analyserar vi de näringsmässiga och bioaktiva komponenterna i blad från taggannona och vilka användningsområden som finns för dem. Dessutom får du lära dig hur du förbereder den för att förbättra behandlingen av vissa åkommor.

Vad är taggannona?

Det vetenskapliga namnet på taggannonaträdet är Annona muricata L. Det är den största av alla kirimojaväxter. Till skillnad från kirimoja, röd annona och atemoya, är taggannonafrukten njurformad och täckt med mjuka ataggar.

Dess krämiga fruktkött är surt och något kärvt till smaken, och man använder den ofta i glass, juice och sylt. Du bör undvika att äta för  stora mängder på grund av dess höga fiberinnehåll.

Mycket forskning har gjorts på frukten och andra delar av taggannona, såsom dess rötter, frön och även dess blad. Livsmedel-, industri- och läkande medel har framställts av dem. Till exempel använder man blad från taggannona för att förbereda infusioner.

Näringsegenskaper hos blad från taggannona

Taggannonans blad är mörkgröna, glänsande, stora och ovala till formen. Liksom andra blad har de ett vätskeinnehåll på över 60 %. Resten av de fasta ämnena består av proteiner, olösliga cellulosafibrer, hemicellulosa och mineraler som magnesium, järn och koppar.

I tidskriften Interciencia kan man läsa om skillnaden mellan färska och torkade blad fårn taggannona. De färska innehåller 65 % vatten och de torra knappt 10 %. Detta gör att näringsämnena i torkade blad är mer koncentrerade.

Proteiner i de torkade bladen är nästan 15 % och i de färska 6 %. Torkning av bladen ökar andelen mineraler till 7 % och fett till 3 %.

Bioaktiva komponenter i blad från taggannona

Utöver deras näringsbidrag sticker vissa fytokemiska föreningar ut som är relaterade till deras medicinska fördelar. Så är fallet med flavonoider, polyfenoler, eteriska oljor och acetogeniner.

Flavonoider och polyfenoler finns i goda proportioner i blad från taggannona, vilket ökar deras antioxidativa egenskaper. Det finns också acetogeniner som är bioaktiva ämnen med huvudsakligen biologiska och helande aktiviteter. De härrör från vissa fettsyror och de mest kända är anonain, muricatocin, xylopin, bulatacin, antimycin och trilobacin. De representerar de mest potenta fytokemikalierna i dessa blad.

Användning av blad från taggannona

Taggannonablad har i vissa studier visat sig ha antiinflammatoriska, antidiabetiska, magsårsmotverkande och cancerförebyggande effekter, dock behövs mer forskning på detta. Följande är vad studierna visat hittills.

1. Antidiabetiska effekter

I en studie på råttor med höga nivåer av insulin visades det att bladen har kapacitet att regenerera betacellerna i bukspottkörteln. Dessa celler är ansvariga för att producera insulin för frisättning i blodomloppet.

Råttor i kontrollgruppen som blev behandlade med 200 milligram bladsextrakt visade intensiv regenerering av dessa celler. Detta jämfört med en kontrollgrupp.

Förklaringen ligger i de aktiva substanserna som kallas xylopin, anonaine, isolaurelia, muricatocin A och kaenferol 3-O-rutinosid.

Som soursopfrukt.
Denna växt kan främja regenerering av bukspottkörtelceller och förbättra insulinproduktionen.

2. Antimikrobiell förmåga

Acetogeniner från växter som tillhör familjen Annonaceae, såsom taggannona, har studerats för deras antimikrobiella effekter. I en studie där man analyserade deras verkningssätt famm man att det var effektivt mot bakterier som E. faecalis, S. typhimurium och S. aureus. Alla dessa minskade sin tillväxt och dog efter att ha exponerats för extrakt från blad från taggannona.

3. Lever- och magskydd

I en djurstudie visar resultaten att det kan minska effekten av gulsot och vissa gifter som kan skada levern, såsom paracetamol. Dessutom har ytterligare forskning fastställt att extrakt av dessa blad har en skyddande effekt på magnivå.

4. Anti-artritiska egenskaper

I samma studie på råttor administrerades olika doser av bladsextrakt. Efter 2 veckor minskade ledödem. Högre doser hämmade uppkomsten av cytokiner som kan orsaka inflammation; något som kännetecknar reumatoid artrit.

5. Antiinflammatorisk och smärtstillande

Forskning på gnagare fann att sursopextrakt hjälper till att minska inflammation genom att blockera kemiska mediatorer av inflammation. En annan studie visade också liknande fynd, där inflammationen hos gnagare minskade med 37 %. Det finns dock inga studier på människor.

6. Möjliga cancermotverkande effekter

Dessa blad innehåller en antioxidant som främjar reduktionen av ett enzym med mutagen potential, vilket orsakar celldöd. Acetogeniner är selektivt toxiska mot flera typer av cancerceller, utan att skada friska celler.

Dessa blads potential mot hud- och lungcancerceller har också studerats i in vitro-studier som visat på positiva effekter. Här behövs fler studier på människor och försöksdjur.

Kontraindikationer av blad från taggannona

Eftersom det är antimikrobiellt kan bladen förändra tarmfloran när de konsumeras i höga doser. Därför bör de konsumeras med måtta där man börjar med låg dos, där man gradvis ökar från en halv dl till två dl under en månad.

2 dl är den maximala dosen per dag.

Eftersom det också kan vara vasodilaterande och hypertoniskt, rekommenderas inte konsumtion av det under graviditeten. Liknande är det klokt att undvika det under amning.

Mikrobiota intestinal se altera con la guanábana.
Bladens antibakteriella kapacitet kan förändra den normala tarmfloran.

Beredning av infusion av blad från taggannona

För att förbereda denna infusion behöver du följande:

  • 1 citron
  • 1/2 liter vatten
  • 7 taggannonablad
  • 1 tesked honung

Koka upp vattnet i en kastrull. Ta bort den när det börjar koka och lägg i taggannonabladen och låt det dra i max 4 minuter, så att drycken inte blir bitter. Låt det svalna lite.

Sila av bladen och tillsätt saften citronen och honung. Du kan dricka drycken varm eller kall.

Ett medel som behöver ytterligare bekräftelse

Det är tillrådligt att konsultera en läkare innan du börjar använda bladet för konsumtione, eftersom studier fortfarande inte är helt avgörande. Taggannonablad är ett naturligt läkealternativ, men mer bevis på människor behövs.

Om din läkare inte hittar någon kontraindikation för dig personligen, kan du testa på att göra en infusion på dessa blad. Men kom ihåg att testa din tolerans gradvis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.