Ett lätt och gott recept på sylt på kiwi

Har du någonsin testat sylt på kiwi? Vi lär dig hur du kokar den goda sylt på ett enkelt och snabbt sätt så att du kan njuta av alla fördelarna med denna frukt.
Ett lätt och gott recept på sylt på kiwi
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Sylt på kiwi är inte den vanligaste typen av sylt eller marmelad. Det är ovanligt att hitta den på stormarknader och i matbutiker. Den har dock positiva hälsoegenskaper. Denna sylt är också lätt att koka hemma om du har bra råvaror.

Här kommer vi att ta upp allt du behöver veta för att snabbt kunna koka en fantastisk sylt på kiwi. Kom nu ihåg att nyckeln till god hälsa är att se till att du har en god variation i din kost. Ju bredare utbud av olika frukter som ingår i kosten desto bättre.

Sylt på kiwi

Innan vi går in på själva beredningen ska vi prata om egenskaperna hos kiwi. Det är en frukt som man ofta använder för att bekämpa förstoppning på grund av dess höga fiberinnehåll. Förutom olöslig fiber innehåller den också en del lösliga fibrer.

Dessa fibrer fungerar som ett prebiotikum, vilket förbättrar din tarmfloras hälsa. Det visar en studie publicerad i  Central European Journal of Public Health. Den konstaterar att ett regelbundet fiberintag är relaterat till tillväxten av hälsosamma bakterier i matsmältningskanalen.

Detta är dessutom en frukt med en hög koncentration av vitamin C. Tack vare denna egenskap kan det vara fördelaktigt för att förebygga cancer, eftersom näringsämnet minskar skador på cellulärt DNA, enligt forskning i den vetenskapliga tidskriften Nutrition and Cancer.

Å andra sidan kan C-vitamin i sig ha en positiv inverkan på immunsystemet och främja dess funktioner. En studie i Frontiers of Immunology bekräftar att regelbundet intag av detta ämne minskar risken för att utveckla infektiösa andningssjukdomar.

kiwifrukter

Nu ska vi visa dig hur du gör en riktigt god kiwisylt.

Läs den här artikeln för att lära dig mer: Olika metoder för att göra sylt utan raffinerat socker

Sylt på kiwi

Ingredienser:

  • 1 kilo mycket mogna kiwifrukter
  • 6 dl socker
  • Saften av en citron
  • 1 tesked agar-agar

Så här gör du:

Börja med att skala och skära upp kiwifrukterna. Du behöver inte lägga alltför lång tid på detta steg, utan det går bra att skära dem i grova bitar. Lägg dem sedan i en kastrull och pressa över citronsaften.

Tillsätt sedan sockret och rör om. Det är viktigt att blandningen får stå och vila i minst två timmar. Du kan också låta den stå och dra över natten så får den en rikare smak.

När den har vilat ställer du kastrullen på spisen och låter det koka upp. När sylten kokar ordentligt, sänk temperaturen och låt den puttra på svag värme. Var noga med att röra om då och då så att frukten inte bränns vid. Om du ser att det formas mycket skum på ytan kan du ta bort det med en sked.

Medan sylten kokar börjar du att förbereda burkarna som du ska förvara den i. Se till att de är av glas, och det är bäst om de inte har några skavanker eller deformationer. Ställ in dem i ugnen på 175 ºC för att desinfektera dem efter att ha diskat dem mycket noga. Du måste även koka locken för att sterilisera dem.

När sylten är klar och har uppnått den konsistens och tjocklek du vill ha, tar du bort den från värmen. Detta kommer att ta cirka 45 minuter, eftersom frukten måste brytas ner helt.

Vid denna tidpunkt kan du tillsätta lite agar-agar för att få en konsistens som mer liknar traditionell sylt. Du kan också köra den i mixern om du vill ha en slätare konsistens.

kiwismoothie

Häll sylten på burk

Det sista steget består i att hälla upp sylten i burkarna och försluta dem. Ställ dem sedan i ett vattenbad för att skapa ett vakuum. (Obs! Det får inte vara för stor skillnad på temperaturen på burkarna och vattenbadet eftersom då kan burkarna spricka!) Du kan förvara din sylt i skafferiet, på en torr och mörk plats.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Naturlig sallads- och kiwismoothie för att gå ner i vikt

Koka sylt på kiwi

Att koka kiwisylt är väldigt enkelt. Nyckeln till att göra receptet så smakrikt som möjligt är kvaliteten på frukten. Försök att få tag på ekologiska frukter när de är i säsong, så de smakar och luktar så gott som möjligt.

Å andra sidan, kom ihåg att detta är ett recept som innehåller en rätt stor mängd socker. Av denna anledning bör du konsumera sylten med måtta. Det är viktigt att alternera det med färsk frukt, eftersom du på så sätt får alla fibrer från frukten. På det stora hela är det bättre för din hälsa.

Slutligen rekommenderar vi att du gräddar några havregrynspannkakor och äter dem med din hemmalagade kiwisylt. Till exempel till helgdagsfrukost! Den smakar också gott på rostat fullkornsbröd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lippi G, Mattiuzzi C. Kiwifruit and Cancer: An Overview of Biological Evidence. Nutr Cancer. 2020;72(4):547-553. doi: 10.1080/01635581.2019.1650190. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31387399.
  • Hijová E, Bertková I, Štofilová J. Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health. 2019 Sep;27(3):251-255. doi: 10.21101/cejph.a5313. PMID: 31580563.
  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.