8 fördelar med kiwi som du bör känna till

De är kända för att innehålla mycket C-vitamin, men kiwi innehåller dessutom stora mängder kalium och är bra mot muskelkramper.
8 fördelar med kiwi som du bör känna till

Senaste uppdateringen: 02 december, 2019

Kiwin är en utsökt frukt och en viktig ingrediens i sommarens fruktsallad. I den här artikel kommer vi ta upp flera fördelar med kiwi så att du kan njuta av den ännu mer.

Skivad kiwi.

Fördelar med kiwi och kiwins egenskaper

Kiwin kommer från en växt med det latinska namnet Actinidia deliciosa och introducerades i Oceanien i början av det förra århundradet. Sedan dess har den odlats i flera tempererade regioner.

Namnet “kiwi” har getts till folk från Nya Zeeland p.g.a. liknelsen mellan denna frukt och den lilla fågeln utan vingar som lever på dessa öar.

Denna ovala frukt är runt 6 cm lång och fruktköttet är ljusgrönt med väldigt små svarta frön runt ett vitt “hjärta”. Smaken är lite syrlig, ungefär som jordgubbar.

Vad finns det för fördelar med kiwi?

Denna frukt är bra på många sätt. Om du fortfarande inte känner till kiwins fördelar så lyssna noga!

De ger dig mycket c-vitamin

Tärnad kiwi i skål.

Tro det eller ej men kiwi innehåller mer c-vitamin än apelsiner eller citroner.

Som du vet hjälper c-vitamin med att stärka immunförsvaret och förhindrar att vi blir sjuka. Detta är speciellt viktigt under vintern då det är vanligt med förkylningar och influensa.

  • Det motverkar virus och bakterier och förhindrar att de kommer in i kroppen.
  • Den förbättrar dessutom hälsan hos tänder, ben, vävnad och blodkärl.

Fördelar med kiwi: En kraftig antioxidant

Skivade kiwibitar.

En annan fördel med denna frukt är att den innehåller mycket c-vitamin som har en stark antioxidativ verkan. Detta innebär att den motverkar fria radikaler och fördröjer åldrandet.

Vår hud påverkas dagligen av solen, klimatet och föroreningar. Kiwin kan regenerera våra celler och se till att vi håller oss unga längre.

Så säg adjö till rynkor!

  • De fungerar också som solfilter i våra ögon och förhindrar skador från ultravioletta strålar.
  • Att äta kiwi kommer också att reducera risken för katarakter och högt blodtryck.

Reglerar tarmrörelserna

Sked som gräver i kiwi.

Anledningen till detta är att kiwin innehåller mycket fibrer, och den är därför bra för personer med förstoppning och gaser.

  • Du kan äta dem på tom mage (för sig själv eller med andra frukter) för att du ska kunna gå på toaletten utan problem.
  • De underlättar dessutom matsmältningen tack vare deras effektiva enzymer. De är dessutom idealiska om du lider av uppsvälld mage eller matsmältningsproblem.
  • Välj kiwi som efterrätt om du lider av IBS.

De hjälper dig med figuren

Folk som går på diet kan dra nytta av fördelarna med kiwis, för de innehåller väldigt få kalorier. För varje 100 gram frukt får kroppen 69 kalorier.

De har dessutom en väldigt karaktäristisk smak som reducerar ens önskan att äta sötsaker. De mättar dessutom aptiten och förhindrar att man hetsäter.

De är bra för gravida kvinnor

Gravid kvinna som skivar kiwi.

Under graviditeten så bör kvinnor öka sitt intag av folsyra. Detta vitamin hjälper embryots celler att utvecklas.

Om man inte har tillräckligt av detta ämne så kan fostret drabbas av missbildningar och ett tillstånd som kallas ryggmärgsbråck. Genom att äta kiwi under graviditeten får man tillräckligt av detta näringsämne.

De förbättrar prestandan vid fysiska aktiviteter

Kvinna som är ute och springer.

Då man tänker på lämpliga frukter för personer som sportar så tänker man direkt på bananer.

Kiwin har dock ännu mer fördelar än denna gula frukt, eftersom den innehåller mer kalium och mindre natrium. Den innehåller dessutom e-vitamin, lutein och dietfiber.

Detta förbättrar prestandan och ger dig en större styrka. Det reducerar dessutom risken för kramp och förbättrar muskelåterhämtningen.

Du behöver såklart inte vara en atlet för att dra nytta av dessa fördelar. Om du tenderar att lida av benkramper under natten så rekommenderar vi att du inkluderar kiwi i den dagliga kosten.

De reducerar hjärtsjukdomar

Kiwi i hjärtformad skål.

Kiwi har ett lågt glykemiskt index, vilket hjälper kroppen att bränna fett snabbare. Detta ger oss mer hälsosamma ådror och artärer och reducerar därför risken för hjärtsjukdomar.

De reglerar dessutom kolesterolnivåerna i blodet och minimerar risken för diabetes och blodfläckar.

Om du lider av hypertoni så kan två till tre kiwifrukter per vecka balansera ditt blodtryck och reducera problem i vitala organ som njurar, ögon och hjärnan.

De förbättrar ditt humör

Kvinna som ser glad ut i solen.

Då vi äter frukt så förändras våra känslor. Det finns det ingen tvekan om. Vi känner oss friskare, har mer energi och får ett bättre humör.

Kiwi är inget undantag. De har aktiva enzymer som sänder signaler till hjärnan och får den att må bättre.

Så om du är deprimerad bör du definitivt äta denna utsökta gröna frukt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.