Förstoppning hos barn - vilken mat bör de äta?

Förstoppning hos barn är ett problem som ofta orsakar stor oro hos föräldrarna. Lyckligtvis kan de flesta fall hanteras genom kostförändringar. Så, vilka livsmedel bör barnen äta?
Förstoppning hos barn - vilken mat bör de äta?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Förstoppning hos barn är ett mycket vanligt hälsoproblem. Det är vanligt att många småbarn lider av detta. Denna process tar vanligtvis hand om sig själv när barn blir äldre. I vissa fall kan man dock behöva göra vissa kostförändringar. Idag ska vi prata om vilken mat som barn som ofta drabbas av förstoppning bör äta.

Förutom i fall av någon underliggande sjukdom eller mekanisk orsak till denna situation, är förstoppning hos barn vanligtvis reversibel med rätt kost. Därför är det viktigt att vara försiktig med vad barn äter. Detta kan hjälpa föräldrar att undvika farmakologiska behandlingar.

I vissa fall kan mediciner ändå vara nödvändiga. De kan dock leda till vissa oönskade effekter på kroppen vilket också påverkar levern. I följande artikel ska du därför få upptäcka vissa livsmedel och koststrategier som kan vara effektiva för att förebygga och behandla förstoppning hos barn.

Användbara livsmedel för förstoppning hos barn

När barn lider av förstoppning är det viktigt att först avgöra hur allvarligt problemet är. Därför är det första som föräldrar behöver göra att träffa en barnläkare för att få en diagnos. Därefter kan läkaren avgöra om farmakologiska behandlingar är nödvändiga eller om kostförändringar är tillräckliga.

I de flesta fall kan förstoppning hos barn förhindras genom att justera maten de äter. Det finns många livsmedel som stimulerar tarmrörligheten. Så, vilka är då de bästa alternativen?

Frukt

Ett av de grundläggande näringsämnena för behandling av detta tillstånd är fiber. Frukt och grönsaker är rika på detta ämne vilket möjliggör en ökning av avföringsvolymen och därmed peristaltiken, dvs. tarmrörelserna.

Det finns två typer av fiber: löslig och olöslig. Den första möjliggör en ökning av avföringsvolymen genom att absorbera vatten. På så sätt blir passagen mekaniskt snabbare och effektivare. Dessutom blir avföringens konsistens bättre eftersom löslig fiber begränsar dess hårdhet.

Denna typ av fiber finns vanligtvis i frukt och grönsaker vilket innebär att daglig konsumtion är viktigt. Det är dock också viktigt att variera frukten. Att välja frukt som är under säsong tenderar att vara en effektiv strategi när det gäller att säkerställa ett bra intag av vitaminer.

Samtidigt är det värt att nämna att det finns en väsentlig skillnad mellan att konsumera hela frukter och juicer eller smoothies. När det gäller dessa fruktdrycker går vi miste om fibern som finns i frukten, vilket gör dem ineffektiva vid behandling av förstoppning hos barn.

Frukt är en stor hjälp när det gäller förstoppning hos barn.
Frukt är en stor hjälp när det gäller förstoppning hos barn. Deras fiberinnehåll hjälper till att förbättra tarmtransiten. Dessutom är det gott!

Havre för barn med förstoppning

När det gäller olöslig fiber är havre en av de viktigaste representanterna. Denna typ av fiber kännetecknas av att de fermenteras på tarmnivå och producerar kortkedjiga fettsyror. Denna typ av ämne har större antiinflammatorisk kraft och förbättrar sammansättningen av tarmfloran.

Hälsosam tarmflora säkerställer korrekt bearbetning av näringsämnen och optimalt utbyte av vätskor. Detta förebygger diarré och förstoppning hos barn. Fiber i havre består huvudsakligen av betaglukaner, vilket är föreningar som erbjuder flera fördelar. Å ena sidan ger deras jäsning dem en antiinflammatorisk förmåga. Samtidigt kan de också reglera barnets lipidprofil vilket minskar LDL-kolesterolnivån något.

Fullkorn

Förutom havre finns det andra typer av gryner som också kan vara till hjälp när det gäller förstoppning hos barn. Tänk på att det bästa är att välja fullkorn framför raffinerade gryner.

Denna typ av livsmedel erbjuder ett lägre glykemiskt index vilket är goda nyheter för bukspottkörtelns hälsa och hantering och förebyggande av diabetes. Samtidigt är mängden fiber som finns i fullkorn betydligt högre vilket möjliggör förbättrad tarmtransit.

Yoghurt för mikrofloran

Att ära yoghurt varje dag förbättrar hälsan hos mikrofloran och symptomen på förstoppning hos barn. Detta livsmedel innehåller en stor mängd probiotika, levande bakterier som koloniserar mag-tarmkanalen, vilket ger fördelar för hela kroppen.

En korrekt och balanserad mikroflora underlättar utbytet av vätskor och korrekt absorption av näringsämnen. Som ett resultat kommer avföringen att ha den korrekta konsistensen och hårdheten som krävs.

Yoghurten som barn äter måste ha låg sockerhalt. Under de senaste åren har ett stort antal mycket söta mejeriprodukter dykt upp på marknaden. Dessa produkter faller inom kategorin bearbetade livsmedel och därför bör barn konsumera mycket begränsade mängder av denna typ.

Det dagliga intaget av naturlig yoghurt eller fermenterad mjölk är dock helt positivt för tarmhälsan. Dessutom hjälper det också till att förhindra förstoppning hos barn.

Naturlig yoghurt är ett bra alternativ
Med tanke på dess probiotiska innehåll är naturlig yoghurt ett bra alternativ för att främja lindring av förstoppning hos barn.

Barn med förstoppning bör dricka mer vatten

Löslig fiber är inte effektivt om vätskeintaget är otillräckligt. Därför bör man dricka minst 6-8 glas vatten per dag. Detta försäkrar bildningen av avföring med rätt konsistens och som inte är för hård, vilket kan orsaka mekanisk blockering.

Dessutom är vatten ett oumbärligt element för absorption och distribution av vitaminer i kroppen. Det är en grundläggande komponent i blodet och finns i alla system som utgör människokroppen.

Minska förstoppning hos barn genom näring

Sammantaget är de bästa livsmedlen för barn som lider av förstoppning de som har högt fiberinnehåll. Det är viktigt att kombinera livsmedel som är rika på löslig fiber med sådana som innehåller olöslig fiber i sin sammansättning. Tänk därför på att prioritera frukt, grönsaker och fullkorn.

På det här sättet kan du vara säker på att avföringsvolymen blir korrekt och att passagen sker utan komplikationer. Utöver allt detta måste ditt barn dricka mycket vatten eftersom för hård avföring kan vara en av de främsta anledningarna till förstoppning.

Allt detta kan hjälpa till att lindra besvär och göra så att ditt barn mår bättre. Men om förstoppningen varar ett tag eller det också förekommer andra symptom; se till att ta ditt barn till en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosc, 2018. 23: 2255-2266.
  • Koh A., Vadder F., Kovatcheva Datchary P., Backhed F., From dietary fiber to host physiology: short chain fatty acids as key bacterial metabolites. Cell, 2016. 165 (6): 1332-1345.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.