Hur man behandlar förstoppning hos barn

Att äta färsk frukt och grönsaker är ett enkelt sätt att behandla förstoppning hos barn. Det är också en bra idé att uppmuntra till andra, hälsosamma vanor, som att dricka vatten och motionera.
Hur man behandlar förstoppning hos barn
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många naturliga sätt att behandla förstoppning hos barn. Både barn som endast är några månader gamla och även äldre barn kan någon gång lida av förstoppning, men de flesta fall kan lösas med rätt kost och genom att man antar några hälsosamma vanor.

Detta matsmältningsbesvär är bland de vanligaste orsakerna för besök hos barnläkaren. Det är oftast inte något allvarligt problem men det kan vara smärtsamt och det kan leda till andra komplikationer om man inte behandlar det på rätt sätt. Hur vet man om ens barn lider av förstoppning?

Det vanligaste tecknet på detta problem är förändringar i barnets matsmältingsmönster. Ibland kan barnet få gå på toaletten färre än tre gånger per vecka, och då med hård och torr avföring. Barnet kan också uppleva smärtsamma tarmrörelser och svullnad i magen.

Lyckligtvis behöver man inte alltid köpa kommersiella laxerande medel. Innan man vänder sig till dem bör man prova göra några kostförändringar och naturliga botemedel. Kolla in dem!

Rekommendationer för naturliga sätt att behandla förstoppning hos barn

Det finns många faktorer som kan orsaka förstoppning hos barn. Den huvudsakliga orsaken sitter dock oftast i matvanorna. Även om barns matsmältningssystem anpassas beroende på deras kosthållning är problemet ibland att det barnen får i sig inte är så näringsrikt.

Vad kan man göra för att behandla förstoppning hos barn? Det första steget är att göra förändringar i kosten. För att hjälpa dig med detta ska vi dela med oss av några goda råd här nedan.

Öka intaget av fiber för att behandla förstoppning hos barn

Kostfibrer

Fiber är ett viktigt näringsämne för god matsmältning. Då barnets kost har brist på fiber blir risken större att barnet drabbas av förstoppning. För att se till att det inte händer kan man tillsätta fiberrika livsmedel till kosten. Till exempel:

  • Fullkorn
  • Frukt (med skalet på)
  • Färska grönsaker
  • Plommon
  • Kikärter och linser
  • Ärter
  • Naturella popcorn

Undvik sötsaker och socker

Att äta stora mängder socker kan ha en negativ effekt på matsmältningssystemet. Många fall av förstoppning hos barn är ett resultat av att man konsumerar sötsaker och godis dagligen. Trots att barn älskar allting som är sött bör man hålla det borta från deras vardagliga kost.

Försök få ditt barn att dricka vatten

Vatten mot förstoppning

Att dricka ordentligt med vatten är viktigt redan tidigt i livet. Då barn inte får i sig tillräckligt mycket vatten blir deras matsmältning långsammare och risken för förstoppning ökar. Eftersom vätskor ökar volymen av fibrer och mjukgör avföringen, är det bra att se till att ditt barn alltid dricker tillräckligt med vatten.

Uppmuntra till fysisk aktivitet för att behandla förstoppning hos barn

Att regelbundet träna någon typ av idrott, eller även bara att leka, stimulerar blodcirkulationen och förbättrar matsmältningen. Därmed bör du uppmuntra ditt barn att delta i olika typer av fysisk aktivitet vid sidan om att bygga upp en hälsosam kosthållning.

Lär barnen hur man följer en badrumsrutin

Förstoppning hos barn

Då barn är tillräckligt gamla bör de börja med en badrumsrutin. I och med att små barn kan vara rädda att komma igång med detta bör man gå med dem och guida dem för att det ska bli en vana. Barn som inte är tränade att gå på pottan själv tenderar att hålla sig när behoven tränger på och undvika att gå på toa.

Därför är det bra att börja träna barnets badrumsrutiner ett steg i taget utan att lägga press på dem. Då de börjar komma in i rutinen bör man visa dem vad den rätta ställningen på toan är. Dessutom bör man också påminna dem att de ska gå på toa direkt då de känner behovet.

Naturliga sätt att behandla förstoppning hos barn

Farmaceutiska laxermedel bör endast användas vid fall av kronisk förstoppning. Man bör även diskutera detta med en barnläkare innan. Om barnet nyligen börjat lida av förstoppning, eller om det är ett lindrigt fall, bör man i första hand välja naturliga sätt att behandla problemet.

Plommonsaft

Plommon är en frukt med laxerande effekt som kan förbättra matsmältningssystemets funktion och bekämpa effekterna av förstoppning. Plommonsaft kan användas som botemedel för små barn, blanda då lika stora mängder plommonsaft och vatten.

Vindruvor på tom mage

Vindruvor är en jättegod frukt som barn älskar. Dessutom är de utmärkta för snabb behandling av förstoppning hos barn. Låt ditt barn äta 6 till 8 vindruvor med skal på på tom mage.

Honung

honung

Barn som är äldre än ett år gamla kan äta honung blandat med vatten som en alternativ lösning för långsam matsmältning. Honung innehåller naturliga enzymer som hjälper optimera matens nedbrytningsprocess för att sedan underlätta dess eliminering.

Äppeljuice

Äppeljuice är en dryck som rekommenderas till små barn. Tack vare att barn älskar äppeljuicens söta smak är det enkelt att använda vid behandling av förstoppning. Dess innehåll av pektin och vatten är perfekt för att lösa problemet. Vi rekommenderar att man ger barnet 2 till 4 glas äppeljuice varje dag.

Sammanfattningsvis

Det enklaste och säkraste sättet att bekämpa förstoppning hos barn är genom att förbättra deras kost. Man bör byta ut raffinerade och behandlade livsmedel mot naturliga alternativ. Dessutom bör man inkludera frukt och grönt med laxerande effekt för att hjälpa barn som lider av förstoppning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.