8 saker du aldrig ska göra med spädbarn

8 saker du aldrig ska göra med spädbarn

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Att vara mamma är en komplex uppgift, och en sak du bör veta är vad du aldrig ska göra med ett spädbarn. Med mycket kärlek och tålamod kommer du ta dig igenom denna fas i ditt liv hur snyggt som helst.

När du är gravid får du en massa råd från andra erfarna mammor som har barn och barnbarn. Det betyder dock inte att de alla skulle ha rätt.

Det är sant att det är jobbigt att vara mamma, speciellt första gången, men det är inte omöjligt. Med rätt information, lite hjälp och övning, kommer du vara väl förberedd. Du kommer hjälpa ditt barn att växa upp lyckligt och hälsosamt. Läs vidare för att få veta vilka saker du aldrig ska göra med ett spädbarn.

Saker du aldrig borde göra med spädbarn

1. Låta dem gråta en lång tid

Som mamma har du säkert stunder då du är jätteupptagen. Kom dock ihåg att ditt spädbarn behöver dig hela tiden, och att det försöker kommunicera och få din uppmärksamhet. Det enda sätt de kan uttrycka sig på är genom att gråta.

Att låta ditt spädbarn gråta en lång tid kan vara skadligt. Barnet kommer känna sig oroligt, och detta kan höja dess stressnivåer samt orsaka att barnet blir beroende och osäkert. Detta kan möjligtvis skada barnets emotionella och intellektuella utveckling.

Genom att alltid vara närvarande och kommunicera med ditt barn kan du däremot stärka ditt barns förtroende och tillit till dig. I framtiden kommer då ditt barn att slippa problem med sin självkänsla och istället vara en person som är trygg i sig själv.

2. Lägga dem att sova med ansiktet neråt

Förut sades det att spädbarn hade lättare att bli av med gaser om man lät dem ligga på magen. Det sades också att detta skulle förebygga andningssvårigheter orsakade av kräkningar. Det vi vet idag inom området säger dock motsatsen; att lägga barnet på magen ökar risken för plötsligt dödsfall på grund av kvävning. Att lägga ditt barn med ansiktet uppåt är det bästa sättet för att undvika onödiga risker.

3. Lämna dem ensamma utan uppsyn

Att tro att barn är för små för att röra sig då du lämnar dem ensamma kan vara ett ödesdigert misstag. En av de vanligaste situationerna då spädbarn faller och gör sig illa är då föräldrar lämnar dem ensamma på ett skötbord eller annan yta. Det är väldigt lätt för barnet att rulla av ytan och göra sig riktigt illa.

Barn med nalle

4. Skaka barnet

Föräldrar kan ofta skaka sina spädbarn lekfullt eller för att få dem att sluta gråta, och ibland funkar det. Det kan dock orsaka oåterkalleliga skador.

Att skaka små barn kan orsaka ”Shaken Baby Syndrome”. Detta syndrom är definierat som ett trauma där hjärnan rör på sig fram och tillbaka inne i skallen. Detta kan orsaka:

  • Blåmärken och blödning
  • Blindhet
  • Problem med hörseln och talsvårigheter
  • Skada på nacken
  • Permanent hjärnskada
  • Död

5. Fysiska bestraffningar

Om du tycker att ditt spädbarn har betett sig dåligt bör du inte slå det. Det du bör göra istället är att se barnet i ögonen och prata till det med en strikt röst. Att bestraffa barnet fysiskt kan leda till att det blir ett aggressivt barn med dålig självkänsla.

Lika viktigt är det att tänka på att barnet kan tappa självförtroendet för att det känner sig osäkert i föräldrarnas sällskap. Barnet kan även få en försämrad intellektuell utveckling och låg motivation att lära sig nya saker som ett resultat av fysiska bestraffningar.

6. Inte få barnet att rapa

Du måste se till att ditt spädbarn rapar efter varje måltid för att det ska kunna släppa ut gaser som kroppen producerar efter intag av mat. Om man inte låter barnet rapa kan det få smärtor och svårigheter att sova.

7. Ge spädbarnet olika livsmedel att äta

Det är ett väldigt vanligt misstag att ge spädbarnet annan mat än moderns mjölk eller ersättning som är godkänd av en läkare. Spädbarnets matsmältningssystem är nämligen i ett utvecklingsstadium under de första månaderna. Att ge spädbarn annan mat kan leda till allergier eller intoleranser, och bör därför undvikas.

8. Låta spädbarnet komma i kontakt med bakterier och virus

En annan sak du ska undvika med spädbarn är att hålla i dem eller röra dem med otvättade händer. Du bör tvätta händerna flera gånger per dag för att på detta sätt undvika att sprida sjukdomar som bärs av bakterier och virus.

Det är också viktigt att hålla sig borta från folk som ens har en lätt förkylning eller symptom av en förkylning. Om ditt spädbarn blir smittat kan det leda till komplikationer som lunginflammation, bronkit eller andra allvarliga andningsproblem.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Uppfostra barn med kärlek, inte rädsla och begränsningar

Rekommendationer

Vi föreslår att ta råd direkt från specialister då du tvivlar på vad du ska eller inte ska göra med ett spädbarn. Då undviker du förvirring och missuppfattningar.

Om du är orolig över hur du ska ta hand om ditt spädbarn, tveka inte att be om hjälp av någon med erfarenhet. Kom ändå ihåg att det viktigaste är att ge ditt barn mycket kärlek och få det att känna sig tryggt i att du alltid kommer vara där för honom eller henne.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.