8 fördelar med frukten taggannona

Tack vare sina vitaminer och mineraler är taggannona en bra hjälp för att skydda nervsystemet och stärka dina ben. Prova denna exotiska frukt!
8 fördelar med frukten taggannona

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Taggannona, även kallad g raviola eller guanabana, är en tropisk frukt med en bittersöt smak. Den rekommenderas för att den har fantastiska näringsegenskaper, och har blivit ett av de mest rekommenderade livsmedlen för hälsan.

Historiska data visar att frukten förr kultiverades av många indianstammar i Amerika. De uppskattade den för sina näringsrika och medicinala krafter. I verkligheten växer den på många andra platser i världen och är en viktig ingrediens i många desserter, sötsaker, smoothies och andra recept.

Ta reda på varför taggannona är så bra för hälsan i den här artikeln.

Taggannona stärker ditt immunförsvar

blodceller

Näringsämnena i taggannona är användbara för att stärka din kropps immunförsvar. 100 gram har upp till 20 mg C-vitamin, som är viktigt för att öka mängden antikroppar. Genom att äta frukten regelbundet minskar risken att drabbas av infektioner. Det bidrar även till borttagandet av skadliga virus och bakterier från kroppen.

Ger dig energi

För de som är utmattade eller har svårigheter att koncentrera sig kan intaget av en eller två portioner taggannona per dag minska symptomen. Frukten innehåller mycket fruktos, som är en typ av naturligt socker som “laddar om” kroppen.

Taggannona är även en viktig källa till komplexa kolhydrater. Dessa är viktiga för att bibehålla mental och fysisk styrka.

Bekämpar cancerceller

Anticarcinogen

Det har visat sig att taggannona kan bekämpa cancer, vilket är bra för både de som drabbats och de som är i riskzonen. Antioxidanterna motverkar oxidativa skador och attackerar celler som orsakar tumörer.

Faktum är att bladen har använts för att effektivt behandla 12 typer av cancer, inkluderat kolon-, bröst- och lungcancer. Det finns vissa som svär på att frukten till och med har bättre verkan än kemoterapi, då den inte har några bieffekter och är 100% säker.

Det krävs dock fortfarande mer forskning. Vi behöver ta reda på hur frukten faktiskt fungerar och om den är tillräckligt effektiv för att bli ett komplement till vanlig behandling.

Skyddar nervsystemet

Taggannona innehåller stora mängder B-vitaminer. Regelbunden konsumtion kan därför ha positiva effekter på nervsystemet.  B-vitaminer ökar också blodcirkulationen och är en del av många kardiovaskulära system.

Vitamin B2 kontrollerar nerverna och stärker de kognitiva funktionerna.

Skyddar ditt skelett

Går på löpband

Frukten har viktiga fördelar för ditt skelett och rekommenderas därför speciellt för kvinnor, barn och äldre. Taggannona innehåller nämligen fosfor och kalcium, och kan därför användas kosten för att stärka benen och tänderna.

Det är också en god och naturlig kur för kvinnor i klimakteriet eftersom frukten motverkar förlust av bendensitet, vilket många drabbas av när östrogennivåerna sjunker.

Förbättrar din matsmältningshälsa

Patienter med matsmältningsproblem kan minska sina symptom med regelbundet intag av taggannona. Frukten innehåller mycket fibrer och viktiga näringsämnen, och är ett bra skydd för bakteriefloran. 

Motverkar smärta

kvinna med ryggont

Att dricka juicen har en smärtstillande och anti-inflammatorisk effekt, vilket hjälper till att lindra vanliga smärtor, som huvudvärk, muskelspänningar och kramper.  För att motverka smärta rekommenderar vi att du dricker juicen två eller tre gånger per dag, som ett komplement till en hälsosam kosthållning och avslappningsövningar.

Motverkar hypertoni

Folk som löper risk för att drabbas av högt blodtryck kan också dra nytta av taggannona. Om det gäller dig, överväg att äta flera portioner per vecka. Det hjälper dig också att minska vätskeretention, samt ökar cirkulationen och elasticiteten i dina artärer.

Nu när du vet fördelarna med denna tropiska frukt, gör den till en del av din kost. Köp taggannona online och njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Badrie, N., & Schauss, A. G. (2010). “Soursop (Annona muricata L.): Composition, nutritional value, medicinal uses, and toxicology”, In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00039-6
  • Arbaisah, S. M., Asbi, B. A., Junainah, A. H., & Jamilah, B. (1997). “Purification and properties of pectinesterase from soursop (Anona muricata) pulp”. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(96)00043-X
  • Arroyo, Jorge, Martínez, Jaime, Ronceros, Gerardo, Palomino, Robert, Villarreal, Aníbal, Bonilla, Pablo, Palomino, Christian, & Quino, Mariano. (2009). Efecto hipoglicemiante coadyuvante del extracto etanólico de hojas de Annona muricata L (guanábana), en pacientes con diabetes tipo 2 bajo tratamiento de glibenclamida. Anales de la Facultad de Medicina70(3), 163-167. Recuperado en 16 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832009000300002&lng=es&tlng=es.
  • Correa, J., Ortiz, D., Larrahondo, J., Sanchez, M., & Pachon, H. (2012). Actividad antioxidante en guanábana (Annona muricata l.): una revisión bibliográfica. Boletin latinoamericano y del caribe de plantas medicinales y aromáticas11(2).
  • Nwokocha CR et al. “Possible mechanisms of action of the hypotensive effect of Annona muricata (soursop) in normotensive Sprague-Dawley rats”, Pharm Biol. 2012 Nov;50(11):1436-41. doi: 10.3109/13880209.2012.684690. Epub 2012 Sep 11.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.