Mental utmattning; 6 sätt för förbättring

Är du mentalt utmattad? Dina matvanor är viktigare än du tror. Lär dig om 6 hälsosamma sätt att bekämpa din utmattning.
Mental utmattning; 6 sätt för förbättring

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Är du vid dagens slut trött på grund av alla personliga och jobbmässiga åtaganden? Om du är som de flesta har du förmodligen inte gett dig själv tid att vila på länge. Du vet att det är viktigt att koncentrera sig på sina förpliktelser. Men om du lider av mental utmattning är det dags att stanna upp.

Följ sedan dessa råd för att bekämpa det.

Efteråt kommer du känna dig uppfriskad och redo att fortsätta med din rutin.

1. Döm dina segrar efter ansträngning, inte resultat

En av de huvudsakliga orsakerna till mental utmattning är överansträngning. Majoriteten av oss har blivit lärda att mäta våra segrar efter resultat.

Det betyder att det inte spelar någon roll hur mycket du försöker eller anstränger dig. Om du inte uppnår det stora mål du satt så kommer du känna dig misslyckad.

Det är inte helt och hållet negativt. När du gör det rätt kommer du lyckas mäta din framgång. Var bara försiktig med att inte jämt mäta allt på detta sätt.

Ge dig själv chansen att belöna dig själv för varje liten seger som för dig närmre ditt mål.

2. Mer passion och mindre ansvar

Ett annat sätt att bekämpa mental utmattning är att skjuta en stor del av dina ansvar åt sidan. När du går framåt i livet eller mot ett mål bara för sakens skull kommer det gradvis bli en tung börda.

Det gäller allt från att ta hand om barn till ditt jobb.

Å andra sidan är passion mäktigare än någon annan energi. Ta reda på vad du gillar och gör det lite varje dag.

Du kanske måste jobba 8-17 med något du inte direkt gillar men som hjälper dig att betala räkningarna, och i så fall ska du börja med en hobby du verkligen gillar. Det kan vara en eftermiddagskurs eller att sporta på helgerna.

Låt det vända ditt liv och gradvis göra din vardag mer hanterbar.

3. Återkoppla med naturen om du lider av mental utmattning

Var ärlig: hur bra koppling har du till naturen? Även om du försöker ta hand om miljön så lämnar du troligen sällan kontoret för att ta en promenad.

Eller så kanske du inte ser på dig själv som en “utomhusmänniska”? Lyckligtvis säger vi inte att du måste gå ut och vandra varje dag eller bestiga berg.

Vi pratar om att komma ut en kvart om dagen. Allt du kan komma på räknas, från att gå på en promenad eller springa till att sköta om trädgården eller mata fåglarna i parken.

Om du har en hund ska du göra det till en daglig vana att promenera den för att bekämpa mental utmattning.

4. Ät rätt mängder protein

Eftersom din hjärna använder mer energi än de flesta andra organ kommer du bara bli tröttare om du äter för mycket socker.

Ät istället så naturliga livsmedel som du kan. De bästa är sådana utan naturligt socker eller små mängder av det, såsom frukt.

Det är även en bra idé att begränsa ditt regelbundna natriumintag. Sluta med de skadligaste livsmedlen ett i taget.

5. Sluta helt och hållet med bearbetat socker och alkohol

Tror du att du skulle kunna avstå alkohol en hel dag? Vad sägs om två? Om du kunde undvika alkohol i en hel vecka skulle du snabbt bli av med den mentala utmattningen.

Vidare skulle du känna dig mer alert och på några veckor få mer energi och färre kilon. Så här ska du göra:

  • Det första steget är att läsa på etiketterna för all mat och dryck du regelbundet får i dig. Du kommer förbluffas över hur mycket bearbetat socker du får från till synes oskyldiga livsmedel.
  • På samma sätt måste du även sluta dricka så mycket alkohol som möjligt. Även om rödvin, öl och andra drycker kan vara bra för dig är det bättre att hålla sig borta från dem.

Kom ihåg: att dricka alkohol ska vara en belöning vid enskilda tillfällen, och alltid i små mängder.

6. Håll dig till strikta sömnvanor

Det är ett faktum att de mest framgångsrika människorna har väldigt strikta sömnvanor. Du ser dem sällan sova utanför det etablerade schemat eller längre än de borde.

Hur sköter du dig inom detta område?

Både barn och vuxna behöver en väldefinierad sömnrutin. Det låter sinnet veta när det är dags att vila och minskar mental utmattning.

Det betyder inte att du aldrig kommer känna dig trött igen, för det beror på dina dagliga aktiviteter och andra faktorer.

Inledningsvis kommer det förmodligen vara svårt att följa din nya sömnrutin, men en kopp te och lite tålamod kommer hjälpa.

Huvudbild från wikiHow.com.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.