3 saker som händer i kroppen när du är vaken sent

Utöver att slösa bort den kommande dagen finns det andra konsekvenser med att vara vaken sent, såsom långsiktiga hälsoproblem, viktuppgång och till och med cirkulationsproblem.
3 saker som händer i kroppen när du är vaken sent

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Våra kuddar och täcken har en speciell plats i våra hjärtan. Vissa älskar dem så mycket att det krävs stor ansträngning att lämna dem på morgonen. Det blir ännu svårare om du är vaken sent kvällen innan. Det är en daglig kamp för många av oss.

Men vad är det som är så dåligt med att vara vaken sent? Låt oss berätta.

När du är vaken sent berövar du i grund och botten kroppen på det bränsle den behöver.

Under de senaste två decennierna har mängden människor som lider av sömnbrist i världen ökat. Nu för tiden arbetar alla konstant, och de som inte arbetar använder diverse sociala nätverkssidor för att underhålla dem långt in på småtimmarna.

I USA har sömnlöshet redan klassificerats som en epidemi. Enligt en studie av Gallop från 2013 fick 42% av amerikanerna mindre än sju timmars sömn per natt. Även på Karolinska institutet har man forskat om detta ämne.

Sömnbrist kan orsaka mörka cirklar under ögonen, humörsvängningar och göra dig sen till jobbet. Det är nästan en matematisk formel att om du är vaken sent = vaknar du sent. Sömnbrist kan även orsaka problem med din chef, och det finns andra problem med att arbeta sent eller se på din favoritserie på nätterna.

Följande saker kan inträffa om du är vaken sent:

1. Du går upp i vikt

viktuppgång på grund av bristfällig sömn

Att sova bra är så pass viktigt att när du inte sover ordentligt börjar din kropp visa tecken på det. I tidigare artiklar har vi redan berättat att din kropp kan berätta vad som försiggår inom dig rent hälsomässigt.

Om något annorlunda drabbar din kropp utvecklar du hälsoproblem, och fetma är ett av dem. Om du berövar din kropp på sömn blir den tröttare, och du kommer inte vilja stiga upp ur sängen dagen därpå. I takt med att timmarna rinner iväg medan du är i sängen kan du gå upp flera kilo.

En studie från 2015 vid Weill Cornell Medical College som presenterades vid Endocrinology Society Annual Meeting föreslår att vara uppmärksam på tiden man går till sängs. Studien hade 522 deltagare och pågick i sju dagar.

Deltagarna som gick till sängs sent löpte 72% högre risk att drabbas av fetma jämfört med dem som gick och lade sig tidigare.

Viktnedgång är även relaterat till aptitbrist och hormonmetabolism.

Denna metabolism sätter folk i riskzonen för att drabbas av fetma och resistens mot insulin, enligt Shahrad Taheri, som är den huvudsakliga författaren bakom Weill Cornell-studien.

2. Din sexlust minskar

Sömnlös kvinna

De flesta använder sängen för två saker: sömn och sex. Men det finns perioder när man bara går till sängs för att sova, för att man är för trött och på dåligt humör efter att inte ha sovit tillräckligt. Du kan inte ha vara intim med din partner eftersom tiden du öronmärkt för vila inte räcker och gör dig trött.

Journal of Sexual Medicine fann i en ny studie att hur mycket kvinnor sover kan kopplas till en högre önskan att ha sex följande dag. Studien påpekade att med bara en timmes extra sömn upplevde deltagarna en 14% bättre chans att ha sex följande dag. Samma studie fann att kvinnor som ägnade mer tid i sängen även rapporterade mer njutning under sex och större förmåga att nå orgasm än kvinnor som inte ägnade lika mycket tid i sängen.

Det har inget att göra med humörsvängningar, som också är kopplade till sömn. Men studier visar att hormonförändringar, som orsakas av sömnbrist, leder till dålig sexuell funktion. Om du har problem med ditt sexliv bör du se om dina sömnvanor, eller brist på dem, är orsaken. Många kvinnor beskyller klimakteriet för problem de upplever under sex, när det i själva verket kan vara annat som påverkar dem.

3. Ditt blod börjar koka

högt blodtryck

Ja, du läste rätt. Det har bevisats att de som endast sover korta perioder löper högre risk att drabbas högre blodtrycket under natten. De som inte får tillräckligt med sömn kan alltså drabbas av högt blodtryck, medan de som får tillräckligt med sömn slipper denna förhöjda risk.

Det är alarmerande när blodtrycket höjs under natten. Enligt vissa forskare är blodtryck som mäts under natten bättre indikatorer på kardiovaskulära risker än blodtryck som mäts på dagen. När ditt blodtryck höjs under natten kan det indikera att ditt hjärta arbetar hårdare än det borde under sin vilotid.

Var inte vaken sent om du kan undvika det

Anledningarna till varför du stannar uppe sent är inget i jämförelse med farorna med sömnbrist. Vi rekommenderar att du organiserar ditt schema så att inget stör dig medan du jobbar, så att du kan följa detta schema. Vidare bör du sköta ditt tidsschema, även när du är hemma. Det är så du arbetar på snabbast möjliga tid, och ger dig tid att vila.

Stör inte din tid i sängen. En god natts sömn hjälper dig ta hand om hälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • La importancia de dormir bien para aprender. La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet. 2011
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir bien para un mejor trabajo mejora el rendimiento. 2012.
  • M. Pascual, E. Estivill, J. Albares. Trastornos del sueño en las infancia. anales de pediatria continuada. 2007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.