7 fantastiska fördelar med öl: öl för hälsan

Så länge du dricker det ansvarsfullt och med måtta kan öl förbättra hälsan hos ditt hjärta och dina njurar, och dessutom stärka ditt immunförsvar.
7 fantastiska fördelar med öl: öl för hälsan

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Först och främst är det bra att påpeka att dricka alkohol i överflöd är dåligt för dig. Ett glas eller två i veckan kan dock faktiskt vara nyttigt. Du har säkert hört talas om att ett glas vin till middagen kan vara bra för din hjärthälsa. Men öl då? I dagens artikel berättar vi om några fördelar med öl, om det dricks med måtta.

Vad gör man öl på?

Det är sant att alkoholhaltiga drycker inte är lika nyttiga som naturliga juicer eller vatten, men det finns några bra egenskaper som gör att de står ut från mängden. Öl har faktiskt jämförvis låga kalorimängder. Det är när du dricker för mycket av det vid fester eller sociala sammankomster som det får ett dåligt rykte. Det är dock inte din fiende; det kan till och med rekommenderas som en del av en balanserad diet!

Bland ingredienserna hittar du:

Humle

Det hittas bara i öl och har en bitter smak som stimulerar aptiten.

Malt

Malt tillhandahåller kolhydrater, mineraler, vitaminer och fettsyror.

Vatten

Vänner-dricker-öl

Vatten är en grundläggande komponent i framställningen av öl. Majoriteten av ölets ingredienser består faktiskt av vatten. Öl har ett lågt kaloriindex och kan möta en del av det rekommenderade dagliga intaget av kalium och fosfor.

När det gäller alkoholfri öl har det en god dos B-vitaminer. Dessa rekommenderas för atleter, kvinnor som är gravida eller ammar samt folk som inte vill eller bör dricka alkohol.

Överraskande fördelar med öl

Om du dricker med måtta så är öl inte skadligt för din hälsa – tvärtom! Var uppmärksam på dessa fördelar med öl:

Det är näringsrikt

Eftersom det görs på växter och spannmål (såsom korn, humle och vete) är öl fullt av näringsämnen såsom kalcium, zink, kalium och fosfor. Det har även goda mängder lösliga fibrer som förebygger förstoppning samtidigt som din matsmältning förbättras.

Det förebygger sjukdom

Humle-och-öl

Enligt en studie som utfördes i Kina kan öl förebygga sjukdomar som orsakas av försämringen av neuroner i hjärnan (såsom Alzheimers och Parkinsons sjukdom). Denna studie fann att den oxidativa påfrestningen på celler (som orsakas av denna typ av degenerativa sjukdomar) kan minskas av malten i öl, när det konsumeras med måtta.

Utöver det kan öl minska risken för att drabbas av osteoporos eftersom det innehåller silikon. Detta mineral hjälper ben att växa och bli starka. Denna vegetabiliska beståndsdel kan hjälpa till att förebygga starten av vissa typer av cancer, diabetes samt symptomen på klimakteriet.

Det gagnar njurarna

Dina njurars hälsa kan gagnas av öl. Ja, du läste rätt. En av fördelarna med öl i måttliga mängder är att det förebygger njursten eftersom det innehåller mycket vatten. Dess vätskedrivande egenskaper främjar elimineringen av gifter som ansamlats i kroppen via urinen.

Som om det inte vore nog betyder det att vi stoppar kalciumförlust från benen till andra delar av kroppen. På så sätt förebygger man att stenar bildas.

Det är bra för ditt hjärta

Ölsmakning

Att dricka en öl då och då hjälpa dig att skydda hjärtat (liknande vad som sker när du dricker ett glas rödvin till middagen). Konsumtion minskar risken för hjärtproblem såsom stroke, hjärtattack och ateroskleros.

Det minskar mängden “dåligt” kolesterol

Att dricka öl hjälper dig att rensa blodomloppet på lipiderna som ansamlas på artärväggarna. Det hjälper inte bara till att minska dina LDL-nivåer, det “dåliga” kolesterolet, utan ökar även HDL-nivåerna, vilket är det “goda” kolesterolet. Bara två glas i veckan räcker.

Det stärker en kvinnas immunförsvar

Att dricka öl med måtta kan förbättra immunförsvaret hos vuxna kvinnor (motsatsen sker om du dricker stora mängder). Risken för infektionssjukdomar minskar eftersom ditt immunsystem blir bättre förmöget att förebygga dessa attacker mot kroppen. Testa genom att dricka en öl vintertid – du kommer märka att du löper mindre risk att bli sjuk i influensa, förkylning eller halsont.

Det förlänger ditt liv

Ölglas

Vi säger inte att du genom att dricka öl kommer leva till 100 års ålder, men öl kan öka din förväntade livslängd. Detta eftersom det består av tusentals komponenter som tillsammans har antioxidativa egenskaper. Det betyder att du skyddar kroppen från cellskada och åldrande när du dricker öl.

Det finns många fler fördelar med öl än vad vi listat idag. Öl är till exempel en utmärkt kur mot sömnlöshet, förebygger bildandet av blodproppar, förbättrar minnet och kan ge dig vackrare hud med yngre utseende. Nu när du vet det kan du ta en stor stark då och då med gott samvete.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Suárez Díaz, M. (2013). Cerveza: componentes y propiedades. Procesos de Fabricación de Bebidas Alcohólicas.
  • Medina, T. P., Fernández-Durán, N. de A., Sánchez, A. P., & González, L. S. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9476
  • Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Espanola de Nutricion Comunitaria. https://doi.org/10.1016/S1135-3074(10)70034-X

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.