Åderbråck i underlivet: varför uppstår de och hur behandlar man dem?

Åderbråck i underlivet: varför uppstår de och hur behandlar man dem?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2023

Åderbråck i underlivet är venösa utbuktningar som uppstår på grund av ökat blodflöde under graviditeten. De uppträder vanligtvis under den 20:e graviditetsveckan, men inte alla gravida kvinnor får dem.

Även om de inte är farliga, kan de ibland vara ganska smärtsamma. Likaså förvärras oftast symtomen om man står under lång tid, och kan även påverka kvinnans sexliv.

Vad är åderbråck i underlivet?

Både ur fysisk och känslomässig synvinkel sker flera förändringar under graviditeten. Och i vissa fall kan det finnas biverkningar av dessa. De flesta av dem är tillfälliga.

Bland besvären som uppstår i detta skede är det välkända illamåendet på morgonen, liksom problem med vätskeretention, halsbränna, dåsighet och förstoppning bland annat.

En av de minst kända eller nämnda förändringarna är åderbråck i underlivet. Som namnet antyder är detta en venös utbuktning i vulva, vaginalt eller på insidan av låret.

Som andra delar av kroppen har vulvan blodkärl av olika storlekar. I synnerhet uppträder åderbråck här från ca vecka 20 i vulvans ytliga vener.

Det kan också uppstå internt.

Men även om en hög andel gravida kvinnor utvecklar åderbråck i underbenen, är frekvensen inte lika hög när det gäller åderbråck i underlivet. Dessa förekommer i endast 20 % av fallen, enligt forskning i ämnet. Det är också möjligt att ha åderbråck i båda områdena.

En kvinna med vulva varicosities.
Graviditet åtföljs av förändringar i kvinnans kropp. Vanligast är matsmältnings- och reproduktiva förändringar.

Symtom på åderbråck i underlivet

Med åderbråck i underlivet är symtom inte alltid närvarande. Faktum är att vissa kvinnor inte ens märker dem.

Men ibland kan de bli smärtsamma. Allteftersom graviditeten fortskrider kan obehag uppstå eller bli värre när trycket på venerna ökar.

I synnerhet, beroende på vilken månad kvinnan är i, kan följande obehag uppstå:

  • En känsla av tryck i underlivet.
  • Svullnad av blygdläpparna, vulva och perineum.
  • Blåaktiga klumpar som man ser med blotta ögat.

Dessa förnimmelser kan upplevas endast på ena sidan, men kan spridas till andra områden, såsom ändtarmen. Samtidigt gör vissa aktiviteter ofta att besvären ökar. Till exempel vissa fysiska övningar som utövar tryck på området eller stående under lång tid.

Varför uppstår åderbråck i underlivet?

Under graviditeten ökar blodflödet. Samtidigt ökar också trycket på venerna när fostret växer. De hormonella obalanserna som också ingår i graviditeten har en inverkan på utvidgningen av blodkärlen.

Följaktligen resulterar detta i en ökad volym blod som ackumuleras i underkroppen, både i bäckenet och extremiteterna. Detta leder i sin tur till venösa utbuktningar i vulva, bäckenområdet, perineum och ben.

Inte alla gravida kvinnor får åderbråck i underlivet. Det finns vissa faktorer som ökar sannolikheten för att de ska uppstå, till exempel följande:

  • Ärftliga komponenter.
  • Redan existerande åderbråck i benen.
  • Höga nivåer av progesteron.
  • Överdriven viktökning.

Behandling av åderbråck i underlivet

Åderbråck i underlivet påverkar inte förlossningen, även när den är vaginal. De försvinner vanligtvis efter förlossningen, ungefär efter 6 veckor, utan behov av något ingrepp.

Behandling, när den utförs, kan inriktas på att lindra symtomen genom att tillämpa några av följande åtgärder:

  • Placera ett stödplagg speciellt utformat för det vulvoperineala området
  • Använda kompressionsstrumpor
  • Applicera kalla kompresser
  • Att höja benen

Det finns även andra behandlingar beroende på fall och orsak, såsom flebotoniska läkemedel, skleroterapi och kirurgi. Men även efter en behandling finns risken att åderbråcken kommer tillbaka.

Kompressionsstrumpor.
Kompressionsstrumpor kan hjälpa till att förbättra venöst flöde i hela underkroppen. Som en sekundär fördel kan detta minska trycket i det vaginala området.

Kan man förebygga det?

Det går inte alltid att förebygga att det uppstår åderbråck i underlivet, men det är möjligt att påverka några av de faktorer som bidrar till dess uppkomst. Bland de försiktighetsåtgärder som rekommenderas är följande:

  • Bär inte högklackade skor
  • Sov på vänster sida
  • Utför måttlig fysisk aktivitet
  • Undvik att stå eller sitta under långa perioder
  • Bär inte kläder som är för tajta i ljumsken eller benen
  • Undvik exponering för värme, eftersom det vidgar blodkärlen mer
  • Vidta åtgärder för att undvika eller behandla förstoppning
  • Ta stunder då du sitter med benen uppe i cirka tjugo minuter
  • Vaxa inte bikiniområdet
  • Var uppmärksam på viktökning

När ska man kontakta läkare?

Åderbråck i underlivet kan vara smärtsamt, särskilt om de är stora, men de påverkar inte förlossningen. I själva verket är allvarliga fall sällsynta, men ibland kan en ytlig venös trombos förekomma (inflammation på grund av bildandet av en tromb).

Hur som helst, så om du upplever något obehag (smärta eller om du ser klumpar) i vulvaområdet, är det tillrådligt att konsultera en läkare. Läkaren kan då ställa en diagnos och föreslå lämpliga åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Drazic  O, Zárate  C, Valdés  F, Mertens  R, et al . Dolor pélvico crónico secundario a síndrome de congestión pélvica. Resultados del tratamiento endovascular de la insuficiencia venosa pelviana y várices genitales. Rev. méd. Chile. 2019; 147(1): 41-46.
  • Gavrilov S. Vulvar varicosities: diagnosis, treatment, and prevention. Int J Womens Health. 2017; 9: 463-475.
  • Guzmán D, Tello N, López J. Varices en el embarazo y la vulva. Rev Fac Cien Med (Quito). 2017; 27(1): 48-51.
  • Kornberg A, Turek M, Sánchez F, Eiselle G. Dolor pélvico crónico. Síndrome de congestión pélvica. Diagnóstico y tratamiento. Flebología. 2013; 39(1): 30-39.
  • Lozano Sánchez F, González Porras J, Zarco Castillo J, Alberca Silva I. La trombosis venosa superficial: ¿es una enfermedad benigna? Angiología. 2011; 63(1): 25-30.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.