Vilka är de huvudsakliga symptomen på en graviditet?

De huvudsakliga symptomen på en graviditet kommer sig främst av de hormonella och organiska förändringar som sker för att göra graviditeten möjlig. Läs mer om dem i den här artikeln.
Vilka är de huvudsakliga symptomen på en graviditet?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

De huvudsakliga symptomen på en graviditet manifesterar sig under graviditetens första trimester, men moderns kropp börjar genomgå förändringar redan från befruktningsögonblicket. Det finns dock inga standardregler, eftersom varje kvinna är unik och kommer att uppleva det på sitt eget sätt.

Inte sällan går allt obemärkt förbi i början. Vissa kvinnor är dock så uppmärksamma på sina kroppar att de börjar märka förändringar från de första dagarna av graviditeten.

Låt oss ta en närmare titt!

Gonadotropin och symptomen på en graviditet

symptomen på en graviditet: illamående

Gonadotropin, eller hCG, är det hormon som ansvarar för de första symptomen på en graviditet. Nivåerna av detta hormon ökar regelbundet fram till vecka 10 eller 12. Efter den tiden tenderar det att stabilisera sig, eller till och med minska.

Det är moderkakan som producerar gonadotropin under graviditeten. Med bland annat graviditetstester kan man försöka upptäcka förekomsten av hormonet vid vissa tillfällen.

Ökningen av gonadotropin har vanligtvis milda effekter i början. Huvudvärk, gastrointestinala störningar, finnar och hudförändringar är vanliga. Man kan vanligtvis lägga märke till dessa symptom först upp mot tio dagar efter befruktningen.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln:  Det kan vara riskabelt att ta antibiotika under graviditeten

De huvudsakliga fysiska symptomen på en graviditet

Under de första fyra veckorna är de viktigaste symptomen på en graviditet vanligtvis följande:

 • Frånvaro av menstruation, eller amenorré. Detta är ett av de mest avslöjande symptomen, särskilt om kvinnan har regelbundna menstruationscykler.
 • Ömhet i brösten. Detta är ett av de första symptomen som dyker upp. De snart mjölkproducerande brösten växer och blir mycket känsliga för beröring. Detta beror på hormonella förändringar och ansamling av fett.
 • Illamående och kräkningar. Många kvinnor upplever detta från de första dagarna av graviditeten. Det händer nästan alltid på morgonen, men kan även hända när som helst på dygnet.
 • Trötthet och utmattning. En gravid kvinna känner sig tröttare än vanligt. Denna förändring sker plötsligt och beror på de många processer som sker i kroppen under graviditeten.
 • Förändringar i luktsinnet. Luktsinnet blir mycket känsligt och gör att vissa dofter upplevs vara obehagliga.
 • Orolig mage. Den gradvisa tillväxten av livmodern gör att vissa kvinnor känner att de har ont i magen eller känner sig mycket tunga i magen. Andra får plötsligt halsbränna, vilket kan vara riktigt besvärande.
 • Förändringar i aptit. Ibland kan det förekomma en överdriven hunger och ibland får kvinnan tvärt om brist på aptit. Det är inte ovanligt att känna motvilja mot vissa livsmedel som kvinnan normalt tycker om att äta.
 • Kvinnan har behov av att urinera mer frekvent.
 • Smärta och obehag. Ibland i ryggen och ibland i nedre delen av magen.
 • Konstig smak i munnen. Vissa kvinnor känner en konstant metallisk smak i munnen.
 • Lättare vaginala blödningar. Mindre blödningar, som är mörkare och som man kallar implantationsblödning.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Menstruationskramper under graviditeten – Bör du oroa dig?

Psykiska symptom

foster i magen

Vissa kvinnor börjar känna sig konstiga eller annorlunda. De har en känsla av att något är annorlunda i dem, och det kan skapa oro. Humörsvängningar är vanliga, med episoder av sorg och irritabilitet som dominerande känslor. Känslomässiga utbrott är mycket vanliga, och också normala.

Alla upplevelser tillsammans kan skapa ett tillstånd av förvirring och oro. Det kan förekomma märkbara och omärkliga förändringar som så småningom orsakar känslan av att vara överväldigad, utan att man vet exakt varför. Detta är mer intensivt hos kvinnor som inte ville bli gravida eller inte varit lika informerade om hela graviditetsprocessen.

I de mest extrema fallen kan ett tillstånd uppstå där kvinnan förnekar att hon är gravid. Läkare kallar det en “kryptisk graviditet” eller “förnekad graviditet”. Det är relaterat till det faktum att kvinnan omedvetet bestämmer sig för att ignorera förändringarna i hennes kropp, vilket visas i en studie gjord av ett team från Royal Alexandra Hospital i Paisley (Storbritannien).

Motsatsen kan också hända: En kvinna kan vara övertygad om att hon är gravid när hon inte är det, och uppvisa alla typiska symtom. Detta tillstånd kallas för en mental eller imaginär graviditet.

Uppsök mödravården

Dessa är några av de klassiska symtomen på en tidig graviditet. Du bör inte få panik, utan var bara uppmärksam när de dyker upp och tänk på dem i förhållande till datumen för dina senaste menstruationer och dina fertila dagar enligt menstruationscykeln.

Om något av dessa symptom är för intensivt kan läkare använda specifika och säkra behandlingar som inte påverkar barnet för att lindra det. Du bör rådfråga din läkare om du misstänker att du är gravid eller om du redan har bekräftat det och tecknen på första trimestern överväldigar dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista peruana de Ginecología y Obstetricia, 56(1), 57-69.
 • VV.AA. (2011).Denial of pregnancy – a literature review and discussion of ethical and legal issues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128877/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.