Graviditet vid amenorré: är det möjligt?

Menstruation är en indikation på att ägglossningsstadiet är över, och därför är dess frånvaro en oro för många kvinnor. Har du hört talas om amenorré? Har du någonsin undrat om graviditet är möjlig hos kvinnor med detta tillstånd? Ta reda på det i dagens artikel.
Graviditet vid amenorré: är det möjligt?

Senaste uppdateringen: 22 april, 2021

Brist på menstruation, även känt som amenorré, är en källa till oro för många kvinnor. Detta beror på dess samband med infertilitet. Således undrar många kvinnor om graviditet överhuvudtaget är möjligt vid förekomst av amenorré. Fortsätt läsa i dagens artikel för att ta reda på det.

Som du säkert redan vet går kvinnor igenom en ägglossningsperiod varje månad. Under denna tid kan befruktning inträffa vid oskyddat samlag. Slutet av denna period präglas av själva menstruationen, vilket är utvisningen av endometriumets ytliga lager.

Vad är amenorré?

Ett enkelt sätt att definiera amenorré är frånvaron av menstruation. Detta är en av de främsta anledningarna till att kvinnor konsulterar en gynekolog, och det är ofta en källa till oro hos dem som lider av det. I de flesta fall är förekomsten av amenorré en indikation på att ägglossningen inte skett under den månaden. Således associerar människor det med infertilitet. Detta är dock inte alltid fallet.

Frånvaron av mens kan inträffa under vissa fysiologiska tillstånd, såsom graviditet, amning, perimenopaus och klimakteriet.

Kvinna hjälper sin dotter med magont.
De begynnande menstruationscyklerna under tonåren är ofta oregelbundna.

Typer av amenorré och deras främsta orsaker

Eftersom kvinnor har menstruation under större delen av livet har experter klassificerat amenorré i två typer. De är åldersbaserade och har olika orsaker.

Primär amenorré

Detta utgör frånvaron av den första menstruationen hos unga kvinnor som är 16 år gamla, under normal utveckling och med sekundära sexuella egenskaper. Men man kan förmoda tillståndet amenorré om kvinnan inte har något könshår vid 13 års ålder.

När det gäller unga tonåringar har de flesta orsakerna till primär amenorré sitt ursprung i medfödda missbildningar eller genetiska förändringar. I detta avseende är några av de vanligaste orsakerna:

  • Hymen imperforatus
  • Missbildning i livmodern eller slidan som förhindrar utflödet av blod
  • Tumör i hypofysen eller hypotalamus
  • Müllerska missbildningar
  • Turners syndrom

Sekundär amenorré

Sekundär amenorré är frånvaron av menstruation i minst 3 månader hos kvinnor som har haft regelbundna menstruationscykler tidigare. De flesta som drabbas av det är mellan 25 och 35 år gamla.

Den främsta orsaken till detta symtom är graviditet, eftersom gravida kvinnor inte har ägglossning under hela graviditeten. Det kan dock också bero på amning, klimakteriet och användning av p-piller. Dessutom finns det vissa predisponerande faktorer, såsom fetma, stress, ångest och intensiv träning.

När orsaken till amenorré inte är fysiologisk kan det bero på en förvärvad sjukdom. Således kan orsaken till den andra varianten vara någon av följande patologier:

Så är då graviditet möjligt vid amenorré?

Nu när du vet vad amenorré är, vilka typer som finns, samt vad som orsakar det, är det dags att svara på den här frågan. Naturligtvis beror svaret fortfarande på vilken typ av störning och orsaken bakom.

En kvinna kan bli gravid när primär amenorré beror på medfödd missbildning eller hymen imperforatus. Under dessa förhållanden sker ägglossning som normalt, men inget blod utvisas. Lösningen på detta förhållande är vanligtvis kirurgi. Det är dock omöjligt att bli gravid naturligt när primär amenorré beror på gonaddysgenesi, såsom Turners syndrom. Man har dock möjligheten att gå igenom en graviditet genom artificiell insemination med äggdonation.

När sekundär amenorré beror på läkemedel, eller någon annan predisponerande faktor, kan man uppnå befruktning genom att eliminera orsaken till att menstruationscyklerna är oreglerade, dvs. sluta med medicinen. Om sekundär amenorré å andra sidan beror på polycystiskt äggstockssyndrom eller någon sköldkörtelsjukdom, är det mycket svårare att bli gravid. Att bli gravid är i detta fall dock inte omöjligt. En kvinna med detta tillstånd kommer huvudsakligen att behöva konstant medicinsk övervakning för att behandla den underliggande patologin.

Slutligen måste du överväga flera faktorer när amenorré är en produkt av en prolaktinproducerande tumör. Detta eftersom att graviditet endast är möjlig om det i detta fall är ett mikroadenom eller en liten tumör. Dessutom måste kvinnan börja medicinsk behandling för att försöka kontrollera den.

Kvinna på konsultation hos doktorn.
Amenorré kräver specialkonsultation för att lösa orsaken.

Du kanske också är intresserad av: Räkna ut vilka dagar som du är mest fertil

Amenorré förhindrar inte alltid graviditet

Amenorré är inte alltid en indikation på infertilitet. Befruktning är vanligtvis lite svårare men generellt behöver man bara eliminera orsaken till amenorrén och reglera menstruationscyklerna för att uppnå det. I de flesta fall måste kvinnan bara inleda lämplig behandling och gå på regelbundna medicinska kontroller.

Dessutom finns det alltid möjlighet att utföra artificiell insemination i de fall av amenorré där en naturlig graviditet är omöjligsom till exempel vid Turners syndrom. För närvarande gör medicinska framsteg och kirurgiska alternativ det möjligt att förbättra prognosen för sjukdomar som tidigare var oövervinnliga.

Vi hoppas att du har haft nytta av den här artikeln. Tack för att du läste!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sepúlveda Agudelo J, Alarcón Nivia M, Jaimes Carvajal H. Amenorrea Primaria. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2009;60(1):57-67.
  • Young J. Amenorrea. EMC – Ginecología-Obstetricia. 2018;54(1):1-15.
  • Hernández Valencia M, Zárate A. Amenorrea y trastornos de la menstruación. Acta Médica Grupo Ángeles. 2006;4(3):197-201.
  • Sir-Petermann T, Ladrón de Guevara A, Villarroel A, Preisler J, Echiburú B, Recabarren S. Síndrome de ovario poliquístico y embarazo. Revista Médica de Chile. 2012;140( 7 ):919-925.
  • Tejerizo-López L, Sánchez-Sánchez M, García-Robles R, Tejerizo-García A, Leiva A, Morán E et al. Prolactinoma y embarazo. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2001;28(8):317-331.
  • Enciso, Francisco Berumen, Lázaro Pavía Crespo, and José Castillo Acuña. “Classification and nomenclature of menstrual alterations.” Ginecologia y obstetricia de Mexico 75.10 (2007): 641-651.
  • Ross, Juana Himilce Baral, Nélida Orozco Hechavarría, and Eliecer Prades Hung. “Síndrome de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser o agenesia de útero y vagina en una paciente joven.” MediSan 22.07 (2018): 552-558.
  • Vilanova Fernández, S., et al. “Himen imperforado: una revisión de diez años.” Revista Pediatría de Atención Primaria 5.20 (2003): 563-570.
  • de Bernal, Matilde. “Prolactina.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 12.1 (2018): 38-45.
  • Campi, Josué Joel Baldospin, et al. “Manejo multidisciplinario en el diagnóstico de los microadenoma hipofisiarios.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 1110-1129.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.