Räkna ut vilka dagar du är som mest fertil

Räkna ut vilka dagar du är som mest fertil
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Försöker du bli gravid och känner dig alltmer otålig? Har det slagit dig att du eller din partner kanske har fertilitetsproblem? Det första steget är att ta det lugnt och lära sig vilka dagar i månaden du är som mest fertil med hjälp av tipsen nedan.

Lär dig att upptäcka förändringar i kroppen, som variationer i basal kroppstemperatur, och snart kommer du veta vilka dagar du har störst chans att bli gravid.

För en kalender

Det första steget till att upptäcka vilka dagar du är som mest fertil handlar om att kartlägga hur regelbunden din menstruationscykel är. Om den är helt normal är denna uppgift mycket lätt, men om din mens varierar behöver du tänka på alla de variabler som vi tar upp.

I båda fallen rekommenderar vi att du tar en kalender och antecknar viktig information som vi kommer att gå igenom nedan.

Vilka dagar är du som mest fertil?

För att veta vilka dina mest fertila dagar i din cykel är, med andra ord när din ägglossning sker, ska du räkna baklänges 14 dagar från den första dagen av din nästa menstruation. Dessa 14 dagar är ungefärliga, men man kan säga att i en cykel som varar i 28 dagar är du som mest fertil i en period som ligger mitt emellan två menstruationer. Men du bör alltså räkna från denna beräknade framtida dag och inte räkna från din förra menstruation.

Ägglossningen varar mellan 12 och 24 timmar


Hur många dagar?

Eftersom ägglossningen varar mellan 12 och 24 timmar och att spermier kan överleva 2 till 5 dagar tills de befruktar ett ägg har du bara 6 fertila dagar i månaden i genomsnitt. Av dessa 6 dagar är dagarna med högst fertilitet ägglossningsdagen och de två följande. Det är därför viktigt att du är medveten om andra signaler från kroppen för att veta vilka dessa dagar är.

Signaler från din kropp

Din kropp är klok och när du närmar dig dina fertila dagar kan du också märka några förändringar, som exempelvis följande:

 • Du känner dig attraktivare.
 • Du har en högre sexlust.
 • Du kan få några symtom som liknar de vid din menstruation, som obehag, svullna bröst mm.
 • Flytningar har en trögflytande konsistens och en genomskinlig färg, som liknar äggvita. Detta sekret underlättar för spermierna att ta sig till ägget. Det visar sig ett par dagar före ägglossningen och tenderar senare att bli tjockare och vitare.
 • Din basala kroppstemperatur varierar.
Du känner dig attraktivare de dagar du är fertil


Mät din basala kroppstemperatur

Att ha koll på din basala kroppstemperatur hjälper dig inte bara att veta vilka dagar du är som mest fertil om du har ambitionen att bli gravid, utan kan också vara till hjälp som en naturlig preventivmetod. Faktum är att det är en av världens äldsta metoder.

Basal kroppstemperatur mäts alltid när kroppen är i vila, just när du vaknar upp om det är möjligt, och med en termometer som är så exakt som möjligt.

Börja ta din temperatur den femte dagen av cykeln, i ändtarmen eller vaginan, i 3 minuter. Tänk också på att det finns några faktorer som kan få den normala basala kroppstemperaturen att variera:

 • Att inte ha sovit de föregående tre timmarna eller att ha lidit av sömnlöshet under natten.
 • Fysisk aktivitet innan du tar tempen.
 • Mätning av din temperatur vid en annan tidpunkt än normalt.
 • Att äta en typ av middag du inte är van vid.
 • Förkylningar eller andra försvagade tillstånd.
 • Meditation.
 • Byte av termometer.
 • Användning av termometern på en annan del av kroppen.
 • Med mera.

Och när kommer de fertila dagarna?

Du kan upprätta ett diagram så att resultatet blir mer synligt.

Före ägglossningen tenderar din basala kroppstemperatur att variera mellan 36,5 och 36,7 grader. På grund av hormonella förändringar kan din temperatur öka 0,3-0,5 grader under de två eller tre dagarna före ägglossningen. Förhöjningen kvarstår till slutet av din cykel när nästa menstruation påbörjas.

Du bör upprätta detta diagram under minst två menstruationscykler i rad för att känna dig säker på vilka dagar du är som mest fertil.

Foton av ilyoungko, Boris SV och Susan.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.