Varför bränner mina bröst och gör ont?

Om dina bröst bränner och gör ont så kan det bero på olika orsaker, och trots du alltid bör uppsöka en läkare först för att säkerställa att det inte rör sig om allvarliga problem, så ska vi förklara de möjliga orsakerna till detta obehag i denna artikel. Det kan vara relaterat till hormoner, tillväxt eller allergi.

Vi kommer även dela med oss av några naturliga botemedel som använder sig av medicinala växter som kan användas för att behandla utan bieffekter.

Muskelsmärta

I vissa fall så kan framförallt unga flickor, men även kvinnor i andra åldrar, drabbas av bröstsmärtor som i verkligheten sitter i muskeln. Detta kan till exempel inträffa på grund av muskelträning i bröstområdet. Hos unga flickor kan det även inträffa på grund av att de fortfarande befinner sig i ett utvecklingsstadie där obehag kan upplevas när brösten växer.

En läkare bör alltid vara den som avfärdar andra hälsoproblem. Om de bekräftar att det rör sig om muskelproblem på grund av träning så kan du ta ett naturligt, magnesiumbaserat kosttillskott.

Brännande på grund av vävnad

En brännande känsla i brösten kan vara orsakad av en allergisk reaktion mot vissa tvättmedel, deodoranter eller produkter som kommer i direkt kontakt med huden. På grund av detta så bör du tänka på vilka produkter du har använt, och försöka använda varianter som är mildare och naturliga. Vi rekommenderar att göra ett naturligt tvättmedel att tvätta dina kläder i och att använda alkoholfria deodoranter.

Om du fortfarande lider av en brännande känsla så kan du använda aloe vera-gel för att lindra den.

Aloe-vera

Torr hud

Din hud kommer vara känsligare för problem såsom dessa om den är väldigt torr. Av denna anledning så rekommenderar vi att du återfuktar den, speciellt i området runt bröstvårtorna, med någon typ av vegetabilisk olja, fuktgivande kräm eller sheasmör. Försök att använda en naturlig produkt som inte orsakar allergier.

Innan menstruation

Om du alltid känner en brännande känsla eller smärta precis innan eller under menstruationen så är det definitivt på grund av hormonproblem. I så fall bör du uppsöka en gynekolog eller terapeut så att de kan diagnostisera enligt de symptom du har. Vissa naturliga alternativ att ha i åtanke är nattljusolja, bär från vitex agnus-castus, kvanna, peruansk ginseng eller salvia.

Under graviditet

En av symptomen vid graviditet kan vara smärta eller en brännande känsla i brösten, vilket är anledningen till att du varför du ska utesluta denna möjlighet eftersom det är ett av de första möjliga symptomen. Detta på grund av de ökade blodflödet till området, speciellt bröstvårtorna. När din kropp vänjer sig vid denna känsla så tenderar smärtan att minska. Hur som helst så kan du lindra den genom att göra avkok med koncentrationer av ringblomma som du applicerar på ditt bröst när de är varma med hjälp av en kompress.

graviditet-1

Mastit

Om du känner av den brännande känslan eller smärtan under laktation så är det möjligt att du har mastit – en inflammation i bröstvävnaden som orsakas av en infektion. Det ackompanjeras ofta av feber och trötthet. Du kan behandla mastit genom att bereda ett avkok med timjankoncentrat som du applicerar varje dag på och runt bröstvårtorna med hjälp av en bomullstuss. Låt det sedan torka. Du kan även ta vitamin C- och propolisbaserade tillskott.

Förebygg bröstcancer

Trots att du inte ska bli orolig så bör du uppsöka läkare om du har ihållande smärta eller bränningar utan påtaglig anledning så att de kan utesluta bröstcancer. Du kan även göra en bröstundersökning själv. Stå framför spegeln, känn på hela bröstområdet långsamt och djupt med cirkelrörelser. Försök att känna runt dem och upp till armhålan. Gör samma sak med båda brösten. Om du lägger märke till bollar eller konstiga formationer så ska du uppsöka läkare så snart som möjligt för att utesluta sjukdomen. Ett annat symptom för bröstcancer är utsöndring av vätska från bröstvårtan – antingen blodfärgad eller gul. Detta är också något som läkare bör undersöka.

Bilder från itmpa och ilyoungko

MER FÖR DIG