Bröst som bränner och gör ont - orsaker och kurer

Bröst som bränner och gör ont - orsaker och kurer
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Om dina bröst bränner och gör ont så kan det bero på olika orsaker. Vi ska vi gå igenom några av de möjliga orsakerna till detta obehag i denna artikel. Det kan vara relaterat till hormoner, tillväxt eller allergi. Men tänk på att du alltid bör uppsöka en läkare i första hand för att säkerställa att det inte rör sig om allvarliga problem.

Vi ska även dela med oss av några naturliga botemedel med medicinala växter som kan användas för behandling utan bieffekter.

Orsaker och kurer för bröst som bränner och gör ont

Muskelsmärta

Kvinnor i alla åldrar, men ofta unga flickor, kan ibland drabbas av bröstsmärtor som i själva verket sitter i muskeln. Detta kan till exempel inträffa på grund av muskelträning i bröstområdet. Hos flickor kan det även bero på att de befinner sig utvecklingsstadiet där man kan uppleva obehag när brösten växer.

En läkare bör alltid vara den som avfärdar andra hälsoproblem. Om de bekräftar att det rör sig om muskelproblem orsakad av träning så kan du ta ett naturligt, magnesiumbaserat kosttillskott.

Brännande på grund av vävnad

En brännande känsla i dina bröst kan vara orsakad av en allergisk reaktion. Det kan röra sig om vissa tvättmedel, deodoranter eller produkter som kommer i direkt kontakt med huden. Tänk därför på vilka produkter du har använt, och försök använda varianter som är mildare och naturliga. Vi rekommenderar att du gör ett naturligt tvättmedel att tvätta dina kläder i, och att använda alkoholfria deodoranter.

Om du fortfarande lider av en brännande känsla så kan du använda aloe vera-gel för att lindra den.

Aloe vera kan minska den brännande känslan i dina bröst

Torr hud

Din hud kommer vara känsligare för problem såsom dessa om den är väldigt torr. Av denna anledning så rekommenderar vi att du återfuktar den, speciellt i området runt bröstvårtorna. Använd gärna någon typ av vegetabilisk olja, fuktgivande kräm eller sheasmör. Försök att använda en naturlig produkt som inte orsakar allergier.

Innan menstruation

Brukar du känna en brännande känsla eller smärta i dina bröst precis innan eller under menstruationen? Då är det definitivt på grund av hormonerna. I detta fall bör du uppsöka en gynekolog eller sjukvården så att de kan diagnostisera dig enligt de symptom du har. Vissa naturliga alternativ att ha i åtanke är nattljusolja, bär från vitex agnus-castus, kvanna, peruansk ginseng eller salvia.

Under graviditet

Ett av symptomen vid graviditet kan vara smärta eller en brännande känsla i dina bröst. Detta är med andra ord ofta ett av de första möjliga symptomen på graviditet. Det beror på det ökade blodflödet till området, speciellt till bröstvårtorna. När din kropp vänjer sig vid denna känsla så tenderar smärtan att minska. Men du kan hur som helst lindra den genom att göra avkok på ringblommekoncentrat. Applicera denna varm på brösten med hjälp av en kompress.

graviditet-1

Mastit

Om du känner av den brännande känslan eller smärtan under laktation så kan detta vara ett symptom på mastit. Detta är en inflammation i bröstvävnaden som orsakas av en infektion. Det åtföljs ofta av feber och trötthet. Du kan lindra dina besvär med ett avkok med timjankoncentrat. Applicera detta varje dag på och runt bröstvårtorna med hjälp av en bomullstuss. Låt det sedan torka. Du kan även ta vitamin C- och propolisbaserade tillskott.

Förebygg bröstcancer

För att du ska slippa vara orolig bör du uppsöka läkare vid ihållande smärta eller bränningar utan påtaglig anledning. Efter en läkarundersökning kan du då utesluta bröstcancer. Du kan även göra en bröstundersökning själv. Stå framför spegeln, känn på hela bröstområdet långsamt och djupt med cirkelrörelser. Försök att känna runt dem och upp till armhålan. Gör samma sak med båda brösten. Om du lägger märke till knölar eller konstiga formationer så ska du uppsöka läkare så snart som möjligt för att utesluta cancer. Ett annat symptom på bröstcancer är utsöndring av vätska från bröstvårtan – antingen blodfärgad eller gul. Detta är också något som läkare bör undersöka.

Bilder från itmpa och ilyoungko


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • World Health Organization. (2009). Session 7: Management of breast conditions and other breastfeeding difficulties. 
  • American Cancer Society (s.f.) Afecciones no cancerosas de los senos
  • Davidson NE. Breast cancer and benign breast disorders. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 198.
  • Fundación Luis Pasteur, Enfermedades de la glándula mama, s.f.
  • National Cancer Institute, Breast changes and conditions, Octubre 2018

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.