Vad du kan göra vid oregelbunden mens

Visste du att din tarmhälsa kan påverka dina mensperioder? Tarminflammation har en direkt påverkan på äggstockarna, så vi måste reglera vår menstruationscykel för att undvika andra problem.
Vad du kan göra vid oregelbunden mens
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Granskad och godkänd av dietist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vissa kvinnor lider av amenorré, alltså att de inte har några mensperioder eller att menstruationscykeln är oregelbunden. När graviditet, klimakteriet och möjliga sjukdomar har avfärdats av en gynekolog bör du behandla problem kopplade till mens så snart som möjligt, och detta kan göras med naturliga kurer.

Om din mens inte är regelbunden kan du läsa denna artikel. Vi går igenom de möjliga orsakerna samt naturliga behandlingar du kan använda för att återfå kontrollen över din mensperiod.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Den huvudsakliga orsaken till patologisk amenorré, framförallt när menstruationen har upphört i flera månader i sträck, är polycystisk ovariesyndrom – ett tillstånd som drabbar många kvinnor trots att många inte diagnostiseras. Det kommer ofta med andra symtom, inklusive stor och oönskad hårväxt, akne, mensvärk, fertilitetsproblem eller övervikt.

Den mest effektiva behandlingen för denna sjukdom är vitex agnus-castus (även kallad munkpeppar, vitex, eller kyskhetsträd) – en ört som traditionellt har använts för att behandla oregelbunden menstruation och att återställa ägglossning hos kvinnor som lider av amenorré. Den är framförallt fördelaktig att ta när PCOS ackompanjeras av låga progesteronnivåer och prolaktinnivåer, om så är fallet.

Du kan ta 200 mg extrakt om dagen i minst 3-4 månader och sedan utvärdera resultaten. Du hittar det online, till exempel här.

Vitex agnus

Hormonförändringar

Det finns naturliga kurer som hjälper oss behandla alla typer av hormonstörningar rent generellt. I denna artikel ska vi fokusera på en av de mest effektiva, vilket är maca – en rot från Anderna som är väldigt fördelaktigt för kvinnors hälsa.

Denna rot finns tillgänglig i tablett- eller pulverform. Pulverformen är bättre lämpad om du vill ha bra kontroll över dosen du tar, och det är rekommenderat att börja med en liten mängd som du gradvis ökar, eftersom den kan vara energigivande och, i vissa fall, orsaka nervositet.

  • Som en chockbehandling kan du ta mellan 6-9 gram dagligen.
  • Underhållsdosen är 3 gram per dag (ca 1 tesked).

Överbelastning i tarmarna

I vissa fall där amenorré inte har någon tydlig orsak och du tidigare inte har haft några hormonbesvär bör du analysera din tarmhälsa eftersom det har funnits fall där tarmarna varit inflammerade och direkt påverkat äggstockarna. I det fallet bör du behandla tarmproblemet naturligt och sedan vänta minst en månad för att se om din menscykel återgår till det normala.

Du bör följa en diet rik på frukt och grönsaker, baljväxter, och fullkorn samt nötter, samtidigt som du lägger till vissa speciella livsmedel, som linfrön och katrinplommon.

Linfrön i burk

Emotionell stress och mens

När du har uteslutit ovan nämnda faktorer och ännu inte har hittat orsaken måste du överväga emotionella problem och nervproblem som kan påverka din kropp.

Om du upplever allvarliga problem i ditt liv på grund av problem med familj, arbete eller annat och du lider av symtom från stress som sömnlöshet, dålig matsmältning, ångest eller irritabilitet rekommenderas det att ta naturliga tillskott med avslappnande egenskaper, som följande:

  • Citronmeliss
  • Extrakt från passionsblomma
  • Te på lindblomma
  • Te på valerianarot

Du kan även ta “akutdroppar“, som hjälper dig att lindra emotionella problem naturligt.

Te på bordet

Kamomillte

Avkok på kamomill är en uråldrig och ekonomisk kur för att bekämpa amenorré och oregelbunden menstruation. Drick tre koppar om dagen i minst en månad. Denna medicinalväxt hjälper även till att naturligt behandla mensvärk.

Persilja mot oregelbunden mens

Persilja har många hälsosamma egenskaper och är rik på mineraler som till exempel järn. Utöver det stimulerar den även regelbunden menstruation.

Det bästa sättet att dra nytta av dess egenskaper är genom att konsumera den rå och dagligen lägga till den i dina recept. Det finns till och med en berömd arabisk sallad som görs på persilja. Om du hackar den fint kan du använda den i sallader av alla typer eller inkludera den i såser.

Avslutningsvis kan du lägga till den som ingrediens i hälsosamma gröna smoothies. Dessa shakes är väldigt fördelaktiga för levern – ett organ som är direkt relaterat till menstruation enligt traditionell kinesisk medicin, eftersom den rengör blodet. Av denna anledning kan du reglera din menstruationscykel om du tar hand om levern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.