Vad är polycystiskt ovariesyndrom och hur behandlas det?

Som vi alla vet är äggstockarna en del av de kvinnliga könsorganen med huvudfunktionen att producera könshormoner och ägg.

I allmänna termer är de ett par av ovala strukturer, till formen liknande en mandel med en gråaktig färg, som är fästa på båda sidor av livmodern och bäckenväggen. De är också mycket små och väger inte mycket.

På grund av deras egenskaper kan man säga att äggstockarna fyller samma funktion som mannens testiklar. Idag ska vi ge tydliga svar på följande två frågor: Vad är polycystiskt ovariesyndrom och hur behandlas det?

Vad är polycystiskt ovariesyndrom?

Polycystiskt ovariesyndrom är en sjukdom som specifikt orsakas av en störning hos könshormonerna. Bland annat orsakar denna sjukdom problem med att bli gravid, cystor på äggstockarna, förändringar i menstruationscykeln, och i allmänhet, vissa andra specifika problem.

Det är också känt som Stein-Leventhals syndrom och anses vara en av de vanligaste sjukdomarna bland kvinnor i deras reproduktiva stadium. Trots att dess orsaker och symtom är olika och komplicerade är merparten av fallen genetiskt betingade.

Som vi redan nämnt orsakar polycystiskt ovariesyndrom förändringar i produktionen av vissa hormoner, främst östrogen och progesteron, som ligger bakom äggstockarnas utsöndring av äggen. Dessutom påverkar detta syndrom även androgen, vilket är ett maskulint hormon som även finns hos kvinnor.

Därför gör Stein-Leventhals syndrom det mycket svårt för kvinnans äggstockar att utsöndra mogna eller helt utvecklade ägg. Detta innebär att de senare inte lossnar från äggstockarna, vilket kan ge upphov till små cystor.

Den här typen av cystor har formen av bulor eller påsar som har sin egen vävnad. I majoriteten av fallen består de av halvfast eller flytande material, eller bara luft.

Det är mycket vanligt att polycystiskt ovariesyndrom uppstår hos unga kvinnor mellan 20 till 30 år, men i vissa fall drabbas även ungdomar vid sin första menstruationscykel. Det senare är dock mycket sällsynt. Men ofta har kvinnor som drabbas av PCOS en släkting som hade det eller åtminstone led av samma symtom, eller mycket liknande sådana.

Vilka är symtomen?

Några av de vanligaste symtomen är oligomenorré och amenorré, vilket innebär avsaknad av eller oregelbundna menstruationscykler, liksom stora variationer i mängden mens, från mycket små till mycket stora mängder, beroende på fallet.

Ett annat symtom är då även infertilitet, som främst beror på bristfällig ägglossning, samt metaboliska sjukdomar som orsakar fetma och förändringar i sättet insulin bearbetas.

PCOS kan orsaka allvarliga hormonella förändringar, mestadels på grund av androgen, vilket kan orsaka hårväxt på bröstet och i ansiktet, minskad bröststorlek, mörkare röst, håravfall eller skallighet, förstoring av klitoris, akne, samt ackumulering av fettveck på till exempel ljumskar, hals, armhålor och bröst.

Hur upptäcks sjukdomen?

För att upptäcka denna sjukdom måste du göra en del tester samt en analys av din medicinska historia. Dessa tester består vanligtvis av en fysisk undersökning, särskilt av bäckenet, där man försöker upptäcka inflammation i äggstockarna eller klitoris.

Man beräknar också body mass index (BMI), samt vikten och storleken av personens buk. Blodprov är en annan viktig del av utredningen av misstänkt PCOS. Genom dessa kontrolleras hormonnivåerna av östrogen och testosteron, halterna av glukos, lipider, prolaktin, samt sköldkörtelvärdena.

Slutligen kan läkarna föreslå en ultraljudsundersökning av slidan eller bäckenlaparoskopi. Glöm inte att din sjukdomshistoria också måste beaktas om du lider av diabetes, högt blodtryck, övervikt eller höga kolesterolvärden.

Behandling av polycystiskt ovariesyndrom

Polycystiska äggstockar
Om polycystiskt ovariesyndrom upptäcks vid testerna måste behandling påbörjas. Först och främst vill man om nödvändigt minska kroppsvikten, främst på grund av att andra sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol då lättare kan behandlas, men även eftersom detta ökar möjligheterna för patienten att bli gravid.

Orala läkemedel, särskilt p-piller, ordineras vanligen också. Produktionen av androgen regleras med dem, vilket leder till mer regelbundna menstruationscykler. De bekämpar också fysiska förändringar, infertilitet och akneproblem. Men det finns även andra alternativ för alla ovanstående, som diabetesmedicin, hormoner, klomifencitrat, spironolakton, flutamidtabletter eller elflornitinkräm.

I vissa fall är operation nödvändig för att ta bort cystorna. Dessa typer av operationer görs endast i vissa fall, oftast när cystorna är utvecklade och omöjliga att ta bort med medicin eller annan behandling. Operationen som krävs för att ta bort cystorna är relativt okomplicerad och brukar vanligen inte ge några allvarliga biverkningar. Kirurgi är också ett utmärkt alternativ för behandling av infertilitet.

Det är mycket viktigt att hålla i minnet att patienter som har PSOC alltid bör fokusera på att upprätthålla en god kosthållning. Likaså är det mycket farligt att genomgå en behandling som denna om en korrekt diagnos inte har ställts. Detta eftersom hormonerna tenderar att påverka kroppen starkt och därför ska de endast ordineras av en kvalificerad specialist.

Det är viktigt att klargöra att denna sjukdom är lätt att behandla och bli av med om du genomgår rätt behandling. I många fall är det slutliga resultatet att patienten blir gravid, men med risk för att drabbas av högt blodtryck och diabetes under graviditeten.

Dessutom löper människor som lider av PSOC större risk att drabbas av livmodercancer eller bröstcancer, samt sterilitet. Så om du märker av något av de symtom som vi nämnde tidigare bör du definitivt träffa en specialistläkare för att avgöra om du har polycystiskt ovariesyndrom eller inte. Kvinnor i sina reproduktiva stadier är mest mottagliga och därför bör de vara som mest uppmärksamma.

Som med alla andra typer av sjukdomar kan PSOC ha mycket inflytelserika effekter på patienten. Som vi nämnt tidigare kan kvinnor drabbas av infertilitet eller allvarliga problem med att bli gravida. Att skaffa barn är som vi alla vet en av de största drömmarna hos par runt om i världen. Därför rekommenderas du att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder så att du, om det behövs, kan påbörja behandlingen så snart som möjligt.

Men Kvinnor som lider av detta syndrom har ingen anledning att oroa sig. De kan känna tilltro och förbli motiverade tack vare de enorma framstegen inom nuvarande medicin som gör saker och ting lättare.

MER FÖR DIG