Vad är egentligen "akutdroppar" mot ångest?

Vad är egentligen "akutdroppar" mot ångest?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Människor finner sig ofta i nödsituationer eller kriser. Sagda kriser kan enklast definieras som upplevelserna en person har när känslor svämmar över och man tappar kontrollen. I dessa fall blir den drabbade individen anfallen av spänningar som inte kan övervinnas, kontrolleras eller släppas ut. Det är här som akutdroppar kommer in i bilden.

Känslomässig, fysisk och mental kris

Dessa situationer kan inträffa i samband med trauma, dåliga nyheter, panikattacker, ångest, rädsla, spänningar, våldsamma bråk, förvirrat sinnesstånd, upprördhet och andra omständigheter där personen känner ett behov av att räddas. Vidare har det funnits fall där kvinnor har vänt sig till denna kur för att bota allvarlig huvudvärk, mensvärk eller okontrollerbara nerver.

“Akutdroppar”

Den välkände Dr. Edward Bach (1886-1936) upptäckte de vårdande egenskaperna hos blomessenser, och skapade ett naturligt botemedel för att rädda de patienter som befann sig i en “akutsituation”. Behandlingen kallade han för “akutdroppar” (eller rescue remedy), och ansågs vara en första hjälpen för personer som var hjälplösa att tackla svåra situationer.

Kuren kommer i form av droppar eller krämer, och dess smak kan variera beroende på märke och vilka blomessenser som används.

Vad är de gjorda av?

Denna kur består av fem blommor:

  • Solvändeväxt: Denna hjälper till att hålla panik och fasa i schack vid oväntade situationer.
  • Klematis: Denna hjälper till att hålla dig på alerten och ser till att sinnet är kopplat till verkligheten.
  • Körsbärsplommon: Denna blomma hjälper till att lindra desperation och förebygger chock.
  • Impatiens (balsaminväxt): Denna löser spänningar, ångest och stress. Den lindrar även muskelsmärtor.
  • Madagaskarstjärna: De fem återhämtningarna förvaras alla i denna blomma. Den som konsumerar den återhämtar sin känslomässiga, fysiska och mentala struktur, och under denna process lindrar även sin ånger, ångest och smärta.

Kombinationen av blommor har tidigare studerats för att försöka bespara patienter från situationer där de inte kan slappna av och få ro.

Hur får jag i mig dem?

Doseringen för denna kur kan variera beroende på patientens stadium. Det är vanligtvis rekommenderat att ta fyra droppar fyra gånger dagligen. I extrema fall kan upp till tio droppar varje morgon och tio droppar varje kväll rekommenderas. Vidare kan personer som verkligen känner att de håller på att tappa kontrollen ta fyra akutdroppar när som helst under dagen.

Det bästa sättet att ta dropparna är att applicera dem under tungan, där de sedan ska ligga i några sekunder innan du sväljer. Det är bäst att göra på detta sätt eftersom du låter kroppen absorbera dropparna snabbare om de tillåts ligga under tungan. Detta gör att de börjar verka inom några minuter.

Eftersom det är en naturlig kur finns det inga fall med överdoser, skadliga bieffekter eller negativa reaktioner. Patienten kommer helt enkelt känna sig lugnare efter att ha tagit dropparna. De känner sig klarare och återfår förmågan att ta kontroll över kropp och sinne i alla negativa situationer.

Naturligt är alltid bättre

Naturen har alltid gett oss allt den kan för att gagna vår hälsa och våra liv. Dessa akutdroppar har ansetts vara en naturlig skatt av många patienter som har tappat kontrollen över sina känslor och sedan upptäckt naturens bästa lösning.

“Sjukdom är inte av naturlig härkomst, utan kommer från brist på balans mellan kropp, sinne och själ”

Dr. Edward Bach


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De-Souza, M. M., Garbeloto, M., Denez, K., & Eger-Mangrich, I. (2006). Avaliação dos efeitos centrais dos fl orais de Bach em camundongos através de modelos farmacológicos específi cos. Revista Brasileira de Farmacognosia Brazilian Journal of Pharmacognosy (Vol. 16, pp. 365–371).
    https://doi.org/10.1590/S0102-695X2006000300014

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.