Fungerar graviditetstester som man tar hemma?

Endast två typer av graviditetstester stöds av vetenskapen. De mest populära är graviditetstester som du tar hemma. Ta reda på hur de fungerar här!
Fungerar graviditetstester som man tar hemma?

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ett graviditetstest fungerar genom att detektera det humana choriongonadotropin (hCG) hormonet, som kroppen producerar när ett befruktat ägg implanterar sig i livmoderns slemhinna under tidig graviditet. Graviditetstester som du tar hemma bör göras med dagens första urin. Läkare rekommenderar dock att man också tar ett blodprov för att bekräfta en graviditet.

Blodprov gör man på läkarmottagningen och man kan i detta detektera små mängder av hCG-hormonet. Genom att göra detta kan läkaren upptäcka en graviditet i dess tidiga stadier. Vanligtvis uppsöker kvinnor en läkare efter att de tagit ett test hemma.

Graviditetstester som du tar hemma är de mest populära och enklaste att göra. De är vanligtvis billiga, man kan köpa dem på vilket apotek som helst och kvinnor kan ta dem själva. Men hur exakta är de?

Tidiga symptom på graviditet

kvinna på soffa ser lidande ut
Ett av de vanligaste graviditetssymptomen är illamående.

En kvinna tar ett graviditetstest hemma när hon misstänker att hon kan vara gravid. Förutom att hon kan ha lagt märke till en utebliven menstruation, kan hon känna av några av de tidiga symptomen, antingen under några dagar eller en eller flera veckor i rad.

Sanningen, enligt National Institutes of Health, är att missade menstruationer kan ha ett antal olika orsaker, som bland annat att man tar p-piller, tillstånd som diabetes och polycystiskt äggstockssyndrom, ätstörningar och vissa läkemedel.

Vilka är då de tidiga tecknen på graviditet?

Illamående och/eller kräkningar

Dessa vanliga symptom kan börja när som helst mellan den andra och åttonde graviditetsveckorna. Detta beror på effekten av humant koriongonadotropin (hCG). Det förekommer dock inte alltid, och vissa kvinnor tenderar att ha helt kräkningsfria graviditeter.

Enligt en undersökning av tidiga graviditetssymptom från American Pregnancy Association berättade 25% av de tillfrågade kvinnorna att illamående var det första tecknet på deras graviditet.

Milda eller tillfälliga blödningar

Detta kallar man ibland spotting. Det inträffar när embryot implanteras i livmodern mellan sex och 12 dagar efter befruktningen. Vissa kvinnor upplever intermittent blödning och även kramper. Men hos endast 3% av kvinnorna var denna typ av blödning deras första tecken på graviditet.

Ta graviditetstester hemma om du upplever bröstförändringar

Högre nivåer av hormoner och förändringar i bröststrukturen orsakar ofta ömhet i bröstvårtor och i bröstvävnaden från tre till fyra veckor efter befruktningen. Cirka 17% av kvinnorna rapporterade att en förändring i brösten var det första graviditetssymptomet.

Du bör också läsa den här artikeln: Naturliga medel som lindrar interstitiell cystit

Frekvent urinering

kvinna håller sig för magen
Ökad urinfrekvens kan indikera graviditet.

Behovet att kissa är vanligt under graviditeten. hCG ökar blodflödet i bäckenområdet i kroppen och därmed känslan att vara kissnödig. Detta händer vanligtvis mellan graviditetens vecka sex och åtta.

Trötthet och matthet

På grund av ökade progesteronnivåer och kroppens ansträngningar att underhålla en graviditet känner sig gravida kvinnor vanligtvis trötta under den tidiga graviditeten. Detta symptom försvinner under andra trimestern och kan återkomma på kort sikt.

Huvudvärk

Huvudvärk är vanligt under graviditetens första trimester. De främsta orsakerna är hormoner, stress och belastning på kroppen från att den bär på extra vikt.

Graviditetstester som du tar hemma

Du kan köpa ett graviditetstest som du kan ta hemma på vilket apotek som helst. Dessa urintester inkluderar en testremsa eller uppsamlingsbehållare, beroende på märke.

För att ta ett graviditetstest hemma, följ dessa steg:

  • Placera testremsan under urinströmmen i fem till tio sekunder. Om graviditetstestet har en uppsamlingsbehållare, kissa i den och sätt in testremsan i behållaren. Efter fem till tio sekunder visar testet resultatet av reaktionen mellan reagenset på testremsan och hCG.
  • Testremsan kan visa ett plus- eller minustecken, en enkel- eller dubbelrad eller andra tecken eller symboler i testfönstret som säger om du är gravid eller inte. Varje test kommer med instruktioner.

Det har förekommit fall av falska positiva svar. Med andra ord, testet indikerar att du är gravid trots att du inte är det. Detta kan hända om graviditeten avbrutits strax efter att det befruktade ägget fästs i livmodern eller om du tagit ett graviditetstest strax efter att ha genomgått fertilitetsbehandling.

Graviditetstester som du tar hemma kan ge felaktiga resultat på grund av ektopisk graviditet, klimakteriet eller äggstocksproblem.

Du bör också läsa den här artikeln: Menstruationskramper under graviditeten – bör du oroa dig?

Hur det än föreligger, så i det fall att testet visar att du är gravid, behöver du boka en tid med din läkare för att bekräfta resultaten med ett blodprov eller för att upptäcka vad som händer i din kropp.

Om du inte har tillgång till någon av dessa vetenskapligt bevisade tester kan andra tester, enligt anekdotiska data från alternativmedicinen, fungera. Dessa är tester som sägs kunna upptäcka reaktionen mellan humant koriongonadotropin (hCG) och olika substanser. Dessa tester är inte vetenskapligt bevisade. Vi ska gå igenom några av dem nedan.

kvinna tittar på graviditetstester hemma
Även om de i vissa fall kan ge falska positiva svar, anses graviditetstester hemma vara mycket exakta.

Alternativa graviditetstester som du tar hemma: Schampotestet

Samla din urin i en plastbehållare. Blanda sedan schampo och vatten i en annan behållare. Detta skapar en tvålblandning som du sedan kan blanda med urinen.

Om blandningen skummar bör svaret vara positivt. Folk hävdar att effekten kommer av att hCG reagerar med schampot och får det att skumma. Detta har ännu inte blivit bekräftat av vetenskapen.

Alternativa graviditetstester du tar hemma: socker

Lägg en matsked socker i en plastbehållare och häll sedan en matsked av ditt urin över det. Om sockret klumpar ihop är resultatet positivt. Å andra sidan, om det löser sig snabbt, är resultatet negativt. Effekten sägs komma av att graviditetshormonet hindrar socker från att lösas upp. Inte heller i detta fall finns det några vetenskapliga bevis i frågan.

Alternativa graviditetstester du tar hemma: Tandkräm

För att använda graviditetstestet med tandkräm, lägg lite tandkräm i en behållare och kissa sedan i den. Tandkrämen ska vara vit eftersom tanken är att se om den blir blå. Om den blir det är resultatet positivt. Denna effekt ska enligt alternativmedicinen komma av att tandkräm byter färg när den kommer i kontakt med hCG.

Kan du lita på resultaten av graviditetstest som du tar hemma?

gravid kvinna med ultraljudsbild
Om graviditetstestet du tar hemma är positivt kan du boka en tid med din läkare för att bekräfta att du är gravid.

Resultaten av kommersiella graviditetstester som du tar hemma är i allmänhet korrekta. Endast i vissa situationer, som de vi nämnde ovan, förekommer falska positiva resultat.

De sista testerna vi nämnde i den här artikeln är å andra sidan bara anekdotiska. Vetenskapen stöder bara effektiviteten av graviditetstester som köpts på apotek och blodprov från din läkare.

Om du har några av de tidiga symptomen på graviditet är det bäst att ta ett test för att se om du är gravid eller inte. Och gå naturligtvis till en läkare eller barnmorska som du litar på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.