Blödningar under graviditeten: varför uppstår de?

Det kan uppstå blödningar under graviditeten, och det oroar ofta många blivande mödrar. Det är därför viktigt att man känner till varför det uppstår.
Blödningar under graviditeten: varför uppstår de?

Senaste uppdateringen: 09 november, 2019

Blödningar under graviditeten är betydligt vanligare än du tror: 50% av alla kvinnor drabbas av det. Det innebär dock inte att det är något som kan skada barnet, även om många gravida kvinnor oroar sig över det.

Huruvida du bör gå till läkaren kommer bero på vilket stadie av graviditeten som blödningarna uppstår under.

Den mängd blod som kommer samt andra riskfaktorer hos den specifika kvinnor är också aspekter som man bör tänka på.

Det kommer dock vara bra om du läser på om ämnet för att du ska kunna hantera situationen på rätt sätt. Det bästa alternativet är oftast att direkt prata med en specialist.

Det finns två versioner av blödningar under graviditeten: stora blödningar och mindre blödningar, och båda två kan uppstå när som helst under graviditeten.

  • Mindre blödningar innebär oftast bara några få droppar blod.
  • De större blödningarna kommer å andra sidan med ett mycket kraftigare flöde.

Vad innebär det att man blöder under graviditeten?

Bebis i magen

Blödningar under graviditeten kan uppstå p.g.a. olika anledningar. Det beror ofta på vilket stadie det uppstår:

Att blöda under den första trimestern

Att blöda under den första trimestern beror oftast på att embryot går in i livmodern. Vid befruktningen så når det befruktade ägget endometrium, vilket kan ge upphov till några blodfläckar.

Mindre blödningar kan vara i några dagar och uppstår oftast under de dagar då mensen skulle ha kommit ifall man inte hade varit gravid. Blödningarna kan också bero på normala hormonella förändringar.

Kramper, expansion av magen samt obehagskänslor kan också uppstå.

Blödningar under graviditeten under den första trimestern kan också bero på en ektopisk graviditet. Det uppstår då ägget blir befruktar utanför livmodern.

Relaterade symptom inkluderar smärtor i magområdet, illamående och yrsel. Det är ett tillstånd som bör behandlas omedelbart.

Blödningar under graviditeten kan också bero på samlag. Samlag orsakar generellt inte några skador så det beror för det mesta på blodcirkulation runt könsorganet.

Blödningar under graviditeten: den andra och tredje trimestern

Blödningar under den andra och tredje trimestern kan bero på problem med livmoderhalsen. Skador på livmodern måste åtgärdas direkt.

Blödningar under dessa stadier är symptom på komplikationer, och du bör då uppsöka läkare direkt.

Livmoderfibroider, som är muskeltumörer, kan också vara en orsak. De finns både inuti och utanför livmoderväggen och det är inte alltid som de påverkar graviditeten.

Det kan också uppstå blödningar om moderkakan har fastnat på insidan av livmodern strax över livmoderhalsöppningen. Detta ger upphov till smärtlösa blödningar och i vissa fall krävs det att man vilar ut ordentligt.

Vaginala infektioner och födsel innan den 37:e veckan är också orsaker till blödningar under graviditeten.

Vad finns det för behandlingar för blödningar under graviditeten?

Kvinna som håller för magen.

Det är viktigt att man uppsöker läkare så snart som möjligt, men man bör samtidigt hålla sig lugn. Undvik att använda tamponger om det förekommer blödningar under graviditeten.

Om det förekommer stora blödningar så kommer det finns blodplättar och du kommer dessutom känna av smärta i mage och rygg. En utförlig undersökning kan ta reda på vad orsaken är.

I de flesta fall rekommenderas det att man vilar då det förekommer sådana blödningar. Det är viktigt att man slappnar av och det kommer antagligen också vara det råd du får från läkaren.

Läkaren kan också skriva ut medicin för att behandla blödningen. Om det förekommer vaginala infektioner som klamydia, herpes etc. så kommer det också skrivas ut mediciner för utvärtes bruk.

Behandlingen kan skilja sig från fall till fall. Vissa tillstånd kan kräva en fysisk undersökning, ett ultraljud eller både ett ultraljud och ett blodprov.

Det kommer bero på vilket stadie som graviditeten befinner sig i samt andra faktorer.

Blödningar under graviditeten kan vara harmlösa, men det är alltid en bra idé att prata om symptomen med en specialist, speciellt om symptomen inte verkar vara normala.

Experterna kommer utvärdera din situation och rekommendera dig en bra lösning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.