10 effektiva metoder för att lindra ryggsmärta

Övningar som yoga och meditation, akupunktur och andra metoder är väldigt effektiva för att lindra ryggont.
10 effektiva metoder för att lindra ryggsmärta
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta fall av ryggsmärta orsakas av dålig hållning eller en besvärlig position. Att spendera större delen av dagen bakom ett skrivbord eller liggande på soffan är ett säkert sätt att utveckla ryggont. I den här artikeln går vi igenom ett antal metoder för att lindra ryggsmärta.

Korrekt hållning är verkligen viktigt för god hälsa. Men majoriteten av människor som lever i industrialiserade kulturer har långt ifrån idealisk hållning.

Genom att förstå din kropps funktionella mekanik kan du lära dig att optimera dina rörelser. Detta förhindrar i sin tur att du skadas och att smärta utvecklas.

Majoriteten av vuxna upplever ryggsmärta någon gång i livet. Det är den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade funktionshinder.

Kan det vara något allvarligt?

ryggsmärta rygg

För många människor är denna smärta varken permanent eller allvarlig. Vanligtvis försvinner den med vila och antiinflammatorisk medicin som ibuprofen, naproxen eller acetaminofen.

Icke-beroendeframkallande läkemedel inkluderar muskelavslappnande medel som kan ordineras av en läkare och används tillfälligt tills du kan träna eller ta emot fysisk terapi.

Undvik medicin som morfin för att behandla ryggsmärta som är orsakad av dina rutiner. Dessa starka mediciner kan orsaka förstoppning och skapa beroende, och ha andra negativa biverkningar. Den enda gången du ska använda sådana läkemedel är vid akut allvarlig smärta och under överseende av en läkare i en lämplig miljö.

Det finns dock flera tillfällen till varför du ska söka omedelbar behandling av en läkare vid ryggsmärta. Dessa tecken och symtom inkluderar:

  • Smärta som strålar ner benet
  • Tappad känsel eller svaghet i ljummen eller benen
  • Eventuell förlust av blåsa-eller tarmkontroll
  • Feber
  • Nattsmärtor och svettningar

Orsaker

Mycket ofta är problemet mekaniskt till naturen. Vanligtvis är det resultatet av dålig hållning eller felaktigt sätt att utföra tunga lyft (i motsats till resultatet av en skada, infektion eller allvarliga sjukdomar som cancer).

Om du besöker en vanlig läkare för ryggsmärta är det troligt att du bara kommer att erbjudas en ytlig behandling.

Medicin för att lindra smärta är bland de vanligaste medicinska behandlingarna som föreskrivs, följt av steroidinjektioner och kirurgi. Förutom att ha många biverkningar tenderar ingen av dessa lösningar att leda till en fullständig lösning på problemet. Detta gör att många patienter kämpar mot smärtor, ofta för resten av livet.

Det är vid sådana tillfällen som naturliga botemedel kan vara ovärderliga. Innan du ens överväger mediciner, injektioner eller kirurgi, prova dessa 10 tips från specialister i ryggsmärta.

1. Kiropraktisk vård

ryggsmärta läkare

Att besöka en kvalificerad kiropraktor är ett bra alternativ om du lider av någon typ av kronisk smärta, inklusive ryggsmärta.

2. Stretcha

Deltagare som tog 52-minuters stretchklasser (med fokus på ben) fick lika mycket mindre ryggont som dem som tog yogakurser.

3. Styrketräning

Ryggsmärta kan lindras med stretching

En regelbunden styrketräningsrutin hjälper till att stärka dina rygg- och magmuskler, vilket är viktigt både för att lindra smärta och för att förebygga skador.

4. Osteopatisk manipulation

Det upptäcktes att osteopatisk manipulation (som kan innebära att massage av rörliga leder) minskar kronisk ryggsmärta.

5. Minska stress

Ryggsmärta på grund av stress

Människor med ihållande negativa tankar och ångest är mer benägna att lida av ryggont.

6. Meditation

Meditation kan vara ett kraftfullt analgetikum. Volontärer som aldrig mediterat tidigare och som deltog i fyra 20-minuters klasser upplevde betydande reducering av smärta i ryggen.

7. Yoga

yoga lindrar ryggsmärta

Yoga, som är särskilt användbart för att förbättra flexibilitet och stärka magmusklerna, har visat sig vara fördelaktigt om du lider av ryggsmärta. Folk som tog en yogaklass per vecka upplevde större förbättringar än de som fick mediciner eller fysisk terapi.

8. Massage

Massage frigör endorfiner, vilket stimulerar till avslappning och lindrar smärta. 10-veckors massagebehandling ger stor lättnad för ryggont och fördelarna varar minst i sex månader.

9. Akupunktur

lindra ryggsmärta akupunktur

Akupunktur kan vara ett annat användbart tillvägagångssätt för att lindra ryggsmärta. I själva verket är denna metod inriktad på att reducera kronisk smärta, såsom ryggsmärta och huvudvärk, snarare än en standardbehandling för akut smärta.

10. Tai Chi

Det är en gammal form av självförsvar, som syftar till att stödja balansen mellan “yin och yang” i din kropp och därmed förbättra flödet av “qi” eller vital energi.

Tai Chi beskrivs ofta som meditation genom rörelse och leder din kropp genom en specifik uppsättning eleganta rörelser där varje rörelse flyter direkt till nästa.

För att sammanfatta, var försiktig med konventionella behandlingar för att lindra ryggsmärta. Låt inte din läkare övertyga dig om att receptbelagda läkemedel är ditt enda alternativ att lindra din smärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.