Naturliga medel som lindrar interstitiell cystit

Att leva med interstitiell cystit är inte lätt och kan orsaka stort obehag och frustration för dem som lider av detta tillstånd. I den här artikeln tar vi upp några naturliga medel för att lindra detta tillstånd och som kan komplettera din medicinska behandling.
Naturliga medel som lindrar interstitiell cystit

Senaste uppdateringen: 24 november, 2020

Tyvärr är de möjliga orsakerna till interstitiell cystit för närvarande okända och det finns ingen behandling som är garanterat effektiv. Behandlingen av detta tillstånd involverar vanligtvis livsstilsförändringar, samt att få stressen under kontroll. Stress och ångest kan ofta vara en utlösande faktor.

Fortsätt att läsa för att lära dig om några naturliga medel som kan hjälpa till att lindra dina symptom.

Vad är interstitiell cystit?

Interstitiell cystit är en kronisk sjukdom som orsakar obehag och smärta i urinblåsan och får den drabbade att urinera ofta. Symptomen kan variera lite beroende på individen. I allmänhet drabbar detta tillstånd främst kvinnor.

Tillståndet påverkar livskvaliteten hos kvinnorna som lider av det. Det kan också orsaka smärta vid samlag samt sömnstörningar. Allt detta är utöver huvudsymptomen, som rör urinblåsan. Slutligen påverkar det vanligtvis också humör och kan komma hand i hand med ångest, stress eller depression.

Naturliga medel för att lindra interstitiell cystit

De naturliga behandlingarna som kan hjälpa till att lindra interstitiell cystit är huvudsakligen baserade på att göra vissa förändringar i kost och stresshantering. Dessutom kan fysioterapi också vara effektivt, men alltid under uppsikt av din läkare.

Å andra sidan bör patienter också söka hjälp av en psykolog om de samtidigt lider av ångest och/eller depression. Ett alternativ är kognitiv beteendeterapi, liksom terapier som hjälper till att träna upp strategier för att slappna av.

1. Tranbär

interstitiell cystit: tranbärsjuice
Tranbär har vissa egenskaper som hjälper till att bekämpa cystit. Dessutom hjälper de också till att stärka immunförsvaret.

Det första du kan testa för att lindra interstitiell cystit är att dricka tranbärsjuice eller ta tranbärstabletter. Detta är särskilt användbart för dem som regelbundet lider av detta tillstånd.

Fördelarna med detta röda bär i kampen mot cystit kan man härleda till det höga innehållet av antocyanidiner. Dessa ämnen hjälper till att förhindra att bakterier fäster vid urinblåsan.

2. Grapefruktskärneextrakt

Grapefruktskärneextrakt är en allt populärare och helt naturlig ingrediens som hjälper till att bekämpa infektioner. I synnerhet kan det hjälpa dig att lindra interstitiell cystit utan biverkningarna av konventionella antibiotika.

Kärnorna från denna citrusfrukt har, förutom att sina antioxidantiska egenskaper, också bakteriedödande egenskaper som minskar utvecklingen av bakterier och svamp. Därför kan det vara ett viktigt komplement för att stärka ditt immunsystem.

3. Mjölon eller mjölbär

Det tredje naturliga medlet för att lindra interstitiell cystit kommer från den lilla växten mjölon (Arctostaphylos uva-ursi). Denna ovanliga bärväxt är ett effektivt naturläkemedel som kan hjälpa till att motverka och lindra interstitiell cystit, såväl som urinvägsinfektioner i allmänhet. Man rekommenderar dock att man tar det i de tidiga stadierna av infektionen och alltid efter att ha rådfrågat sin läkare.

Helst bör du blanda blad från mjölon med andra naturläkemedel. Du kan också ta det i teform eller i kapslar eller tabletter, i vilket fall som helst ska du alltid ska ta den dos som anges av tillverkaren.

Att dricka eller inte dricka?

interstitiell cystit: kvinna håller upp vattenglas
Till skillnad från vad många tror är det gynnsamt vid behandling av cystit att man dricker mycket vatten.

Slutligen lider de med interstitiell cystit av att behöva urinera ofta. Därför väljer de ofta att minska vätskeintaget, för att undvika en del av obehaget.

Att dricka ordentligt med vatten under dagen hjälper dock till att späda ut gifterna i urinen och göra den mindre koncentrerad. Dessa gifter är som regel mer irriterande vid en högre koncentration. Att undvika att bli uttorkad hjälper dig också att hålla peristaltiken igång. Förstoppning kan nämligen också förvärra symptomen.

Några sista tips för att lindra interstitiell cystit

Till sist, glöm inte de två sista tipsen om kommer här och som är mycket vanliga rekommendationer för dem som vill lindra obehagen från interstitiell cystit. För det första, ha på dig underkläder av naturliga material, som bomull.

För det andra, se till att du håller god underlivshygien när du går på toaletten. Det vill säga torka dig alltid framifrån och bakåt (i riktning mot ändtarmen).

I den här artikeln har du lärt dig några användbara naturliga medel och råd som hjälper dig att lindra interstitiell cystit – eller åtminstone förbättra din livskvalitet. Dessa naturliga medel är värda att prova eftersom de dessutom inte medför några hälsorisker. Om du har några frågor, se till att ta upp dem med din läkare.

Orginalartikel


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.